Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto drożdżowe z owocami

0
195 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
1 szklanka
Mleko
4 dag
Drożdże
5 dag
Masło
5 łyżeczek
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
50 dag
Śliwki
50 dag
Jabłka
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.05 g
Białko
5.64 g
Tłuszcze
7.09 g
Wartość energetyczna
210.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

195 min
Krok 1
10 min
Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.
Krok 2
5 min
Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
15 min
Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.
Krok 4
90 min
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.
Krok 6
15 min
Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 7
45 min
Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 1 z 7

Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.

Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 2 z 7

Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 3 z 7

Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.

Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 4 z 7

Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 5 z 7

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.

Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 6 z 7

Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto drożdżowe z owocami

Krok 7 z 7

Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.

Pyszne uwielbiane przez wszystkich domowników ciasto drożdżowe z owocami. Wspaniale smakuje na podwieczorek posmarowane cienką warstwą masła. Jabłka i drylowane śliwki tworzą lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z rozkosznie słodkim ciastem i kruszonką. Jako dodatek do drożdżowego ciasta podaj szklankę mleka. Taki zestaw zasmakuje szczególnie najmłodszym łasuchom :) Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika