
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto drożdżowe z owocami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
90 minKrok 5
15 minKrok 6
15 minKrok 7
45 minKrok 1 z 7
Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.
Krok 2 z 7
Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 z 7
Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.
Krok 4 z 7
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5 z 7
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.
Krok 6 z 7
Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 7 z 7
Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0