Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis
Dodaj do CookBook

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Masło (schłodzone)
300  g
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka krupczatka
2 
Jajko
15  g
Cukier puder
1  łyżka
Śmietana 18%
2 
Jajko
3  łyżek
Cukier trzcinowy
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
100  mg
Śmietanka 30%
100  g
Biała czekolada
500  g
Serek mascarpone
50  g
Miechunka
trochę
Cukier puder trzcinowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.5 g
Wartość energetyczna
287.2 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana.
Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany.
Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    50 min
    Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
  • Krok 2

    40 min
    Masa:<br />Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br /><br />Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br />Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br />i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br />Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br />Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br />
  • Krok 3

    1 min
    Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

Krok 1 z 3

Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

Krok 2 z 3

Masa:<br />Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br /><br />Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br />Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br />i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br />Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br />Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br />

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

Krok 3 z 3

Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    40 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu