Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Marlenka
Dodaj do CookBook

Marlenka

(0)
6 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Mąka pszenna
12  dag
Masło
20  dag
Cukier
3  łyżek
Miód
1  łyżka
Soda
2 
Jajko
1  łyżeczka
Ocet
1  puszka
Masa Kajmakowa
25  dag
Masło
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
0.5  l
Mleko
2  łyżek
Posiekane orzechy laskowe
5  dag
Mleczna Czekolada
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.2 g
Wartość energetyczna
321.8 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto Marlenka to rewelacyjny dodatek do małej czarnej. Wypróbuj koniecznie przepis i koniecznie dodaj, komentarz z informacją jak Ci poszło? :) Cała rodzina z pewnością będzie zachwycona wspaniałym smakiem ciasta i zapewniam, że przepis zostanie w Twojej książce kucharskiej już na zawsze.

Przygotowanie

405 min
  • Krok 1

    15 min
    W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
  • Krok 3

    10 min
    Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
  • Krok 4

    45 min
    Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • Krok 6

    10 min
    Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
  • Krok 7

    300 min
    Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Marlenka

Krok 1 z 7

W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.

Marlenka

Krok 2 z 7

Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.

Marlenka

Krok 3 z 7

Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).

Marlenka

Krok 4 z 7

Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.

Marlenka

Krok 5 z 7

Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Marlenka

Krok 6 z 7

Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.

Marlenka

Krok 7 z 7

Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marlenka czekoladowa

    Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu