Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

(0)
3 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IZABELA29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
100  g
Margaryna
0.33  szklanka
Cukier puder
2 
Żółtko
trochę
Sól
1  kg
Twaróg półtłusty
1  szklanka
Cukier puder
6 
Jajko
2 
Białko
0.33  szklanka
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Mąka ziemniaczana
50  g
Roztopiona margaryna
3  łyżek
Masa krówkowa
120  g
Krem ajerkoniakowy
1  paczka
Czekoladowe groszki
1  łyżka
Migdały prażone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.5 g
Węglowodany
31.05 g
Tłuszcze
4.59 g
Wartość energetyczna
182.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym to słodka pokusa, która sprawi, że ślinka pocieknie nie tylko najmłodszym, ale też tym całkiem dużym domownikom. Ciasto nie jest łatwe w przygotowaniu, ale warto poświęcić chwilę na jego naukę ponieważ efekt jest zdumiewający zarówno dla nosa, podniebienia jak i oka. Smacznego!

Przygotowanie

235 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.
  • Krok 2

    60 min
    Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.
  • Krok 4

    30 min
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.
  • Krok 5

    10 min
    Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.
  • Krok 6

    5 min
    Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
  • Krok 7

    10 min
    Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.
  • Krok 8

    10 min
    Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.
  • Krok 9

    85 min
    Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.
  • Krok 10

    5 min
    Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 1 z 10

Składniki: Cukier puder, Mąka pszenna, Margaryna, Żółtko, Sól

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 2 z 10

Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 3 z 10

Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 4 z 10

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 5 z 10

Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 6 z 10

Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 7 z 10

Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 8 z 10

Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 9 z 10

Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Krok 10 z 10

Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

    Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

    2 godz Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

    Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

    4 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu