Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto kruche

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Mąka krupczatka
100  g
Cukier puder
200  g
Masło
3 
Żółtko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.14 g
Węglowodany
16.04 g
Tłuszcze
8.97 g
Wartość energetyczna
152.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.
Krok 2
60 min
Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.
Krok 3
15 min
Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.
Krok 4
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.
Ciasto kruche

Krok 1 z 4

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.

Ciasto kruche

Krok 2 z 4

Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.

Ciasto kruche

Krok 3 z 4

Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.

Ciasto kruche

Krok 4 z 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.

Ciasto kruche najlepsze jest z mąki krupczatki - jej "ziarenkowata" struktura sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej chrupkie. Możemy wykorzystać je do upieczenia kruchego placka z owocami lub pysznych ciasteczek. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać do niego łyżkę śmietany. Lekko orzechowy posmak nada ciastu dodatek łyżki lub dwóch prażonych otrąb (najlepiej wymieszać je na początku z mąką). Nasze kruche ciasto będzie idealne, jeśli zarobimy je najszybciej, jak się da i od razu umieścimy w lodówce, starannie owinięte w woreczek (bo bardzo chłonie zapachy). Jeśli chcemy dodać do naszego ciasta kakao, skórki cytrynowej, maku, wiórków kokosowych możemy zrobić to na początku, mieszając dodatki z mąką lub po schłodzeniu w lodówce podzielić ciasto na części i każdą z nich połączyć z innym dodatkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha