Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

0
128 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
0.25 łyżeczka
Sól
1 
Żółtko
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
200 g
Kurki
2 
Jajko
50 g
Śmietana 18%
3 łyżek
Jogurt naturalny
100 g
Ser feta
1 trochę
Tymianek świeży
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.45 g
Białko
8.21 g
Tłuszcze
16.84 g
Wartość energetyczna
265.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
10 min
Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto.
Krok 2
30 min
Wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 3
10 min
Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tartę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
Krok 4
20 min
Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.
Krok 5
7 min
Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż, aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.
Krok 6
5 min
Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
Krok 7
10 min
Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, 2 jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.
Krok 8
5 min
Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.
Krok 9
30 min
Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.
Krok 10
1 min
Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.
Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 1 z 10

Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 2 z 10

Wstaw na 30 minut do lodówki.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 3 z 10

Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tartę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 4 z 10

Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 5 z 10

Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż, aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 6 z 10

Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 7 z 10

Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, 2 jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 8 z 10

Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 9 z 10

Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Krok 10 z 10

Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.


Przepisowi na tartę z kurkami, serem feta, jajkami i posypaną aromatycznym tymiankiem nie można odmówić! Kompozycja podsmażonych kurek z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz nadzieniem z Przyprawą ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY smakuje wybornie – zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika. Tartę z kurkami i serem feta możesz też urozmaicić innymi składnikami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika