Ciasto drożdżowe z owocami
195min
Łatwy
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
2
Jajko
1 szklanka
Mleko
4 dag
Drożdże
5 dag
Masło
5 łyżeczek
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
50 dag
Śliwki
50 dag
Jabłka
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
5.64 g
Węglowodany
34.05 g
Tłuszcze
7.09 g
Wartość energetyczna
210.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
195 min
Krok 1
10 min
Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.
Krok 2
5 min
Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
15 min
Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.
Krok 4
90 min
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.
Krok 6
15 min
Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 7
45 min
Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Pyszne uwielbiane przez wszystkich domowników ciasto drożdżowe z owocami. Wspaniale smakuje na podwieczorek posmarowane cienką warstwą masła. Jabłka i drylowane śliwki tworzą lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z rozkosznie słodkim ciastem i kruszonką. Jako dodatek do drożdżowego ciasta podaj szklankę mleka. Taki zestaw zasmakuje szczególnie najmłodszym łasuchom :) Smacznego!
Komentarze 0