Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z cukinią

(2)
2 godz 55 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
1 
Żółtko
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
1 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
200  g
Ser Żółty
50  g
Szynka Konserwowa
3 
Jajko
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Papryka ostra mielona
1  szczypta
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1  łyżeczka
Koperek posiekany
1  szklanka
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.89 g
Węglowodany
43.68 g
Tłuszcze
39.57 g
Wartość energetyczna
665.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
15 min
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.
Krok 2
30 min
Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.
Krok 3
5 min
Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.
Krok 4
5 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Krok 5
10 min
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Krok 6
10 min
Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.
Krok 7
10 min
Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.
Krok 8
10 min
Szynkę również pokrój w paski.
Krok 9
10 min
Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 10
10 min
Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.
Krok 11
50 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Krok 12
10 min
Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.
Tarta z cukinią

Krok 1 z 12

Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.

Tarta z cukinią

Krok 2 z 12

Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.

Tarta z cukinią

Krok 3 z 12

Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.

Tarta z cukinią

Krok 4 z 12

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Tarta z cukinią

Krok 5 z 12

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.

Tarta z cukinią

Krok 6 z 12

Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.

Tarta z cukinią

Krok 7 z 12

Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.

Tarta z cukinią

Krok 8 z 12

Szynkę również pokrój w paski.

Tarta z cukinią

Krok 9 z 12

Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Tarta z cukinią

Krok 10 z 12

Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.

Tarta z cukinią

Krok 11 z 12

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.

Tarta z cukinią

Krok 12 z 12

Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.

Warzywna tarta z cukinią na chrupkim spodzie to pyszne "danie z niespodzianką". W środku tarty z cukinią, pod chrupką skórką z tartego żółtego sera i koperkową zalewą z jajek i śmietany, kryją się zapieczone plastry cukinii, paski czerwonej papryki oraz konserwowej szynki. Tarta z cukinią fantastycznie smakuje na ciepło, z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

barszcz czysty

Tartę z cukinią możesz przechować w lodówce, przykrytą pergaminem, a następnego dnia odgrzać w mikrofali lub opiekaczu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24.9g / 15%
Węglowodany
43.7g / 28%
Tłuszcze
39.6g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 07/04/2021 - 10:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 07/04/2021 - 10:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha