Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z malinami i bitą śmietaną

Tarta z malinami i bitą śmietaną

(0)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
25  dag
Mąka krupczatka
0.5  kostka
Masło
2  łyżek
Cukier puder
1 
Żółtko
1  szczypta
Sól
30  dag
Maliny
0.5  l
Śmietanka Kremówka
4  łyżek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.88 g
Węglowodany
29.65 g
Tłuszcze
27.1 g
Wartość energetyczna
376.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tarta z malinami i bitą śmietaną to niezwykle smakowite połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, puszystej bitej śmietanki oraz soczystych malin. Podstawą do wykonania tarty jest spód, który wykonasz już w kilka chwil! Przepis sprawdzi się szczególnie w trakcie sezonu na świeże maliny, a jeżeli nie masz ich pod ręką, użyj mrożonych. Smak tarty jest nieziemski!

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.
  • Krok 2

    10 min
    Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.
  • Krok 3

    10 min
    Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Krok 4

    60 min
    Wstawić na godzinę do lodówki.
  • Krok 5

    25 min
    Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.
  • Krok 6

    10 min
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.
  • Krok 7

    5 min
    Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.
Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 1 z 7

Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać, siekając nożem.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 2 z 7

Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 3 z 7

Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 4 z 7

Wstawić na godzinę do lodówki.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 5 z 7

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok. 25 min.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 6 z 7

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Krok 7 z 7

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik zebra na kruchym spodzie

    Sernik zebra na kruchym spodzie

    2 godz 10 min Trudny
  • Tarta z malinami i mascarpone

    Tarta z malinami i mascarpone

    1 godz 5 min Łatwy
  • Budyniowiec z jabłkami

    Budyniowiec z jabłkami

    1 godz 32 min Łatwy
  • Kruche babeczki z jabłkami

    Kruche babeczki z jabłkami

    2 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu