Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Racuchy z jabłkami - przepis

Racuchy z jabłkami - przepis

(24)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem
  • /
    Dobry dla dzieci
  • /
    Wegetariański
  • /
    Z twistem
  • /
    Dobry dla dzieci

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
250  g
Mąka
1 
Jajko
2  łyżek
Cukier
200  ml
Mleko lub napój roślinny
2 
Jabłka (opcjonalnie, mogą być też gruszki)
trochę
Olej
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.99 g
Węglowodany
98.46 g
Tłuszcze
7.21 g
Wartość energetyczna
523.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.

Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
  • Krok 3

    6 min
    Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
  • Krok 4

    2 min
    Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
  • Krok 5

    10 min
    Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
  • Krok 6

    2 min
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 1 z 6

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 2 z 6

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 3 z 6

Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 4 z 6

Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 5 z 6

Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 7

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
L Lucy

Placuszki pyszne! Ale również musiałam dodać więcej mleka

Winiary
Expert

Lucy, dziękujemy za wskazówkę. Faktycznie najlepiej na bieżąco sprawdzać konsystencję ciasta i w razie potrzeby dolać nieco mleka.

P Placek man

Lubie placki

Winiary
Expert

My również! :)

M Magda

Palce lizać

Winiary
Expert

Dziękujemy :)

K Kasia

Pycha :)

Winiary
Expert

Miło nam! :)

T Tomek

Pyszne, dzieciom b smakowały. Polecam...

Winiary
Expert

Dzieci to bardzo wybredni krytycy kulinarni :) Dziękujemy!

I Izabella

Racuchy wyszły Ok ponieważ dodałam więcej mleka niż mąki zamiast 200g polecam 100g. Następnym razem poszukam innego przepisu.

Winiary
Expert

Izabello, dziękujemy za komentarz!

A Anna

Ten przepis to absolutne dno. Racuchy wyszły potwornie twarde, zakalcowate, nie do zjedzenia. Zdecydowanie za dużo mąki w stosunku do innych składników. Zmarnowałam na wasz bezwartościowy przepis porządne produkty spożywcze i jestem najzwyczajniej w świecie wściekła. Usmażyłam kilka racuchów, które okazały się po prostu niejadalne. Reszta masy z jabłkami wylądowała w toalecie. Możecie być z siebie dumni - w czasach, gdy ludzie nie mają pieniędzy, wrzucacie na swoją stronę przepisy, które prowadzą do marnowania jedzenia. Wstyd.

Winiary
Expert

Anno, dziękujemy za komentarz i przykro nam, że przepis się nie udał. Polecamy w przyszłości zrównoważyć ilość mąki i mleka. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że jeszcze do nas wrócisz.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Przekąska
  • Śniadanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na oleju z owocami

    Ciasto na oleju z owocami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Szybki piernik z dżemem - przepis

    Szybki piernik z dżemem - przepis

    1 godz 37 min Łatwy
  • Ciasto cynamonowe

    Ciasto cynamonowe

    1 godz 7 min Łatwy
  • Murzynek z jabłkami

    Murzynek z jabłkami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu