Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto toffee

0
636 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5 paczek
Krakersy
3 paczek
Herbatniki
1 l
Mleko
0.25 szklanka
Cukier
4 
Żółtko
200 g
Masło
1 szklanka
Mąka krupczatka
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 puszka
Kajmak
1 l
Śmietana 36%
2 łyżek
Cukier puder
0.5 tabliczka
Czekolada mleczna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.74 g
Węglowodany
32.57 g
Tłuszcze
22.52 g
Wartość energetyczna
350.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

636 min
Krok 1
15 min
Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie zmiksowane wcześniej: 1 szklankę mleka, krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować na małym ogniu, aż powstanie masa budyniowa. Następnie lekko przestudzić.
Krok 2
5 min
Ubić 0,5 litra kremówki. W czasie ubijania, stopniowo dodawać zimny kajmak.
Krok 3
5 min
Ubić pozostałe 0,5 litra kremówki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, nadal ubijać.
Krok 4
10 min
Na blasze 20x35 cm ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie budyń. Na budyniu ułożyć krakersy, a na nie wylać masę toffee. Uwaga! Poprzednia masa musi całkowicie ostygnąć. Całość przykryć ponownie krakersami, na które wyłożyć bitą śmietanę.
Krok 5
600 min
Ciasto wstawić do lodówki i czekać, aż wszystkie masy stęgną się (co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą noc).
Krok 6
1 min
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Ciasto toffee

Krok 1 z 6

Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie zmiksowane wcześniej: 1 szklankę mleka, krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować na małym ogniu, aż powstanie masa budyniowa. Następnie lekko przestudzić.

Ciasto toffee

Krok 2 z 6

Ubić 0,5 litra kremówki. W czasie ubijania, stopniowo dodawać zimny kajmak.

Ciasto toffee

Krok 3 z 6

Ubić pozostałe 0,5 litra kremówki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, nadal ubijać.

Ciasto toffee

Krok 4 z 6

Na blasze 20x35 cm ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie budyń. Na budyniu ułożyć krakersy, a na nie wylać masę toffee. Uwaga! Poprzednia masa musi całkowicie ostygnąć. Całość przykryć ponownie krakersami, na które wyłożyć bitą śmietanę.

Ciasto toffee

Krok 5 z 6

Ciasto wstawić do lodówki i czekać, aż wszystkie masy stęgną się (co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą noc).

Ciasto toffee

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Niesamowicie słodkie i błyskawicznie znikające z talerzyków ciasto toffee to idealny deser na świąteczne spotkania, wśród rodziny lub na urodzinowy poczęstunek w pracy. Wyjątkowe ciasto z delikatną pianką ze słodkiej śmietanki, posypką czekoladą i kajmakiem to uczta dla smakoszy słodkich wypieków. Wypróbuj łatwy przepis na ciasto z nadzieniem toffee
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika