Tarta cytrynowa z malinami
2 godz 22 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.17 g
Węglowodany
55.54 g
Tłuszcze
26.96 g
Wartość energetyczna
490 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
142 min
Krok 1
45 min
Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
Krok 2
10 min
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na kwadrans.
Krok 3
20 min
Następnie wyjmij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i wystudź.
Krok 4
10 min
Do miski wlej śmietankę, jajka, żółtka, cukier, Cukier Wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
Krok 5
55 min
Wylej nadzienie na tartę i piecz przez ok. 35-40 minut w 120°C, aż się zetnie. Ostudź w temperaturze pokojowej, po czym włóż do lodówki na parę godzin, aż się całkowicie zetnie.
Krok 6
2 min
Na gotową tartę wyłóż maliny.
Poznaj nowe, idealne połączenie smaków na lato - cytryn ze słodkimi malinami! Tarta cytrynowa z malinami ma przepiękny, słoneczny kolor, bo do nadzienia dodajemy nie tylko sok z cytryny, ale też aż trzy żółtka. Nie obawiaj się, że tarta cytrynowa będzie za kwaśna - cytrynową kwaskowatość zrównoważysz dodatkiem aromatycznego Cukru Wanilinowego WINIARY i cukru pudru. Na schłodzoną tartę cytrynową wysyp maliny i podawaj je jako dodatek do letniego, orzeźwiającego wypieku.
Komentarze 0