Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marlenka

Marlenka

(0)
6 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Mąka pszenna
12  dag
Masło
20  dag
Cukier
3  łyżek
Miód
1  łyżka
Soda
2 
Jajko
1  łyżeczka
Ocet
1  puszka
Masa Kajmakowa
25  dag
Masło
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
0.5  l
Mleko
2  łyżek
Posiekane orzechy laskowe
5  dag
Mleczna Czekolada
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.41 g
Węglowodany
50.17 g
Tłuszcze
10.84 g
Wartość energetyczna
321.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto Marlenka to rewelacyjny dodatek do małej czarnej. Wypróbuj koniecznie przepis i koniecznie dodaj, komentarz z informacją jak Ci poszło? :) Cała rodzina z pewnością będzie zachwycona wspaniałym smakiem ciasta i zapewniam, że przepis zostanie w Twojej książce kucharskiej już na zawsze.

Przygotowanie

405 min
  • Krok 1

    15 min
    W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
  • Krok 3

    10 min
    Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
  • Krok 4

    45 min
    Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • Krok 6

    10 min
    Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
  • Krok 7

    300 min
    Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Marlenka

Krok 1 z 7

W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.

Marlenka

Krok 2 z 7

Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.

Marlenka

Krok 3 z 7

Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).

Marlenka

Krok 4 z 7

Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.

Marlenka

Krok 5 z 7

Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Marlenka

Krok 6 z 7

Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.

Marlenka

Krok 7 z 7

Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Marlenka czekoladowa

    Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu