Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Danie na wyjątkową okazję

Przepisy na dania na 5 maja

Maj jest uznawany przez Polaków za jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Jakie pyszne dania można przygotować na początku tego ciepłego miesiąca? 

Przepisy 1

Ciasto kruche

Ciasto kruche

1 godz 45 min Łatwy

Początek maja – czas na grilla 

Chociaż maj należy już do cieplejszych miesięcy w roku, to jednak często zdarza się, że pierwsze dni bywają dość humorzaste – burzliwe, wietrzne i deszczowe. Mimo wszystko jest to czas, kiedy z radością wyciągamy grille i przyrządzamy pyszne pieczone kiełbaski, steki, karkówki oraz warzywa. Dania z rusztu są bardzo smaczne, a przy tym wyróżniają się chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem. Na grillu można opiec praktycznie wszystko – marynowane wcześniej mięsa, warzywa, różnego rodzaju sery, a nawet delikatne owoce. Ważne jest odpowiednie przypilnowanie potraw oraz obracanie ich od czasu do czasu, żeby równomiernie się upiekły. Do grillowanych potraw warto podać świeże pieczywo, sałatki oraz różnego rodzaju sosy, które subtelnie podkreślą smak pieczonych potraw. 

Lekkie zupy na początek maja 

W ciepłe wiosenne dni świetnym pomysłem na lekkie danie są aksamitne kremy z zielonych warzyw. Zarówno dzieci, jak i dorośli rozsmakują się w pysznej miksowanej zupie z zielonego groszku o subtelnym smaku i intensywnym kolorze. Równie wiosenne odcienie będzie miał krem z brokułów albo z młodych cukinii. Wszystkie zupy z zielonych warzyw warto podawać z aromatycznymi grzankami serowymi, purée ziemniaczanym lub grillowanymi jarzynkami i tartym serem. Prawdziwie majowym daniem jest zupa szczawiowa o orzeźwiającym, kwaskowatym smaku. W klasycznej wersji podawana jest z gotowanymi połówkami jajek kurzych bądź przepiórczych, ale warto także sprawdzić niebagatelne w smaku dodatki takie jak wędzony łosoś, chrupiące kawałki boczku czy warzywa z rusztu. 

Pyszne desery na 5 maja 

Maj to sezon na rabarbar, kiedy to łodygi liści są najbardziej soczyste i chrupiące. Warto więc przygotować z nich pyszne ciasto drożdżowe, kryjące pod grubą warstwą chrupiącej kruszonki otoczone cukrem kawałki rabarbaru. Słodki zapach pieczonego drożdżowca jest w stanie ściągnąć do kuchni nawet największego niejadka. Na majowe popołudnie można także przygotować lekkie ptasie mleczko lub przepyszny sernik bez pieczenia, pokryty grubą warstwą aromatycznej galaretki brzoskwiniowej, który najlepiej smakuje z dodatkiem świeżo zaparzonej kawy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu