
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Marlenka

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
15 minKrok 3
10 minKrok 4
45 minKrok 5
10 minKrok 6
10 minKrok 7
300 minKrok 1 z 7
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
Krok 2 z 7
Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
Krok 3 z 7
Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
Krok 4 z 7
Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
Krok 5 z 7
Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Krok 6 z 7
Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
Krok 7 z 7
Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0