Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort marchewkowy

(2)
4 godz 31 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
3 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier brązowy
0.75  szklanka
Olej
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
1  szklanka
Wiórki kokosowe
3  szklanek
Starta marchewka
0.5  szklanka
Ananas
2  szklanek
Mąka
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Sól
500  g
Serek mascarpone
1  puszka
Masa kajmakowa o smaku orzechowym
0.5  szklanka
Orzechy laskowe
trochę
Orzechy laskowe lub włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.33 g
Węglowodany
49.48 g
Tłuszcze
34.07 g
Wartość energetyczna
527.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

271 min
Krok 1
10 min
Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.
Krok 2
15 min
Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 3
5 min
Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Krok 4
80 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.
Krok 5
3 min
Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.
Krok 6
5 min
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 7
2 min
Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.
Krok 8
30 min
Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.
Krok 9
120 min
Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.
Krok 10
1 min
Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.
Tort marchewkowy

Krok 1 z 10

Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.

Tort marchewkowy

Krok 2 z 10

Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort marchewkowy

Krok 3 z 10

Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Tort marchewkowy

Krok 4 z 10

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.

Tort marchewkowy

Krok 5 z 10

Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.

Tort marchewkowy

Krok 6 z 10

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tort marchewkowy

Krok 7 z 10

Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.

Tort marchewkowy

Krok 8 z 10

Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.

Tort marchewkowy

Krok 9 z 10

Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.

Tort marchewkowy

Krok 10 z 10

Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.

Jeśli lubicie wypieki z fantazją, zapraszamy na pyszny tort marchewkowy z mocnym akcentem orzechowym. Oryginalne ciasto przygotowujemy na Proszku do pieczenia WINIARY, z dodatkiem startej marchewki i pokrojonego ananasa oraz wiórkami kokosowymi, cynamonem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Do kremu wykorzystamy puszkę gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym, z serkiem mascarpone i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Dekorujemy pięknie orzechami (włoskimi i laskowymi), schładzamy i podajemy na deser, do filiżanki czarnej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 01/16/2021 - 16:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 01/16/2021 - 16:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha