Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny.
Przygotowanie
90 min
Krok 1
50 min
Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Krok 2
40 min
Masa:<br />Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br /><br />Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br />Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br />i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br />Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br />Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br />
Krok 3
1 min
Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Krok 1
z
3
Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Krok 2
z
3
Masa:<br />Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br /><br />Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br />Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br />i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br />Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br />Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br />
Krok 3
z
3
Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0