Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Filet z kurczaka
300  g
Pieczarki
30  g
Ser grana padano
2 
Cebula
250  ml
Śmietanka 30%
3 
Jajko
trochę
Pieprz czarny
trochę
Chili
trochę
Sól
1  szczypta
Cukier
trochę
Tymianek świeży
100  g
Masło
250  g
Mąka
1  łyżka
Kapary
0.5  łyżeczka
Garam masala
2  łyżek
Masło klarowane
1  łyżka
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.7 g
Węglowodany
28.6 g
Tłuszcze
28.71 g
Wartość energetyczna
474.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
10 min
Filet z kurczaka pokrój w 3-centy metrową kostkę. Cebulę pokrój w paski, pieczarki na kawałki.
Krok 2
10 min
Cebulkę podsmaż na maśle ze szczyptą cukru, dodaj pieczarki. Po chwili delikatnie posól i odstaw do przestygnięcia.
Krok 3
10 min
Na tej samej patelni podsmaż kawałki mięsa, dopraw pieprzem, chili i odrobiną soli. Kurczaka połącz z pieczarkami i cebulą, dopraw przyprawą garam masala.
Krok 4
10 min
Jajka roztrzep dolej śmietankę, dodaj opakowanie POMYSŁ NA Kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
25 min
Piecz w 180°C ok. 25 minut, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Przed podaniem dodaj świeże listki tymianku.
Krok 6
60 min
Składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dokładnie wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Wstaw do lodówki na ok 1 godzinę
Krok 7
20 min
Piekarnik nastaw na 200°C. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem i piecz ok 20 min.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 1 z 7

Filet z kurczaka pokrój w 3-centy metrową kostkę. Cebulę pokrój w paski, pieczarki na kawałki.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 2 z 7

Cebulkę podsmaż na maśle ze szczyptą cukru, dodaj pieczarki. Po chwili delikatnie posól i odstaw do przestygnięcia.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 3 z 7

Na tej samej patelni podsmaż kawałki mięsa, dopraw pieprzem, chili i odrobiną soli. Kurczaka połącz z pieczarkami i cebulą, dopraw przyprawą garam masala.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 4 z 7

Jajka roztrzep dolej śmietankę, dodaj opakowanie POMYSŁ NA Kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i dokładnie wymieszaj.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 5 z 7

Piecz w 180°C ok. 25 minut, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Przed podaniem dodaj świeże listki tymianku.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 6 z 7

Składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dokładnie wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Wstaw do lodówki na ok 1 godzinę

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Krok 7 z 7

Piekarnik nastaw na 200°C. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem i piecz ok 20 min.

Daj się zaprosić w magiczną podróż do dwóch różnych miejsc – magicznych Indii i polskiego lasu. Tarta z kurczakiem i pieczarkami łączy oba te światy – oryginalnego, ostrego smaku doda jej szczypta przyprawy gram masala, która w Indiach uważana jest za mieszankę przynoszącą szczęście. Natomiast łagodny, ziołowy smak lasu tarta z kurczakiem i pieczarkami zawdzięcza dodatkowi pieczarek i WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo - ziołowym.
Danie idealne na spotkanie ze znajomymi. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.7g / 20%
Węglowodany
28.6g / 24%
Tłuszcze
28.7g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha