Tarta z malinami i bitą śmietaną
130min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.88 g
Węglowodany
29.65 g
Tłuszcze
27.1 g
Wartość energetyczna
376.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.
Krok 2
10 min
Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.
Krok 3
10 min
Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Krok 4
60 min
Wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 5
25 min
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.
Krok 6
10 min
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.
Krok 7
5 min
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.
Tarta z malinami i bitą śmietaną to niezwykle smakowite połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, puszystej bitej śmietanki oraz soczystych malin. Podstawą do wykonania tarty jest spód, który wykonasz już w kilka chwil! Przepis sprawdzi się szczególnie w trakcie sezonu na świeże maliny, a jeżeli nie masz ich pod ręką, użyj mrożonych. Smak tarty jest nieziemski!
Komentarze 0