Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

0
235 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mąka pszenna
100 g
Margaryna
0.33 szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
1 trochę
Sól
1 kg
Twaróg półtłusty
1 szklanka
Cukier puder
6 
Jajko
2 dag
Białko
0.33 szklanka
Mąka pszenna
0.33 szklanka
Mąka ziemniaczana
50 g
Margaryna roztopiona
3 łyżek
Masa krówkowa
1 paczka
Krem ajerkoniakowy
1 paczka
Czekoladowe groszki
1 dag
Migdały prażone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

235 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.
Krok 2
60 min
Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.
Krok 3
10 min
Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.
Krok 4
30 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.
Krok 5
10 min
Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.
Krok 6
5 min
Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 7
10 min
Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.
Krok 8
10 min
Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.
Krok 9
85 min
Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.
Krok 10
5 min
Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 1 z 10

Składniki: Mąka pszenna, Margaryna roztopiona, Cukier puder, Żółtko, Sól

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 2 z 10

Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 3 z 10

Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 4 z 10

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 5 z 10

Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 6 z 10

Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 7 z 10

Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 8 z 10

Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 9 z 10

Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 10 z 10

Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym to słodka pokusa, która sprawi, że ślinka pocieknie nie tylko najmłodszym, ale też tym całkiem dużym domownikom. Ciasto nie jest łatwe w przygotowaniu, ale warto poświęcić chwilę na jego naukę ponieważ efekt jest zdumiewający zarówno dla nosa, podniebienia jak i oka. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika