Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.
Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.
Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
Krok 3
6 min
Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 4
2 min
Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
Krok 5
10 min
Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
Krok 6
2 min
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Krok 1
z
6
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
6
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
Krok 3
z
6
Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 4
z
6
Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
Krok 5
z
6
Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
Krok 6
z
6
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
9
A
Anka
Jak dla mnie twarde
M
Marcin
Pyszne.
L
Lucy
Placuszki pyszne! Ale również musiałam dodać więcej mleka
Winiary
Expert
Lucy, dziękujemy za wskazówkę. Faktycznie najlepiej na bieżąco sprawdzać konsystencję ciasta i w razie potrzeby dolać nieco mleka.
P
Placek man
Lubie placki
Winiary
Expert
My również! :)
M
Magda
Palce lizać
Winiary
Expert
Dziękujemy :)
K
Kasia
Pycha :)
Winiary
Expert
Miło nam! :)
T
Tomek
Pyszne, dzieciom b smakowały. Polecam...
Winiary
Expert
Dzieci to bardzo wybredni krytycy kulinarni :) Dziękujemy!
I
Izabella
Racuchy wyszły Ok ponieważ dodałam więcej mleka niż mąki zamiast 200g polecam 100g. Następnym razem poszukam innego przepisu.
Winiary
Expert
Izabello, dziękujemy za komentarz!
A
Anna
Ten przepis to absolutne dno. Racuchy wyszły potwornie twarde, zakalcowate, nie do zjedzenia. Zdecydowanie za dużo mąki w stosunku do innych składników. Zmarnowałam na wasz bezwartościowy przepis porządne produkty spożywcze i jestem najzwyczajniej w świecie wściekła.
Usmażyłam kilka racuchów, które okazały się po prostu niejadalne. Reszta masy z jabłkami wylądowała w toalecie. Możecie być z siebie dumni - w czasach, gdy ludzie nie mają pieniędzy, wrzucacie na swoją stronę przepisy, które prowadzą do marnowania jedzenia. Wstyd.
Winiary
Expert
Anno, dziękujemy za komentarz i przykro nam, że przepis się nie udał. Polecamy w przyszłości zrównoważyć ilość mąki i mleka. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że jeszcze do nas wrócisz.
Komentarze 9