Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jak gotować szparagi

Szparagi zielone i szparagi białe jak gotować we właściwy sposób?

Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od maja do lipca. W tym okresie ich dostępność jest największa, a ceny najbardziej atrakcyjne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, gdy korzystasz z mrożonek. Przepisów z tymi warzywami jest całkiem sporo. Od zup (krem ze szparagów z miętowym pesto), poprzez dania obiadowe (pizza ze szparagami), kończąc na zimnej płycie i przystawkach (sałatka z kuskusem i szparagami). Wszystkie pomysły na przygotowanie potraw łączy jedna wspólna cecha. Żeby wyszły, same szparagi muszą być przyrządzone we właściwy sposób – to absolutna podstawa.

Pierwszy krok: jak przygotować szparagi?

Początkujący mistrzowie kuchni powinni wiedzieć, że można spotkać dwa rodzaje tych warzyw - szparagi zielone i białe. Różnią się one wyglądem, smakiem i metodą przygotowywania, co wyjaśnimy za chwilę.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Szparagi zielone – co warto o nich wiedzieć?

Szparagi są smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne. Nic dziwnego, że cieszą się uznaniem jako sezonowe warzywa. W środowisku naturalnym występują w wilgotnych miejscach – zwykle na brzegach morza i rzek. W tej postaci można je spotkać w Europie, Azji i Afryce Północnej. Jednak produktem, który trafia na nasze stoły, są szparagi pochodzące z upraw. Te są bardzo popularne w krajach takich jak Holandia, Hiszpania, Niemcy – stąd właśnie historie o zarobkowych wyprawach do pracy przy szparagach. Uprawia się je również w naszym kraju – przede wszystkim na terenie Wielkopolski. Nie przyjęły się na północnym wchodzie Polski, gdzie panuje surowszy klimat. Jadalną część szparaga stanowią pędy – tak zwane wypustki wyrastające z ziemi.

Szparagi białe: jak rosną i czym się charakteryzują?

Białe szparagi nie są innym gatunkiem czy odmianą. To tak naprawdę ta sama roślina, tylko uprawiana w trochę inny sposób! Szparagi białe rosną w wałach ziemi, które usypuje się nad rzędami roślin. Kiedy tylko ich pędy zaczynają wychodzić na powierzchnię, są one przykrywane ziemią lub folią, by nie docierało do nich światło. Dzięki tym zabiegom szparagi nie wytwarzają chlorofilu i pozostają jasne aż do momentu zbiorów. Po wyjęciu z ziemi są przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu albo w pojemniku z lodowatą wodą.

Zielone a białe szparagi – co lepsze?

Z punktu widzenia właściciela upraw, białe szparagi mogą być bardziej opłacalne. Dają większe plony, są grubsze i bardziej trwałe. Wymagają jednak nieco więcej uwagi i zaangażowania. Wiele osób ceni ich włóknistą strukturę i smak pozbawiony goryczki. Szparagi zielone cechuje natomiast większa zawartość witamin i minerałów. Szybciej jednak więdną, mogą się też rozsypywać. Dlatego szybko po zebraniu powinny trafić na talerz!

Jak przyrządzić szparagi białe i zielone?

Pewnie zastanawiasz się, jak gotować białe szparagi i szparagi zielone. Warto zacząć od tego, że w obu przypadkach osiągnie się trochę inny efekt docelowy. Zielone warzywa po wyjęciu z wody powinny być lekko twarde (jak makaron al dente), natomiast białe szparagi gotuje się do miękkości.

Gotowanie zielonych szparagów: krok po kroku

Szparagi zielone przed ugotowaniem należy opłukać pod kranem. Kolejnym krokiem będzie oddzielenie jadalnej części od zdrewniałej, twardej końcówki. Można to zrobić za pomocą noża, jednak znacznie wygodnie przełamać je w ręku w odpowiednim miejscu. Następnie należy zagotować w wysokim garnku wodę wymieszaną z łyżeczką soli i cukru. Czemu naczynie powinno być wysokie? Ponieważ szparagi gotuje się na stojąco! Chodzi o to, żeby dolne części pędów były całe zanurzone w wodzie, a główki wystawały ponad powierzchnię i gotowały się na parze - w ten sposób nie będą zbyt miękkie.

Właściwy czas na ugotowanie zielonych szparagów zależy od ich grubości i waha się od 5 do 12 minut. Im cieńsze pędy, tym szybciej będą gotowe do podania.

Białe szparagi: jak gotować?

Przygotowanie białych szparagów jest trochę trudniejsze niż zielonych. Przede wszystkim wymagają one obrania ze skórki. Najlepiej zrobić to, korzystając z obieraczki do warzyw. Mając obrane białe szparagi, postępuje się dalej analogicznie jak w przypadku zielonych. Również powinny znaleźć się w wysokim garnku z zagotowaną wodą z dodatkiem cukru i soli. Niektóre poradniki sugerują także, żeby do roztworu dodawać masło lub mleko.

Białe szparagi: ile gotować?

Ile gotować szparagi białe? W związku z tym, że są grubsze od zielonych, będą wymagać więcej czasu. Zazwyczaj odpowiedni czas zawiera się w przedziale pomiędzy 15 a 18 minut. 

Skąd wiadomo, ile gotować białe szparagi? Można to ocenić, sprawdzając ich strukturę. Gotowane do spożycia powinny być miękkie, ale wciąż sprężyste. Jeśli spędzą w garnku z wrzątkiem zbyt dużo czasu, będą miękkie jak rozgotowany kalafior - a przecież nie o to chodzi! 

Jak zrobić szparagi białe już wiesz. Poradzisz sobie także z zielonymi, bo to jeszcze łatwiejsze. Teraz pozostaje jedynie wybór odpowiedniego przepisu i już można zbierać pochwały od znajomych i członków rodziny! Na pewno kulinarne eksperymenty z wykorzystaniem tego składnika zostaną docenione.

Jest także alternatywna droga. Jeśli nie lubisz gotować, możesz sięgnąć także po szparagi białe konserwowe lub mrożone szparagi białe.

Zielone czy białe szparagi? Podsumowanie

Warto spróbować obu rodzajów szparagów i samodzielnie ocenić, które bardziej Ci smakują. Przygotowując konkretny przepis, należy się trzymać wytycznych i nie zamieniać białych szparagów na zielone lub odwrotnie, ponieważ danie może po prostu nie wyjść.

Pamiętaj, że szparagi doskonale komponują się z jajkiem. Dzięki temu sprawdzą się jako składnik w różnego rodzaju tartach, omletach czy dodatek do jajecznicy.

Polecane przepisy

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

19 min Łatwy
Szparagi panierowane

Szparagi panierowane

43 min Łatwy
Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

45 min Łatwy
Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

46 min Średni
Sałatka ze szparagami, bekonem i młodymi ziemniakami

Sałatka ze szparagami, bekonem i młodymi ziemniakami

28 min Łatwy
Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

58 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Świeże szparagi – sprawdź, co warto o nich wiedzieć WINIARY ZwZ
Świeże szparagi – sprawdź, co warto o nich wiedzieć
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior?
Dlaczego omlet wychodzi suchy i się rozpada?
Dlaczego omlet wychodzi suchy i się rozpada?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu