Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Dodaj do CookBook

Drożdżowe racuchy z jabłkami

(3)
1 godz 15 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mleko
2  płaskich łyżek
Cukier
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
trochę
Cukier puder
50  g
Drożdże
1  łyżka
Smalec
500  g
Jabłka
500  g
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
128.9 kcal
Tłuszcze
1.6 g
Białko
3.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Racuchy drożdżowe to tradycyjne, smażone na złoty kolor placuszki, przyrządzane z mąki, mleka i drożdży lub jaj. Drożdżowe racuchy można smażyć z dodatkiem jabłek (startych lub pokrojonych w kostkę), a nieco bardziej egzotycznie – w towarzystwie rabarbaru czy śliwek. Gotowe drożdżowe racuchy z jabłkami przed podaniem, posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    15 min
    Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę (będzie gęsta). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości.
  • Krok 2

    10 min
    Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach i mieszamy wszystko łyżką.
  • Krok 3

    30 min
    Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki . Układamy na papierowych ręcznikach, aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 1 z 4

Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę (będzie gęsta). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 2 z 4

Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach i mieszamy wszystko łyżką.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 3 z 4

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Krok 4 z 4

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki . Układamy na papierowych ręcznikach, aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.4
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
22
33
00
00
00

Opinie

4

Asia

Naprawdę smaczne . Polecam ten przepis
Anonim (niezweryfikowany) 04/01/2023-12:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-03:25 CEST
Asia, dziękujemy za opinię i cieszymy się, że Ci smakowało! 😊
4

Emilia

Polecam przepis, racuchy wychodzą rewelacyjne. Smaczne i puszyste.
Anonim (niezweryfikowany) 02/06/2023-09:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Marcin

Niestety ale po dodaniu do 500 gr maki 1 szklanki mleka ile bys nie mieszal nie wyjdzie masa ( nawet gesta) a jedynie sypka maka z grudami coz takiego nie podwoi swojej objetosci nawet po tygodniu stania. Przepis beznadziejny po dodaniu drugiej szklanki mleka udalo sie w miare uratowac racuchy ale na drugi raz lepiej skozystac z innego przepisu. Bez odczynu z cieplego mleka drozdzy i cukru raczej sie nie obejdzie. W mojej opinii 0 na 10
Anonim (niezweryfikowany) 09/16/2021-09:55 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Weekend
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

    Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

    49 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe

    Paszteciki drożdżowe

    1 godz 45 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    14 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu