Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszności na Dzień świętego Patryka 

17 marca jest w wielu krajach (a szczególnie w Irlandii) dniem wyjątkowym. Irlandczycy ubierają się wtedy na zielony kolor, który jest narodową barwą kraju, nawiązującą do trawiastych krajobrazów wyspy. Głównym symbolem święta jest shamrock – trójlistna koniczynka, która tego dnia pojawia się dosłownie wszędzie: na czapkach, kurtkach, kubkach, szklankach czy w wystawach sklepowych. W święto Patryka Irlandczycy organizują festyny oraz uliczne parady, w których dominuje zieleń. W tym kolorze podawane są posiłki, przekąski, desery, a nawet piwo. 

Zielone zupy

Chcąc nawiązać do Dnia Świętego Patryka, warto przygotować potrawy w różnych odcieniach zieleni. Świetnym pomysłem są zupy kremy z zielonych warzyw – brokułów, groszku, szpinaku albo cukinii. Gotowe danie podajemy z chipsami jarmużowymi, grzankami czosnkowymi lub prażonymi ziarnami dyni i słonecznika. Na większy głód można dodać do kremu małe pulpeciki mięsne, krótko gotowane we wrzątku lub smażone na maśle. 

Drugie danie z zielonymi dodatkami 

Na Dzień Świętego Patryka Irlandczycy tradycyjnie przygotowują gulasz z jagnięciny lub baraniny podlewany piwem, a następnie podawany z ziemniakami i duszonymi warzywami. Zamiast gulaszu możemy przygotować pieczeń z karkówki albo boczku, która doskonale komponuje się z pieczonymi kartoflami i sałatką z warzyw, oczywiście zielonych. Kolor ten dominuje w zapiekance makaronowej z dodatkiem mielonego mięsa, brokułów i fasolki szparagowej lub w jeszcze bardziej aromatycznej wersji z dodatkiem boczku, szpinaku oraz żółtego sera. 

Deser na zielono 

Jeśli mamy w domu małych pomocników, przygotujmy wraz z nimi kruche ciasteczka w kształcie koniczynki udekorowane zielonym lukrem. Świetnym pomysłem na deser są także galaretki (oczywiście zielone) z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Jednak deserem, który naprawdę zaskoczy bliskich lub przyjaciół swoim intensywnym kolorem, jest „leśny mech” – ciasto przygotowane na bazie szpinaku i z dodatkiem puszystego kremu śmietankowego. Obsypany okruchami wierzch ciasta do złudzenia wygląda jak mech lub młoda trawa, a pestki granatu i borówki przypominają kwiaty, rosnące na zielonej łące.