Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5  szklanka
Ulubione orzechy
0.5  szklanka
Płatki owsiane
2  łyżek
Roztopione masło
1  łyżka
Miód
500  g
Śliwki (bez pestek)
2  łyżek
Cukier brązowy
2  łyżek
Masło
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Cukier
2 
Jajka
200  g
Masło
2  łyżek
Śmietana kwaśna 12%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.08 g
Węglowodany
78.56 g
Tłuszcze
38.66 g
Wartość energetyczna
675.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Coś dla miłośników kremowych budyniów i jesiennych owoców - tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami zrobiona na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Aby śliwki smakowały jeszcze lepiej, obtocz je w karmelu i podsmaż. Tarta z kremem waniliowym i śliwkami zaskoczy Cię także kruszonką, którą przygotujesz z roztopionego masła, miodu, orzechów i płatków owsianych. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto zaserwuj najbliższym, a jego kawałki znikną ze stołu nim się obejrzysz!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  • Krok 4

    7 min
    Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.
  • Krok 5

    3 min
    Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
  • Krok 6

    15 min
    Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.
  • Krok 7

    5 min
    Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.
Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 1 z 7

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 2 z 7

Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 3 z 7

Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 4 z 7

Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 5 z 7

Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 6 z 7

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 7 z 7

Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 18 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z malinami

    2 godz 22 min Łatwy
  • Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu