Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

0
1 godz 15 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mleko
2  płaskich łyżek
Cukier
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
trochę
Cukier puder
50  g
Drożdże
1  łyżka
Smalec
500  g
500  g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.55 g
Węglowodany
24.97 g
Tłuszcze
1.62 g
Wartość energetyczna
128.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę (będzie gęsta). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości.
Krok 2
10 min
Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach i mieszamy wszystko łyżką.
Krok 3
30 min
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Krok 4
20 min
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki . Układamy na papierowych ręcznikach, aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 1 z 4

Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę (będzie gęsta). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 2 z 4

Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach i mieszamy wszystko łyżką.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 3 z 4

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 4 z 4

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki . Układamy na papierowych ręcznikach, aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem

Racuchy drożdżowe to tradycyjne, smażone na złoty kolor placuszki, przyrządzane z mąki, mleka i drożdży lub jaj. Drożdżowe racuchy można smażyć z dodatkiem jabłek (startych lub pokrojonych w kostkę), a nieco bardziej egzotycznie – w towarzystwie rabarbaru czy śliwek. Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami, przed podaniem, posyp cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
3.6g / 11%
Węglowodany
25g / 78%
Tłuszcze
1.6g / 11%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Józef
.

Jak usmażę i skonsumuję - skomentuję

Winiary
.
Expert

Koniecznie! Czekamy na opinię :)

Pokaż więcej komentarzy