Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta z malinami i bitą śmietaną to niezwykle smakowite połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, puszystej bitej śmietanki oraz soczystych malin. Podstawą do wykonania tarty jest spód, który wykonasz już w kilka chwil! Przepis sprawdzi się szczególnie w trakcie sezonu na świeże maliny, a jeżeli nie masz ich pod ręką, użyj mrożonych. Smak tarty jest nieziemski!
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.
Krok 2
10 min
Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.
Krok 3
10 min
Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Krok 4
60 min
Wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 5
25 min
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.
Krok 6
10 min
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.
Krok 7
5 min
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.
Krok 1
z
7
Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.
Krok 2
z
7
Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.
Krok 3
z
7
Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Krok 4
z
7
Wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 5
z
7
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.
Krok 6
z
7
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.
Krok 7
z
7
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0