Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto kruche

Ciasto kruche

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka krupczatka
100  g
Cukier puder
200  g
Masło
3 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.14 g
Węglowodany
16.04 g
Tłuszcze
8.97 g
Wartość energetyczna
152.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kruche ciasto może być wykorzystywane do deserów, a także dań na słodko. Sprawdza się idealnie do tart, pasztecików, paluszków, a także spodów pod ciasta owocowe. Pochodzi z Francji, gdzie wyróżnia się kilka rodzajów kruchego ciasta, jednak należy odróżniać je od ciasta francuskiego, do którego oprócz mąki i masła dodaje się także sól i wodę, a następnie kilkukrotnie wałkuje i składa na części. Dzięki temu powstają charakterystyczne, kruche warstwy, które podczas pieczenia pozwalają na zwiększenie objętości ciasta. Kruche ciasto można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując kilka metod zagniatania oraz łączenia składników. Niektóre kruche ciasta nie zawierają cukru, przez co idealnie sprawdzają się do słonych wypieków oraz ciast, których masa ma być bardzo słodka.

To, z czym kruche ciasto na słodko smakuje najlepiej, to wszelkie ciasta, babeczki i tarty z wykorzystaniem jabłek. Szarlotka na kruchym cieście idealnie pasuje do przedpołudniowej kawy i jest świetnym pomysłem na spotkanie z bliskimi. Tak przygotowany jabłecznik na kruchym cieście można podać z lodami, ale także udekorować warstwą bezy i budyniową masą — dzięki temu będzie smakować jeszcze lepiej i zachwyci każdego, szczególnie najmłodszych! Klasyczne tarty lub małe tartaletki z jabłkami na spodzie z kruchego ciasta będą zaś idealne na imprezy, podczas których będzie wielu gości - wówczas każdy będzie mógł chwycić mały wypiek wtedy, kiedy będzie miał ochotę.

Ciasta kruche najlepiej wychodzą, jeśli do ich przygotowania zostanie wykorzystana mąka krupczatka - jej "ziarenkowata" struktura idealnie sprawdza się do kruchych wypieków. Ciasto z mąki krupczatki jest chrupkie i idealne do upieczenia kruchego placka z owocami lub pysznych ciasteczek. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać do niego łyżkę śmietany. Lekko orzechowy posmak nada ciastu dodatek łyżki lub dwóch prażonych otrąb (najlepiej wymieszać je na początku z mąką). Nasze kruche ciasto będzie idealne, jeśli zarobimy je najszybciej, jak się da i od razu umieścimy w lodówce, starannie owinięte w woreczek (bo bardzo chłonie zapachy). Jeśli chcemy dodać do naszego ciasta kakao, skórkę cytrynową, mak, wiórki kokosowe, możemy zrobić to na początku, mieszając dodatki z mąką lub po schłodzeniu w lodówce, podzielić ciasto na części i każdą z nich połączyć z innym dodatkiem. Tak naprawdę można dowolnie modyfikować przepis i dodawać do niego ulubione dodatki. Ważne jednak, aby zachować proporcje głównych składników, czyli mąki i masła, a potem dobrze wymieszać z żółtkiem, aby powstała masa była idealnie gładka.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.
  • Krok 2

    60 min
    Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.
  • Krok 4

    20 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.
Ciasto kruche

Krok 1 z 4

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.

Ciasto kruche

Krok 2 z 4

Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.

Ciasto kruche

Krok 3 z 4

Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.

Ciasto kruche

Krok 4 z 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 5 maja
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Dzień św. Patryka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z bezą

    Tarta cytrynowa z bezą

    2 godz 45 min Łatwy
  • Pyszna mięsno – warzywna tarta

    Pyszna mięsno – warzywna tarta

    1 godz 55 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z malinami

    Tarta cytrynowa z malinami

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu