Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym
Dodaj do CookBook

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

(0)
3 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IZABELA29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
100  g
Margaryna
0.33  szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
trochę
Sól
1  kg
Twaróg półtłusty
1  szklanka
Cukier puder
6 
Jajko
2 
Białko
0.33  szklanka
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Mąka ziemniaczana
50  g
Roztopiona margaryna
3  łyżek
Masa krówkowa
120  g
Krem ajerkoniakowy
1  paczka
Czekoladowe groszki
1  łyżka
Migdały prażone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.1 g
Wartość energetyczna
182.8 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
9.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym to słodka pokusa, która sprawi, że ślinka pocieknie nie tylko najmłodszym, ale też tym całkiem dużym domownikom. Ciasto nie jest łatwe w przygotowaniu, ale warto poświęcić chwilę na jego naukę ponieważ efekt jest zdumiewający zarówno dla nosa, podniebienia jak i oka. Smacznego!

Przygotowanie

235 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.
  • Krok 2

    60 min
    Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.
  • Krok 4

    30 min
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.
  • Krok 5

    10 min
    Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.
  • Krok 6

    5 min
    Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
  • Krok 7

    10 min
    Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.
  • Krok 8

    10 min
    Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.
  • Krok 9

    85 min
    Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.
  • Krok 10

    5 min
    Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 1 z 10

Składniki: Cukier puder, Mąka pszenna, Masło, Żółtko, Sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 2 z 10

Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 3 z 10

Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 4 z 10

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 5 z 10

Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 6 z 10

Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 7 z 10

Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 8 z 10

Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 9 z 10

Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 10 z 10

Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu