Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne racuchy z jabłkami

15
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka
1 
Jajko
2  łyżek
Cukier
200  ml
Mleko lub napój roślinny
2 
Jabłka (opcjonalnie, mogą być też gruszki)
trochę
Olej
1  łyżeczka
trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.99 g
Węglowodany
98.46 g
Tłuszcze
7.21 g
Wartość energetyczna
523.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
Krok 3
6 min
Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 4
2 min
Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
Krok 5
10 min
Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
Krok 6
2 min
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Pyszne racuchy z jabłkami

Krok 1 z 6

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.

Pyszne racuchy z jabłkami

Krok 2 z 6

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)

Pyszne racuchy z jabłkami

Krok 3 z 6

Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.

Pyszne racuchy z jabłkami

Krok 4 z 6

Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.

Pyszne racuchy z jabłkami

Krok 5 z 6

Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.

Pyszne racuchy z jabłkami

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.

Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.

Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
I Izabella
.

Racuchy wyszły Ok ponieważ dodałam więcej mleka niż mąki zamiast 200g polecam 100g. Następnym razem poszukam innego przepisu.

Winiary
.
Expert

Izabello, dziękujemy za komentarz!

A Anna
.

Ten przepis to absolutne dno. Racuchy wyszły potwornie twarde, zakalcowate, nie do zjedzenia. Zdecydowanie za dużo mąki w stosunku do innych składników. Zmarnowałam na wasz bezwartościowy przepis porządne produkty spożywcze i jestem najzwyczajniej w świecie wściekła. Usmażyłam kilka racuchów, które okazały się po prostu niejadalne. Reszta masy z jabłkami wylądowała w toalecie. Możecie być z siebie dumni - w czasach, gdy ludzie nie mają pieniędzy, wrzucacie na swoją stronę przepisy, które prowadzą do marnowania jedzenia. Wstyd.

Pokaż więcej komentarzy