Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto krówkowe z delicjami to deser, który przypadnie do gustu miłośnikom bardzo słodkich wypieków. Ciasto składa się aż z kilku warstw, a każda z nich to istna rozkosz dla podniebienia – biszkoptowy spód, masa krówkowa, delicje, masa karpatkowa, masa śmietanowa, herbatniki i w końcu... pierzynka ze startej czekolady. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto krówkowe z delicjami to idealny pretekst, by do wspólnego pieczenia zaprosić najmłodszych domowników.
Przygotowanie
215 min
Krok 1
15 min
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Dodać żółtka i ucierać na małych obrotach. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Krok 2
25 min
Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
Krok 3
15 min
MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć i co jakiś czas dodawać do niej masę krówkową z puszki. Przełożyć na biszkopt. Następnie układać na niej delicje.
Krok 4
15 min
Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na delicje. Następnie ułożyć na niej herbatniki.
Krok 5
10 min
MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę 36% ubić. Dodać cukier puder, bitą śmietanę, usztywniacz do śmietany, galaretki.
Krok 6
10 min
Żelatynę namoczyć zimną wodą, wymieszać przez chwilę i dodać gorącą wodę. Wymieszać, aż zrobi się letnia i wlać do masy.
Krok 7
5 min
Wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą. Wyrównać dokładnie brzegi.
Krok 8
120 min
Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
Krok 1
z
8
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Dodać żółtka i ucierać na małych obrotach. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Krok 2
z
8
Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
Krok 3
z
8
MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć i co jakiś czas dodawać do niej masę krówkową z puszki. Przełożyć na biszkopt. Następnie układać na niej delicje.
Krok 4
z
8
Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na delicje. Następnie ułożyć na niej herbatniki.
Krok 5
z
8
MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę 36% ubić. Dodać cukier puder, bitą śmietanę, usztywniacz do śmietany, galaretki.
Krok 6
z
8
Żelatynę namoczyć zimną wodą, wymieszać przez chwilę i dodać gorącą wodę. Wymieszać, aż zrobi się letnia i wlać do masy.
Krok 7
z
8
Wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą. Wyrównać dokładnie brzegi.
Krok 8
z
8
Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0