Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

0
130 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
25 dag
Mąka krupczatka
0.5 kostka
Masło
2 łyżek
Cukier puder
1 
Żółtko
1 szczypta
Sól
30 dag
Maliny
0.5 l
Śmietanka Kremówka
4 łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.88 g
Węglowodany
24.86 g
Tłuszcze
31.89 g
Wartość energetyczna
376.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
10 min
Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.
Krok 2
10 min
Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.
Krok 3
10 min
Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Krok 4
60 min
Wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 5
25 min
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.
Krok 6
10 min
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.
Krok 7
5 min
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.
Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 1 z 7

Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 2 z 7

Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 3 z 7

Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 4 z 7

Wstawić na godzinę do lodówki.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 5 z 7

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 6 z 7

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 7 z 7

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.

Tarta z malinami i bitą śmietaną to niezwykle smakowite połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, puszystej bitej śmietanki oraz soczystych malin. Podstawą do wykonania tarty jest spód, który wykonasz już w kilka chwil! Przepis sprawdzi się szczególnie w trakcie sezonu na świeże maliny, a jeżeli nie masz ich pod ręką, użyj mrożonych. Smak tarty jest nieziemski!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika