Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Racuchy z gotowanych ziemniaków

0
19 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
2 
Jajko
3 łyżek
Olej
0.5 szklanka
Mąka
1 dag
Przyprawa do ziemniaków
1 dag
Sól
1 dag
Pieprz
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
9.56 g
Węglowodany
38.19 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartość energetyczna
282.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
10 min
Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami jajek, dodać mąkę wymieszaną z sodą.
Krok 2
5 min
Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i połączyć z ubitą piana z białek.
Krok 3
4 min
Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując placuszki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać gorące.
Racuchy z gotowanych ziemniaków

Krok 1 z 3

Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami jajek, dodać mąkę wymieszaną z sodą.

Racuchy z gotowanych ziemniaków

Krok 2 z 3

Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i połączyć z ubitą piana z białek.

Racuchy z gotowanych ziemniaków

Krok 3 z 3

Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując placuszki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać gorące.

Racuchy z gotowanych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, jeśli nie masz czasu na ścieranie ziemniaków lub po prostu zostały Ci resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu. Gotowane ziemniaki mieszamy z żółtkami, mąką, pianą z białek i sodą, a następnie smażymy placki na złoty kolor. Z czym podawać racuchy z gotowanych ziemniaków? Na przykład z aromatycznym sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika