Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto Marlenka to rewelacyjny dodatek do małej czarnej. Wypróbuj koniecznie przepis i koniecznie dodaj, komentarz z informacją jak Ci poszło? :) Cała rodzina z pewnością będzie zachwycona wspaniałym smakiem ciasta i zapewniam, że przepis zostanie w Twojej książce kucharskiej już na zawsze.
Przygotowanie
405 min
Krok 1
15 min
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
Krok 2
15 min
Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
Krok 3
10 min
Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
Krok 4
45 min
Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
Krok 5
10 min
Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Krok 6
10 min
Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
Krok 7
300 min
Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Krok 1
z
7
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
Krok 2
z
7
Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
Krok 3
z
7
Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
Krok 4
z
7
Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
Krok 5
z
7
Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Krok 6
z
7
Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
Krok 7
z
7
Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0