Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywna tarta na słono ze szpinakiem

Przepisy na pyszne tarty

Dania z pieca – tarty to sprawdzony sposób na smaczny posiłek lub deser. W zależności od tego, na co aktualnie masz ochotę, możesz przygotować tarte na słodko lub w wersji wytrawnej.

  • Tarta na słono
  • Tarta z owocami

Przepisy 41

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

1 godz 15 min Łatwy

Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami

46 min Łatwy

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

1 godz Łatwy

Drożdżowe minitarty z cukinią, kabanosami, pomidorami cherry i serem feta

2 godz 4 min Łatwy

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

35 ze 100
1 godz Łatwy

Tarta z botwinką

60 ze 100
41 min Średni

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

40 ze 100
2 godz 18 min Łatwy

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

1 godz Łatwy

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia

1 godz 25 min Łatwy

Tarta z grzybami leśnymi

1 godz 35 min Łatwy

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

2 godz 46 min Łatwy

TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

3 godz Łatwy

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

65 ze 100
2 godz 22 min Łatwy

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

45 ze 100
55 min Łatwy

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4 godz 10 min Łatwy

Tarta z cukinią

35 ze 100
2 godz 55 min Łatwy

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

1 godz 11 min Łatwy

Tarta kremowa z brzoskwiniami

1 godz 40 min Łatwy

Tarta warzywna

75 ze 100
2 godz 40 min Łatwy

Tarta z kapustą i grzybami

70 ze 100
2 godz 55 min Łatwy

Tarta ze szpinakiem

50 ze 100
2 godz 2 min Łatwy

Tarta z warzywami i oscypkiem

1 godz 40 min Łatwy

Tarta mięsna z papryką

25 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

13 godz 12 min Łatwy

Tarta z malinami i bitą śmietaną

2 godz 10 min Łatwy

Tarta jagodowa z kremem mascarpone

1 godz 45 min Łatwy

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

13 godz 15 min Łatwy

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

35 ze 100
2 godz 25 min Łatwy

Pyszna mięsno – warzywna tarta

25 ze 100
1 godz 55 min Łatwy

Tarta ze szpinakiem i łososiem

40 ze 100
4 godz 10 min Łatwy

Tarta cytrynowa z malinami

2 godz 22 min Łatwy

Tarta z malinami i mascarpone

1 godz 5 min Łatwy

Tartaletki czekoladowo - budyniowe z jagodami

1 godz Łatwy

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

1 godz 30 min Łatwy

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

65 ze 100
1 godz 50 min Łatwy

Tarta drożdżowa z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym

2 godz Łatwy

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy

Tartaletki z jagodami i musem dyniowym

3 godz 8 min Łatwy

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy

Tarty z ciasta francuskiego z morelami

1 godz 30 min Łatwy

Tarta – przepis na udany obiad albo… deser! 

Tarta to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Ma formę kruchego ciasta, na którym znajduje się nadzienie, a całość pieczona jest w piekarniku. Do przygotowania tarty można użyć tradycyjnego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego. Ciasto można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie – gotowe ciasta francuskie sprzedawane są w wielu marketach, natomiast gotowe mrożone ciasto na tartę pojawia się rzadziej, jednak można je upolować w większych marketach, w przeciwieństwie do ciasta francuskiego, które zwykle sprzedawane jest w prostokątnych płatach, gotowe ciasto na tartę ma okrągły kształt. I taki też najczęściej przyjmują gotowe tarty, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednią formę: okrągłą, z niskim rantem, często wyprofilowanym w charakterystyczną harmonijkę. Oczywiście okrągły kształt tarty nie jest wymogiem, możemy ją przygotować także w kształcie prostokąta, tak jak pizzę, jednak okrągła forma jest tradycyjna i umożliwia wygodne porcjowanie tarty. 

Tarty można podzielić na dwie kategorie: słodkie i słone, wytrawne. Poza tym, że w tartach na słodko czasem dodaje się cukru do ciasta, różnią się one przede wszystkim nadzieniem. 

Wytrawne tarty 

Tarty na słono zawierają warzywa, grzyby, mięso czy wędliny. Całość zalewa się masą przygotowaną najczęściej z jajek, śmietany i żółtego sera. Do masy można też dodać różne przyprawy i zioła. Wytrawny rodzaj tarty może być serwowany zarówno na obiad, jak i na kolację. 

Tarty na słodko 

Tarty na słodko przygotowywane są przede wszystkim z użyciem owoców: malin, truskawek, czereśni, brzoskwiń i tak dalej. Masa do tarty z owocami może być przygotowana na bazie serka mascarpone, budyniu czy śmietany. Bitej śmietany użyć można także do dekoracji tarty po upieczeniu. 

Sprawdź nasze przepisy na tarty i zdecyduj, czy wolisz je w wersji słodkiej, czy wytrawnej. Warto jednak dać im szansę w obu tych wydaniach, bo to proste, ale bardzo dobre danie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu