Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tort marchewkowy
Dodaj do CookBook

Tort marchewkowy

(7)
4 godz 31 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
3 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier brązowy
0.75  szklanka
Olej
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
1  szklanka
Wiórki kokosowe
3  szklanek
Starta marchewka
0.5  szklanka
Ananas
2  szklanek
Mąka
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Sól
500  g
Serek mascarpone
1  puszka
Masa kajmakowa o smaku orzechowym
0.5  szklanka
Orzechy laskowe
trochę
Orzechy laskowe lub włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.5 g
Wartość energetyczna
527.3 kcal
Tłuszcze
34.1 g
Białko
10.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli lubicie wypieki z fantazją, zapraszamy na pyszny tort marchewkowy z mocnym akcentem orzechowym. Oryginalne ciasto przygotowujemy na proszku do pieczenia, z dodatkiem startej marchewki i pokrojonego ananasa oraz wiórkami kokosowymi, cynamonem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Do kremu wykorzystamy puszkę gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym, z serkiem mascarpone i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Dekorujemy pięknie orzechami (włoskimi i laskowymi), schładzamy i podajemy na deser, do filiżanki czarnej kawy.

Przygotowanie

271 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.
  • Krok 2

    15 min
    Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 3

    5 min
    Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  • Krok 4

    80 min
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.
  • Krok 5

    3 min
    Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.
  • Krok 6

    5 min
    Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krok 7

    2 min
    Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.
  • Krok 8

    30 min
    Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.
  • Krok 9

    120 min
    Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.
Tort marchewkowy

Krok 1 z 10

Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.

Tort marchewkowy

Krok 2 z 10

Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort marchewkowy

Krok 3 z 10

Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Tort marchewkowy

Krok 4 z 10

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.

Tort marchewkowy

Krok 5 z 10

Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.

Tort marchewkowy

Krok 6 z 10

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tort marchewkowy

Krok 7 z 10

Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.

Tort marchewkowy

Krok 8 z 10

Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.

Tort marchewkowy

Krok 9 z 10

Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.

Tort marchewkowy

Krok 10 z 10

Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

5

Jakie wymiary blachy?

Jakie wymiary blachy?
Justa123567889 (niezweryfikowany) 03/09/2025-09:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Jajka
  • Karnawał
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

    Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

    2 godz 20 min Średni
  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy
  • Tortilla ze szpinakiem

    Tortilla ze szpinakiem

    18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu