Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Przepisy na pyszne dania na Dzień św. Patryka

Na to popularne w Irlandii święto warto przygotować coś specjalnego. Daj się zainspirować naszymi pomysłami. 

Przepisy 1

Ciasto kruche

Ciasto kruche

1 godz 45 min Łatwy

Pyszności na Dzień świętego Patryka 

17 marca jest w wielu krajach (a szczególnie w Irlandii) dniem wyjątkowym. Irlandczycy ubierają się wtedy na zielony kolor, który jest narodową barwą kraju, nawiązującą do trawiastych krajobrazów wyspy. Głównym symbolem święta jest shamrock – trójlistna koniczynka, która tego dnia pojawia się dosłownie wszędzie: na czapkach, kurtkach, kubkach, szklankach czy w wystawach sklepowych. W święto Patryka Irlandczycy organizują festyny oraz uliczne parady, w których dominuje zieleń. W tym kolorze podawane są posiłki, przekąski, desery, a nawet piwo. 

Zielone zupy

Chcąc nawiązać do Dnia Świętego Patryka, warto przygotować potrawy w różnych odcieniach zieleni. Świetnym pomysłem są zupy kremy z zielonych warzyw – brokułów, groszku, szpinaku albo cukinii. Gotowe danie podajemy z chipsami jarmużowymi, grzankami czosnkowymi lub prażonymi ziarnami dyni i słonecznika. Na większy głód można dodać do kremu małe pulpeciki mięsne, krótko gotowane we wrzątku lub smażone na maśle. 

Drugie danie z zielonymi dodatkami 

Na Dzień Świętego Patryka Irlandczycy tradycyjnie przygotowują gulasz z jagnięciny lub baraniny podlewany piwem, a następnie podawany z ziemniakami i duszonymi warzywami. Zamiast gulaszu możemy przygotować pieczeń z karkówki albo boczku, która doskonale komponuje się z pieczonymi kartoflami i sałatką z warzyw, oczywiście zielonych. Kolor ten dominuje w zapiekance makaronowej z dodatkiem mielonego mięsa, brokułów i fasolki szparagowej lub w jeszcze bardziej aromatycznej wersji z dodatkiem boczku, szpinaku oraz żółtego sera. 

Deser na zielono 

Jeśli mamy w domu małych pomocników, przygotujmy wraz z nimi kruche ciasteczka w kształcie koniczynki udekorowane zielonym lukrem. Świetnym pomysłem na deser są także galaretki (oczywiście zielone) z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Jednak deserem, który naprawdę zaskoczy bliskich lub przyjaciół swoim intensywnym kolorem, jest „leśny mech” – ciasto przygotowane na bazie szpinaku i z dodatkiem puszystego kremu śmietankowego. Obsypany okruchami wierzch ciasta do złudzenia wygląda jak mech lub młoda trawa, a pestki granatu i borówki przypominają kwiaty, rosnące na zielonej łące. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu