Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto kruche
Dodaj do CookBook

Ciasto kruche

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka krupczatka
100  g
Cukier puder
200  g
Masło
3 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16 g
Wartość energetyczna
152.3 kcal
Tłuszcze
9 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kruche ciasto może być wykorzystywane do deserów, a także dań na słodko. Sprawdza się idealnie do tart, pasztecików, paluszków, a także spodów pod ciasta owocowe. Pochodzi z Francji, gdzie wyróżnia się kilka rodzajów kruchego ciasta, jednak należy odróżniać je od ciasta francuskiego, do którego oprócz mąki i masła dodaje się także sól i wodę, a następnie kilkukrotnie wałkuje i składa na części. Dzięki temu powstają charakterystyczne, kruche warstwy, które podczas pieczenia pozwalają na zwiększenie objętości ciasta. Kruche ciasto można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując kilka metod zagniatania oraz łączenia składników. Niektóre kruche ciasta nie zawierają cukru, przez co idealnie sprawdzają się do słonych wypieków oraz ciast, których masa ma być bardzo słodka.

To, z czym kruche ciasto na słodko smakuje najlepiej, to wszelkie ciasta, babeczki i tarty z wykorzystaniem jabłek. Szarlotka na kruchym cieście idealnie pasuje do przedpołudniowej kawy i jest świetnym pomysłem na spotkanie z bliskimi. Tak przygotowany jabłecznik na kruchym cieście można podać z lodami, ale także udekorować warstwą bezy i budyniową masą — dzięki temu będzie smakować jeszcze lepiej i zachwyci każdego, szczególnie najmłodszych! Klasyczne tarty lub małe tartaletki z jabłkami na spodzie z kruchego ciasta będą zaś idealne na imprezy, podczas których będzie wielu gości - wówczas każdy będzie mógł chwycić mały wypiek wtedy, kiedy będzie miał ochotę.

Ciasta kruche najlepiej wychodzą, jeśli do ich przygotowania zostanie wykorzystana mąka krupczatka - jej "ziarenkowata" struktura idealnie sprawdza się do kruchych wypieków. Ciasto z mąki krupczatki jest chrupkie i idealne do upieczenia kruchego placka z owocami lub pysznych ciasteczek. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać do niego łyżkę śmietany. Lekko orzechowy posmak nada ciastu dodatek łyżki lub dwóch prażonych otrąb (najlepiej wymieszać je na początku z mąką). Nasze kruche ciasto będzie idealne, jeśli zarobimy je najszybciej, jak się da i od razu umieścimy w lodówce, starannie owinięte w woreczek (bo bardzo chłonie zapachy). Jeśli chcemy dodać do naszego ciasta kakao, skórkę cytrynową, mak, wiórki kokosowe, możemy zrobić to na początku, mieszając dodatki z mąką lub po schłodzeniu w lodówce, podzielić ciasto na części i każdą z nich połączyć z innym dodatkiem. Tak naprawdę można dowolnie modyfikować przepis i dodawać do niego ulubione dodatki. Ważne jednak, aby zachować proporcje głównych składników, czyli mąki i masła, a potem dobrze wymieszać z żółtkiem, aby powstała masa była idealnie gładka.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.
  • Krok 2

    60 min
    Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.
  • Krok 4

    20 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.
Ciasto kruche

Krok 1 z 4

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.

Ciasto kruche

Krok 2 z 4

Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.

Ciasto kruche

Krok 3 z 4

Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.

Ciasto kruche

Krok 4 z 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • 5 maja
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Dzień św. Patryka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto toffee bez pieczenia

    Ciasto toffee bez pieczenia

    10 godz 36 min Łatwy
  • Ciasto rumowo-waniliowe

    Ciasto rumowo-waniliowe

    1 godz 11 min Łatwy
  • Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

    Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Ciasto francuskie z jabłkami i czekoladą

    Ciasto francuskie z jabłkami i czekoladą

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu