Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort marchewkowy

0
250 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
1 łyżeczka
3 
Jajko
1.5 szklanek
Cukier trzcinowy
0.75 szklanka
Oliwa z oliwek
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
1 szklanka
Wiórki kokosowe
3 szklanek
Marchewka
0.5 szklanka
Ananas
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 szczypta
Sól
500 g
Serek mascarpone
1 puszka
Kajmak
0.5 szklanka
Orzechy laskowe prażone
1 trochę
Orzechy laskowe prażone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
10 min
Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.
Krok 2
15 min
Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 3
5 min
Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Krok 4
5 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.
Krok 5
3 min
Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.
Krok 6
5 min
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 7
2 min
Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.
Krok 8
5 min
Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.
Krok 9
5 min
Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.
Krok 10
1 min
Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.
Tort marchewkowy

Krok 1 z 10

Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.

Tort marchewkowy

Krok 2 z 10

Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort marchewkowy

Krok 3 z 10

Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Tort marchewkowy

Krok 4 z 10

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.

Tort marchewkowy

Krok 5 z 10

Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.

Tort marchewkowy

Krok 6 z 10

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tort marchewkowy

Krok 7 z 10

Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.

Tort marchewkowy

Krok 8 z 10

Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.

Tort marchewkowy

Krok 9 z 10

Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.

Tort marchewkowy

Krok 10 z 10

Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.

Jeśli lubicie wypieki z fantazją, zapraszamy na pyszny tort marchewkowy z mocnym akcentem orzechowym. Oryginalne ciasto przygotowujemy na Proszku do pieczenia WINIARY, z dodatkiem startej marchewki i pokrojonego ananasa oraz wiórkami kokosowymi, cynamonem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Do kremu wykorzystamy puszkę gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym, z serkiem mascarpone i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Dekorujemy pięknie orzechami (włoskimi i laskowymi), schładzamy i podajemy na deser, do filiżanki czarnej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika