Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niesamowicie słodkie i błyskawicznie znikające z talerzyków ciasto toffee to idealny deser na świąteczne spotkania, wśród rodziny lub na urodzinowy poczęstunek w pracy. Wyjątkowe ciasto z delikatną pianką ze słodkiej śmietanki, posypką czekoladą i kajmakiem to uczta dla smakoszy słodkich wypieków. Wypróbuj łatwy przepis na ciasto z nadzieniem toffee
Przygotowanie
636 min
Krok 1
15 min
Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie zmiksowane wcześniej: 1 szklankę mleka, krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować na małym ogniu, aż powstanie masa budyniowa. Następnie lekko przestudzić.
Krok 2
5 min
Ubić 0,5 litra kremówki. W czasie ubijania, stopniowo dodawać zimny kajmak.
Krok 3
5 min
Ubić pozostałe 0,5 litra kremówki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, nadal ubijać.
Krok 4
10 min
Na blasze 20x35 cm ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie budyń. Na budyniu ułożyć krakersy, a na nie wylać masę toffee. Uwaga! Poprzednia masa musi całkowicie ostygnąć. Całość przykryć ponownie krakersami, na które wyłożyć bitą śmietanę.
Krok 5
600 min
Ciasto wstawić do lodówki i czekać, aż wszystkie masy stęgną się (co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą noc).
Krok 6
1 min
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Krok 1
z
6
Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie zmiksowane wcześniej: 1 szklankę mleka, krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować na małym ogniu, aż powstanie masa budyniowa. Następnie lekko przestudzić.
Krok 2
z
6
Ubić 0,5 litra kremówki. W czasie ubijania, stopniowo dodawać zimny kajmak.
Krok 3
z
6
Ubić pozostałe 0,5 litra kremówki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, nadal ubijać.
Krok 4
z
6
Na blasze 20x35 cm ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie budyń. Na budyniu ułożyć krakersy, a na nie wylać masę toffee. Uwaga! Poprzednia masa musi całkowicie ostygnąć. Całość przykryć ponownie krakersami, na które wyłożyć bitą śmietanę.
Krok 5
z
6
Ciasto wstawić do lodówki i czekać, aż wszystkie masy stęgną się (co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą noc).
Krok 6
z
6
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0