Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta cytrynowa z malinami

0
142 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
200 g
Mąka
100 g
Masło
50 g
Cukier puder
2 
Żółtko
2 płaskich łyżek
Woda
1 szczypta
Sól
250 ml
Śmietana 18%
2 
Jajko
3 
Żółtko
100 g
Cukier puder
125 ml
Sok z cytryny
1 trochę
Maliny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.6 g
Białko
10.17 g
Tłuszcze
51.91 g
Wartość energetyczna
490 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

142 min
Krok 1
45 min
Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
Krok 2
10 min
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na kwadrans.
Krok 3
20 min
Następnie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i wystudź.
Krok 4
10 min
Do miski wlej śmietankę, jajka, żółtka, cukier, Cukier Wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
Krok 5
55 min
Wylej nadzienie na tartę i piecz przez ok. 35-40 minut w 120°C, aż się zetnie. Ostudź w temperaturze pokojowej, po czym włóż do lodówki na parę godzin, aż się całkowicie zetnie.
Krok 6
2 min
Na gotową tartę wyłóż maliny.
Tarta cytrynowa z malinami

Krok 1 z 6

Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).

Tarta cytrynowa z malinami

Krok 2 z 6

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na kwadrans.

Tarta cytrynowa z malinami

Krok 3 z 6

Następnie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i wystudź.

Tarta cytrynowa z malinami

Krok 4 z 6

Do miski wlej śmietankę, jajka, żółtka, cukier, Cukier Wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.

Tarta cytrynowa z malinami

Krok 5 z 6

Wylej nadzienie na tartę i piecz przez ok. 35-40 minut w 120°C, aż się zetnie. Ostudź w temperaturze pokojowej, po czym włóż do lodówki na parę godzin, aż się całkowicie zetnie.

Tarta cytrynowa z malinami

Krok 6 z 6

Na gotową tartę wyłóż maliny.

Poznaj nowe, idealne połączenie smaków na lato - cytryn ze słodkimi malinami! Tarta cytrynowa z malinami ma przepiękny, słoneczny kolor, bo do nadzienia dodajemy nie tylko sok z cytryny, ale też aż trzy żółtka. Nie obawiaj się, że tarta cytrynowa będzie za kwaśna - cytrynową kwaskowatość zrównoważysz dodatkiem aromatycznego Cukru Wanilinowego WINIARY i cukru pudru. Na schłodzoną tartę cytrynową wysyp maliny i podawaj je jako dodatek do letniego, orzeźwiającego wypieku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika