
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
60 minKrok 3
10 minKrok 4
30 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
10 minKrok 8
10 minKrok 9
85 minKrok 10
5 minKrok 1 z 10
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.
Krok 2 z 10
Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.
Krok 3 z 10
Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.
Krok 4 z 10
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.
Krok 5 z 10
Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.
Krok 6 z 10
Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 7 z 10
Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.
Krok 8 z 10
Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.
Krok 9 z 10
Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.
Krok 10 z 10
Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0