Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta mięsna z papryką
Dodaj do CookBook

Tarta mięsna z papryką

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Niki22
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Mąka pszenna
10  dag
Masło
50  ml
Woda
1  łyżeczka
Sól
50  dag
Szynka mielona
2 
Papryka czerwona
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
10  dag
Boczek wędzony
1  łyżka
Przecier pomidorowy
1 
Jajko
10  dag
Ser żółty
5  łyżek
Śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Słodka papryka
trochę
Chili
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.6 g
Wartość energetyczna
954.6 kcal
Tłuszcze
69.5 g
Białko
39.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tarta mięsna z papryką to dobry sposób na urozmaicenie sobie codziennego menu. Jej słony smak przełamujący się ze słodką papryką, to istna melodia smaków. Tej muzyki nasze podniebienie będzie chciało słuchać na okrągło! Smacznego!

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę posiekać z masłem. Dodać 50 ml wody, posolić i zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    30 min
    Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Papryki umyć i oczyścić z pestek oraz białych błon. Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.
  • Krok 4

    5 min
    Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.
  • Krok 6

    8 min
    Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.
  • Krok 7

    10 min
    Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Włączyć piekarnik. W tym czasie formę do tarty posmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
  • Krok 9

    5 min
    Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je.
  • Krok 10

    10 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.
  • Krok 11

    5 min
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 12

    5 min
    Kiedy ciasto piecze się w piekarniku należy zrobić "sos" do tarty. Do startego sera dodajemy jajko i śmietanę, całość trzeba dokładnie wymieszać. Można całość doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 13

    3 min
    Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie.
  • Krok 14

    2 min
    Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.
  • Krok 15

    30 min
    Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Smacznego :)
Tarta mięsna z papryką

Krok 1 z 15

Mąkę posiekać z masłem. Dodać 50 ml wody, posolić i zagnieść ciasto.

Tarta mięsna z papryką

Krok 2 z 15

Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Tarta mięsna z papryką

Krok 3 z 15

Papryki umyć i oczyścić z pestek oraz białych błon. Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.

Tarta mięsna z papryką

Krok 4 z 15

Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.

Tarta mięsna z papryką

Krok 5 z 15

W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.

Tarta mięsna z papryką

Krok 6 z 15

Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.

Tarta mięsna z papryką

Krok 7 z 15

Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 minut.

Tarta mięsna z papryką

Krok 8 z 15

Włączyć piekarnik. W tym czasie formę do tarty posmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Tarta mięsna z papryką

Krok 9 z 15

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je.

Tarta mięsna z papryką

Krok 10 z 15

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.

Tarta mięsna z papryką

Krok 11 z 15

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tarta mięsna z papryką

Krok 12 z 15

Kiedy ciasto piecze się w piekarniku należy zrobić "sos" do tarty. Do startego sera dodajemy jajko i śmietanę, całość trzeba dokładnie wymieszać. Można całość doprawić solą i pieprzem.

Tarta mięsna z papryką

Krok 13 z 15

Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie.

Tarta mięsna z papryką

Krok 14 z 15

Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.

Tarta mięsna z papryką

Krok 15 z 15

Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Smacznego :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta bananowa

    Tarta bananowa

    1 godz 31 min Łatwy
  • Cytrynowe Tartaletki

    Cytrynowe Tartaletki

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu