
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Racuchy z jabłkami - przepis
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Warianty przepisu
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.
Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
6 minKrok 4
2 minKrok 5
10 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.

Krok 2 z 6
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)

Krok 3 z 6
Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.

Krok 4 z 6
Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.

Krok 5 z 6
Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.

Krok 6 z 6
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 7