Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta mięsna z papryką

0
135 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 dag
Mąka pszenna
10 dag
Masło
50 ml
Woda
1 łyżeczka
Sól
50 dag
Szynka mielona
2 
Papryka czerwona
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
10 dag
Boczek wędzony
1 łyżka
Przecier pomidorowy
1 
Jajko
10 dag
Ser żółty
5 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Chili
1 trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
39.76 g
Tłuszcze
69.48 g
Wartość energetyczna
954.62 kcal
Węglowodany
45.58 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
10 min
Mąkę posiekać z masłem. Dodać 50 ml wody, posolić i zagnieść ciasto.
Krok 2
30 min
Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Krok 3
5 min
Papryki umyć i oczyścić z pestek oraz białych błon. Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.
Krok 4
5 min
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.
Krok 5
5 min
W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.
Krok 6
8 min
Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.
Krok 7
10 min
Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 minut.
Krok 8
2 min
Włączyć piekarnik. W tym czasie formę do tarty posmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Krok 9
5 min
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je.
Krok 10
10 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.
Krok 11
5 min
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 12
5 min
Kiedy ciasto piecze się w piekarniku należy zrobić "sos" do tarty. Do startego sera dodajemy jajko i śmietanę, całość trzeba dokładnie wymieszać. Można całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 13
3 min
Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie.
Krok 14
2 min
Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.
Krok 15
30 min
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Smacznego :)
Tarta mięsna z papryką

Krok 1 z 15

Mąkę posiekać z masłem. Dodać 50 ml wody, posolić i zagnieść ciasto.

Tarta mięsna z papryką

Krok 2 z 15

Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Tarta mięsna z papryką

Krok 3 z 15

Papryki umyć i oczyścić z pestek oraz białych błon. Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.

Tarta mięsna z papryką

Krok 4 z 15

Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.

Tarta mięsna z papryką

Krok 5 z 15

W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.

Tarta mięsna z papryką

Krok 6 z 15

Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.

Tarta mięsna z papryką

Krok 7 z 15

Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 minut.

Tarta mięsna z papryką

Krok 8 z 15

Włączyć piekarnik. W tym czasie formę do tarty posmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Tarta mięsna z papryką

Krok 9 z 15

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je.

Tarta mięsna z papryką

Krok 10 z 15

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.

Tarta mięsna z papryką

Krok 11 z 15

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tarta mięsna z papryką

Krok 12 z 15

Kiedy ciasto piecze się w piekarniku należy zrobić "sos" do tarty. Do startego sera dodajemy jajko i śmietanę, całość trzeba dokładnie wymieszać. Można całość doprawić solą i pieprzem.

Tarta mięsna z papryką

Krok 13 z 15

Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie.

Tarta mięsna z papryką

Krok 14 z 15

Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.

Tarta mięsna z papryką

Krok 15 z 15

Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Smacznego :)

Tarta mięsna z papryką to dobry sposób na urozmaicenie sobie codziennego menu. Jej słony smak przełamujący się ze słodką papryką, to istna melodia smaków. Tej muzyki nasze podniebienie będzie chciało słuchać na okrągło! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika