Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.
Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.
Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
Krok 3
6 min
Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 4
2 min
Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
Krok 5
10 min
Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
Krok 6
2 min
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Krok 1
z
6
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
6
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
Krok 3
z
6
Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 4
z
6
Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
Krok 5
z
6
Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
Krok 6
z
6
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
7
L
Lucy
Placuszki pyszne! Ale również musiałam dodać więcej mleka
Winiary
Expert
Lucy, dziękujemy za wskazówkę. Faktycznie najlepiej na bieżąco sprawdzać konsystencję ciasta i w razie potrzeby dolać nieco mleka.
P
Placek man
Lubie placki
Winiary
Expert
My również! :)
M
Magda
Palce lizać
Winiary
Expert
Dziękujemy :)
K
Kasia
Pycha :)
Winiary
Expert
Miło nam! :)
T
Tomek
Pyszne, dzieciom b smakowały. Polecam...
Winiary
Expert
Dzieci to bardzo wybredni krytycy kulinarni :) Dziękujemy!
I
Izabella
Racuchy wyszły Ok ponieważ dodałam więcej mleka niż mąki zamiast 200g polecam 100g. Następnym razem poszukam innego przepisu.
Winiary
Expert
Izabello, dziękujemy za komentarz!
A
Anna
Ten przepis to absolutne dno. Racuchy wyszły potwornie twarde, zakalcowate, nie do zjedzenia. Zdecydowanie za dużo mąki w stosunku do innych składników. Zmarnowałam na wasz bezwartościowy przepis porządne produkty spożywcze i jestem najzwyczajniej w świecie wściekła.
Usmażyłam kilka racuchów, które okazały się po prostu niejadalne. Reszta masy z jabłkami wylądowała w toalecie. Możecie być z siebie dumni - w czasach, gdy ludzie nie mają pieniędzy, wrzucacie na swoją stronę przepisy, które prowadzą do marnowania jedzenia. Wstyd.
Winiary
Expert
Anno, dziękujemy za komentarz i przykro nam, że przepis się nie udał. Polecamy w przyszłości zrównoważyć ilość mąki i mleka. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że jeszcze do nas wrócisz.
Komentarze 7