Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Racuchy z gotowanych ziemniaków

0
19min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
2 
Jajko
3 łyżek
Olej
0.5 szklanka
Mąka
1 dag
Przyprawa do ziemniaków
1 dag
Sól
1 dag
Pieprz
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.56 g
Węglowodany
38.19 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartość energetyczna
282.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
10 min
Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami jajek, dodać mąkę wymieszaną z sodą.
Krok 2
5 min
Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i połączyć z ubitą piana z białek.
Krok 3
4 min
Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując placuszki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać gorące.
Racuchy z gotowanych ziemniaków

Krok 1 z 3

Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami jajek, dodać mąkę wymieszaną z sodą.

Racuchy z gotowanych ziemniaków

Krok 2 z 3

Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i połączyć z ubitą piana z białek.

Racuchy z gotowanych ziemniaków

Krok 3 z 3

Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując placuszki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać gorące.

Racuchy z gotowanych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, jeśli nie masz czasu na ścieranie ziemniaków lub po prostu zostały Ci resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu. Gotowane ziemniaki mieszamy z żółtkami, mąką, pianą z białek i sodą, a następnie smażymy placki na złoty kolor. Z czym podawać racuchy z gotowanych ziemniaków? Na przykład z aromatycznym sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.6g / 13%
Węglowodany
38.2g / 54%
Tłuszcze
10.8g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika