Marlenka
405min
Łatwy
60 dag
Mąka pszenna
12 dag
Masło
20 dag
Cukier
3 łyżek
Miód
1 łyżka
Soda
2
Jajko
1 łyżeczka
Ocet
1 puszka
Masa Kajmakowa
25 dag
Masło
1 opakowanie
0.5 l
Mleko
2 łyżek
Posiekane orzechy laskowe
5 dag
Mleczna Czekolada
.
Wartości odżywcze
Białko
7.6 g
Węglowodany
50.19 g
Tłuszcze
20.54 g
Wartość energetyczna
407.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
405 min
Krok 1
15 min
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
Krok 2
15 min
Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
Krok 3
10 min
Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
Krok 4
45 min
Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
Krok 5
10 min
Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Krok 6
10 min
Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
Krok 7
300 min
Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto Marlenka to rewelacyjny dodatek do małej czarnej. Wypróbuj koniecznie przepis i koniecznie dodaj, komentarz z informacją jak Ci poszło? :) Cała rodzina z pewnością będzie zachwycona wspaniałym smakiem ciasta i zapewniam, że przepis zostanie w Twojej książce kucharskiej już na zawsze.
Komentarze 0