Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

0
2 godz 22 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
0.25  łyżeczka
Sól
1 
Żółtka Jajek
1 
Mała Cebula
2  ząbków
200  g
Kurki
2 
Jajko
50  g
Śmietana 18%
3  łyżek
Jogurt naturalny
100  g
Ser feta
trochę
Tymianek świeży
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.21 g
Węglowodany
22.45 g
Tłuszcze
16.84 g
Wartość energetyczna
265.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

142 min
Krok 1
40 min
Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
Krok 3
20 min
Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.
Krok 4
15 min
Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.
Krok 5
10 min
Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
Krok 6
7 min
Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.
Krok 7
5 min
Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.
Krok 8
30 min
Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.
Krok 9
5 min
Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.
Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 1 z 9

Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 2 z 9

Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 3 z 9

Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 4 z 9

Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 5 z 9

Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 6 z 9

Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 7 z 9

Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 8 z 9

Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 9 z 9

Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.

Przepisowi na tartę z kurkami, serem feta, jajkami i posypaną aromatycznym tymiankiem nie można odmówić! Kompozycja podsmażonych kurek z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz nadzieniem z Przyprawą ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY smakuje wybornie – zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika. Tartę z kurkami i serem feta możesz też urozmaicić innymi składnikami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.2g / 12%
Węglowodany
22.4g / 32%
Tłuszcze
16.8g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika