Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wyprawa na plantację szparagów ZwZ WINIARY

Jak rosną szparagi? Dołącz do wyprawy na plantację

Sezon na świeże szparagi zbliża się ku końcowi. Ten czas staram się maksymalnie wykorzystać na szparagowe uczty, gotując przeróżne zupy szparagowe z naszych lokalnych, a słynnych na całą Polskę, dolnośląskich szparagów. Jedna z plantacji dolnośląskich szparagów znajduje się Strzeganowicach pod Wrocławiem.

Właśnie stamtąd pochodzą szparagi, z których ugotowałam dzisiejszą zupę.

Kupiłam je na jarmarku Europy na Widelcu, który obfitował w przeróżne potrawy i produkty z wielu regionów Europy. Właśnie szparagi i truskawki reprezentowały Dolny Śląsk i muszę powiedzieć, że robiły to naprawdę godnie.

Zaraz, zaraz… gdzieś niedaleko jest plantacja szparagów? I jeszcze mnie na niej nie było? Przecież jestem ciekawa, jak to wszystko wygląda. Wsiadłam do samochodu i już po 10 minutach byłam w Strzeganowicach. Plantacja szparagów pełna jest kopców przykrytych folią. Pod nimi, w ziemi rosną szparagi.

WINIARY ZwZ

Na plantacji od samego rana trwają zbiory. Po kawałku odkrywa się folię, pod którą rosną szparagi, wyciąga, a właściwie wycina się z ziemi odpowiednio wyrośnięte egzemplarze i ponownie przykrywa się folią odkryty kawałek kopca.

WINIARY ZwZ

am, gdzie folia źle przykryje szparagi, rośliny korzystają z pełni słońca, wyrastają ponad ziemię i szybko nabierają zielonego koloru. Tak z białych szparagów powstają zielone. Oczywiście to tak w uproszczeniu, bo zielone szparagi uprawia się trochę inaczej, od białych i nie chodzi o to, by tylko odkryć folię. Ale rzeczywiście szparagi białe i zielone to jedna roślina. Nawet ta sama, której zielone łodygi wykorzystywane jako dodatek do bukietów, tak zwany asparagus.

Plantacja zielonych szparagów w Strzeganowicach znajduje się trochę dalej, w głąb pól, gdzie nie sposób było dojechać moim autem. Spacer w niemalże 30-sto stopniowym skwarze postanowiłam sobie odpuścić. Ale udało mi się wypatrzeć na plantacji białych szparagów tu i ówdzie zielone szparagi.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Zaraz niedaleko plantacji jest firmowy sklepik ze szparagami i przepysznymi truskawkami, wszystko świeże, pachnące i w dobrych cenach producenta. Niedaleko jest też zakład produkcyjny, dokąd szparagi prosto z pola są zwożone i przygotowywane do sprzedaży. Cieszę się, że odkryłam to miejsce. Na pewno jeszcze przed końcem sezonu odwiedzę Strzeganowice, bo sezon na świeże szparagi krótki, a apetyt wielki ☺️

 

Autor: Agata

Polecane artykuły

Jak obierać szparagi?
Jak obierać szparagi?
Jak rozpoznać młode szparagi?
Jak rozpoznać młode szparagi?
Jak gotować szparagi?
Jak gotować szparagi?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu