Tort marchewkowy
271min
Średni
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
3
Jajko
1.5 szklanek
Cukier brązowy
0.75 szklanka
Olej
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
1 szklanka
Wiórki kokosowe
3 szklanek
Starta marchewka
0.5 szklanka
Ananas
2 szklanek
Mąka
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 szczypta
Sól
500 g
Serek mascarpone
1 puszka
Masa kajmakowa o smaku orzechowym
0.5 szklanka
Orzechy laskowe
1 trochę
Orzechy laskowe lub włoskie
.
Wartości odżywcze
Białko
10.33 g
Węglowodany
49.48 g
Tłuszcze
34.07 g
Wartość energetyczna
527.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
271 min
Krok 1
10 min
Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.
Krok 2
15 min
Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 3
5 min
Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Krok 4
80 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.
Krok 5
3 min
Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.
Krok 6
5 min
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 7
2 min
Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.
Krok 8
30 min
Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.
Krok 9
120 min
Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.
Krok 10
1 min
Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.
Jeśli lubicie wypieki z fantazją, zapraszamy na pyszny tort marchewkowy z mocnym akcentem orzechowym. Oryginalne ciasto przygotowujemy na Proszku do pieczenia WINIARY, z dodatkiem startej marchewki i pokrojonego ananasa oraz wiórkami kokosowymi, cynamonem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Do kremu wykorzystamy puszkę gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym, z serkiem mascarpone i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Dekorujemy pięknie orzechami (włoskimi i laskowymi), schładzamy i podajemy na deser, do filiżanki czarnej kawy.
Komentarze 0