Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

0
75 min
Średni

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mleko
2 płaskich łyżek
Cukier
1 szczypta
Sól
1 
Jajko
1 trochę
Cukier puder
50 g
Drożdże
1 łyżka
Smalec
500 g
Jabłka
500 g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.55 g
Węglowodany
24.47 g
Tłuszcze
2.12 g
Wartość energetyczna
128.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę (będzie gęsta). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości.
Krok 2
10 min
Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach i mieszamy wszystko łyżką.
Krok 3
30 min
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Krok 4
20 min
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki . Układamy na papierowych ręcznikach, aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 1 z 4

Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę (będzie gęsta). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 2 z 4

Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach i mieszamy wszystko łyżką.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 3 z 4

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 4 z 4

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki . Układamy na papierowych ręcznikach, aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem

Racuchy drożdżowe to tradycyjne, smażone na złoty kolor placuszki, przyrządzane z mąki, mleka i drożdży lub jaj. Drożdżowe racuchy można smażyć z dodatkiem jabłek (startych lub pokrojonych w kostkę), a nieco bardziej egzotycznie – w towarzystwie rabarbaru czy śliwek. Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami, przed podaniem, posyp cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika