Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Racuchy z jabłkami - przepis
Dodaj do CookBook

Racuchy z jabłkami - przepis

(35)
35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
250  g
Mąka
1 
Jajko
2  łyżek
Cukier
200  ml
Mleko lub napój roślinny
2 
Jabłka (opcjonalnie, mogą być też gruszki)
trochę
Olej
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
98.6 g
Wartość energetyczna
522.9 kcal
Tłuszcze
7.2 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.

Obecny w przepisie proszek do pieczenia z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)
  • Krok 3

    6 min
    Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
  • Krok 4

    2 min
    Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
  • Krok 5

    10 min
    Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.
  • Krok 6

    2 min
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 1 z 6

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 2 z 6

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 3 z 6

Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 4 z 6

Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 5 z 6

Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.

Racuchy z jabłkami - przepis

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.4285714285714
Wszystkich ocen: 21
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2121
1313
66
11
00
11

Opinie

5

Barbara

Witam
Wykorzystała przepis na placki z jabłkami.super prosty i tani
Anonim (niezweryfikowany) 10/04/2023-08:50 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/06/2023-04:15 CEST
Cieszymy się i zachęcamy do wypróbowania też innych przepisów z naszej strony. Pozdrawiamy! 😊
4

Anka

Jak dla mnie twarde
Anonim (niezweryfikowany) 05/17/2023-09:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/06/2023-04:13 CEST
Anka, może to kwestia twardszych jabłek albo zbyt krótkiego smażenia? Możesz też następnym razem dodać więcej mleka, żeby ciasto wyszło bardziej płynne. Mamy nadzieję, że kolejne podejście będzie udane, bo to super deser na jesień.
4

Marcin

Pyszne.
Anonim (niezweryfikowany) 03/03/2023-01:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Lucy

Placuszki pyszne! Ale również musiałam dodać więcej mleka
Anonim (niezweryfikowany) 11/26/2021-02:40 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-02:03 CET
Lucy, dziękujemy za wskazówkę. Faktycznie najlepiej na bieżąco sprawdzać konsystencję ciasta i w razie potrzeby dolać nieco mleka.
4

Placek man

Lubie placki
Anonim (niezweryfikowany) 11/26/2021-10:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-01:59 CET
My również! :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Racuchy z gotowanych ziemniaków

    Racuchy z gotowanych ziemniaków

    19 min Łatwy
  • Racuchy z malinami

    Racuchy z malinami

    32 min Łatwy
  • Racuchy budyniowe z jabłkami

    Racuchy budyniowe z jabłkami

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu