Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Masło
300 g
Mąka pszenna
2 łyżek
Mąka krupczatka
2 
Jajko
15 g
Cukier puder
1 łyżka
Śmietana 18%
2 
Jajko
3 łyżek
Cukier trzcinowy
1 paczka
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
100 ml
Śmietanka 30%
100 g
Biała czekolada
500 g
Serek mascarpone
50 g
Miechunka
1 trochę
Cukier puder trzcinowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
30.33 g
Białko
9.43 g
Wartość energetyczna
427.35 kcal
Węglowodany
33.41 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
50 min
Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Krok 2
40 min
Masa:<br/>Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br/><br/>Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br/>Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br/>i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br/>Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br/>Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br/>Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.<br/>Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin.
Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

Krok 1 z 2

Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

Krok 2 z 2

Masa:<br/>Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br/><br/>Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br/>Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br/>i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br/>Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br/>Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br/>Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.<br/>Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin.

Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana.
Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany.
Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika