Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników wychodzi około 12 sztuk pysznych przekąsek.
Przygotowanie
124 min
Krok 1
2 min
Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
Krok 2
20 min
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą, pozostawić na około 15 minut. Następnie lekko podsmażyć na natłuszczonej oliwą patelni.
Krok 3
20 min
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, zioła oraz oliwę, wymieszać, po czym dodać drożdże, a na koniec stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto (będzie najlepsze, gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.
Krok 4
60 min
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5
5 min
Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, wykroić prostokąty o wymiarach około 9x11 cm. Brzegi zagiąć, tworząc niewielkie zakładki. Tak przygotowane ciasto układać na lekko natłuszczonej blaszce. Każdy kawałek ciasta (omijając zakładki) posmarować przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć po dwa plastry cukinii, plasterki pomidorków, kawałki kabanosa oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć przyprawą do pizzy.
Krok 6
15 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Krok 7
2 min
Po upieczeniu posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
7
Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
Krok 2
z
7
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą, pozostawić na około 15 minut. Następnie lekko podsmażyć na natłuszczonej oliwą patelni.
Krok 3
z
7
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, zioła oraz oliwę, wymieszać, po czym dodać drożdże, a na koniec stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto (będzie najlepsze, gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.
Krok 4
z
7
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5
z
7
Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, wykroić prostokąty o wymiarach około 9x11 cm. Brzegi zagiąć, tworząc niewielkie zakładki. Tak przygotowane ciasto układać na lekko natłuszczonej blaszce. Każdy kawałek ciasta (omijając zakładki) posmarować przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć po dwa plastry cukinii, plasterki pomidorków, kawałki kabanosa oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć przyprawą do pizzy.
Krok 6
z
7
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Krok 7
z
7
Po upieczeniu posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0