Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne uwielbiane przez wszystkich domowników ciasto drożdżowe z owocami. Wspaniale smakuje na podwieczorek posmarowane cienką warstwą masła. Jabłka i drylowane śliwki tworzą lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z rozkosznie słodkim ciastem i kruszonką. Jako dodatek do drożdżowego ciasta podaj szklankę mleka. Taki zestaw zasmakuje szczególnie najmłodszym łasuchom :) Smacznego!
Przygotowanie
195 min
Krok 1
10 min
Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.
Krok 2
5 min
Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
15 min
Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.
Krok 4
90 min
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.
Krok 6
15 min
Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 7
45 min
Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Krok 1
z
7
Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.
Krok 2
z
7
Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
z
7
Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.
Krok 4
z
7
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5
z
7
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.
Krok 6
z
7
Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 7
z
7
Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0