Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
250 g
Mąka krupczatka
150 g
Masło
0.5 łyżeczka
Sól
2 łyżeczek
Rozmaryn
400 ml
Kwaśna śmietana
2 
Cukinia
2 
Bakłażan
4 
Marchewka
3 łyżek
Ocet balsamiczny
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
11.3 g
Węglowodany
49.28 g
Tłuszcze
36.31 g
Wartość energetyczna
570.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
5 min
Ciasto: Mąkę przesiej na blat, usypując stożek. Dodaj pokrojone masło i sól - posiekaj całość dokładnie nożem.
Krok 2
5 min
Następnie w zagłębienie w mące wbij jajko. Dłońmi zagnieć szybko ciasto - aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możesz dodać łyżkę zimnej wody.
Krok 3
10 min
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 4
3 min
Nadzienie: Marchewkę obierz, umyj, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Krok 5
5 min
Bakłażana i cukinię umyj, obierz, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Krok 6
3 min
Plastry marchewki, cukinii i bakłażana muszą być jednakowej wysokości, zatem jeżeli bakłażan jest gruby, przekrój każdy z plastrów wzdłuż na pół.
Krok 7
5 min
Przygotowane plastry warzyw wymieszaj delikatnie z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynuj warzywa przez 30 minut.
Krok 8
15 min
Następnie wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wysmaruj blaszkę masłem i obsyp bułką tartą, aby ciasto nie przywarło.
Krok 9
1 min
Wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw, aby przestygło.
Krok 10
10 min
Przygotowując WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejsz ilość wody do 100ml na dwa opakowania. W ten sposób uzyskasz gęstszą konsystencję sosu.
Krok 11
8 min
Przygotowanym sosem zalej wcześniej podpieczoną tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedź z marynaty i układaj w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając do 2/3 wysokości w sosie.
Krok 12
40 min
Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 1 z 12

Ciasto: Mąkę przesiej na blat, usypując stożek. Dodaj pokrojone masło i sól - posiekaj całość dokładnie nożem.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 2 z 12

Następnie w zagłębienie w mące wbij jajko. Dłońmi zagnieć szybko ciasto - aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możesz dodać łyżkę zimnej wody.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 3 z 12

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 4 z 12

Nadzienie: Marchewkę obierz, umyj, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 5 z 12

Bakłażana i cukinię umyj, obierz, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 6 z 12

Plastry marchewki, cukinii i bakłażana muszą być jednakowej wysokości, zatem jeżeli bakłażan jest gruby, przekrój każdy z plastrów wzdłuż na pół.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 7 z 12

Przygotowane plastry warzyw wymieszaj delikatnie z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynuj warzywa przez 30 minut.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 8 z 12

Następnie wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wysmaruj blaszkę masłem i obsyp bułką tartą, aby ciasto nie przywarło.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 9 z 12

Wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw, aby przestygło.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 10 z 12

Przygotowując WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejsz ilość wody do 100ml na dwa opakowania. W ten sposób uzyskasz gęstszą konsystencję sosu.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 11 z 12

Przygotowanym sosem zalej wcześniej podpieczoną tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedź z marynaty i układaj w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając do 2/3 wysokości w sosie.

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Krok 12 z 12

Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem oraz WINIARY POMYSŁ NA…kurczaka w sosie serowym to nasza propozycja na przepyszny obiad z piekarnika.Warzywna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką nie tylko doskonale smakuje, ale również atrakcyjnie wygląda – plastry warzyw układamy aż do powstania mozaikowych okręgów. Jesienną tartę dopraw suszonym, aromatycznym rozmarynem i podawaj na ciepło.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika