Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta dyniowa z pistacjami
Dodaj do CookBook

Tarta dyniowa z pistacjami

(0)
24 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Gotowe kruche ciasto
trochę
Mąka pszenna
trochę
Masło
800  g
Dynia
4  łyżek
Pistacje
120  g
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43 g
Wartość energetyczna
168.1 kcal
Tłuszcze
0.2 g
Białko
2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tarta dyniowa to jeden z jesiennych deserów, którego nie może zabraknąć w menu. To ciasto super sprawdza się na co dzień i na specjalne okazje. Chcesz zaskoczyć nowym wypiekiem rodzinę i przyjaciół? Koniecznie sprawdź, jak przygotować tartę z dynią na słodko.


Tarta z dynią – jesienny deser na poprawę humoru

Kruche ciasto, w połączeniu z kremowym, dyniowym nadzieniem tworzy deser, który zachwyca nie tylko wizualnie, ale i smakowo. Podstawą tarty jest kruche ciasto – my korzystamy z gotowego ciasta, które możesz kupić w sklepie. Ale jeśli chcesz, możesz przygotować to ciasto samodzielnie. Wystarczy je tylko zapiec w piekarniku i wyłożyć na wierch przygotowane wcześnie nadzienie z dyni zanurzonej w syropie cukrowym. Upieczone ciasto jest delikatne, lekko kruszące się i doskonale kontrastuje z kremowym, słodkim nadzieniem. Gotową tartę dyniową możesz posypać kruszonymi pistacjami, które będą przyjemnie chrupać przy każdym kęsie.


Tarta dyniowa dla całej rodziny

Tarta z dynią na słodko możesz przygotować dla swoich bliskich na co dzień lub na specjalne okazje, np. na święta lub rodzinne uroczystości. Przekonaj się, jak pyszny to deser. Smacznego!

Przygotowanie

1465 min
  • Krok 1

    1440 min
    Usuń skórkę z dyni, a miąższ pokrój na kawałki o grubości 3 cm i długości 10 cm. Umieścić je w misce, najlepiej glinianej, posyp cukrem i zalej wodą. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie postaw naczynie na kuchence i gotuj około 40 minut, aż dynia będzie miękka i sucha. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    20 min
    W międzyczasie wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tarty wyłóż kruchym ciastem, przykryj spód suchą fasolą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Wyjmij spód z piekarnika, wysyp fasolę, ostudź ciasto i wyjmij je z formy. Upieczone ciasto polej kremem dyniowym, posyp grubo posiekanymi pistacjami.
Tarta dyniowa z pistacjami

Krok 1 z 3

Usuń skórkę z dyni, a miąższ pokrój na kawałki o grubości 3 cm i długości 10 cm. Umieścić je w misce, najlepiej glinianej, posyp cukrem i zalej wodą. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie postaw naczynie na kuchence i gotuj około 40 minut, aż dynia będzie miękka i sucha. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Tarta dyniowa z pistacjami

Krok 2 z 3

W międzyczasie wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tarty wyłóż kruchym ciastem, przykryj spód suchą fasolą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Tarta dyniowa z pistacjami

Krok 3 z 3

Wyjmij spód z piekarnika, wysyp fasolę, ostudź ciasto i wyjmij je z formy. Upieczone ciasto polej kremem dyniowym, posyp grubo posiekanymi pistacjami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta bananowa

    Tarta bananowa

    1 godz 31 min Łatwy
  • Cytrynowe Tartaletki

    Cytrynowe Tartaletki

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu