Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5  szklanka
Ulubione orzechy
0.5  szklanka
Płatki owsiane
2  łyżek
Roztopione masło
1  łyżka
Miód
500  g
Śliwki (bez pestek)
2  łyżek
Cukier brązowy
2  łyżek
Masło
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Cukier
2 
Jajka
200  g
Masło
2  łyżek
Śmietana kwaśna 12%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.08 g
Węglowodany
78.56 g
Tłuszcze
38.66 g
Wartość energetyczna
675.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Coś dla miłośników kremowych budyniów i jesiennych owoców - tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami zrobiona na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Aby śliwki smakowały jeszcze lepiej, obtocz je w karmelu i podsmaż. Tarta z kremem waniliowym i śliwkami zaskoczy Cię także kruszonką, którą przygotujesz z roztopionego masła, miodu, orzechów i płatków owsianych. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto zaserwuj najbliższym, a jego kawałki znikną ze stołu nim się obejrzysz!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  • Krok 4

    7 min
    Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.
  • Krok 5

    3 min
    Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
  • Krok 6

    15 min
    Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.
  • Krok 7

    5 min
    Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.
Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 1 z 7

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 2 z 7

Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 3 z 7

Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 4 z 7

Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 5 z 7

Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 6 z 7

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 7 z 7

Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z malinami

    Tarta cytrynowa z malinami

    2 godz 22 min Łatwy
  • Marlenka czekoladowa

    Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu