Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z cukinią

0
113 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
1 
Żółtko
1 
Jajko
1 szczypta
Sól
1 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
200 g
Ser Żółty
50 g
Szynka Konserwowa
3 
Jajko
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Papryka ostra mielona
1 szczypta
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1 łyżeczka
Koperek posiekany

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
33.61 g
Wartość energetyczna
606.23 kcal
Białko
23.96 g
Węglowodany
42.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
10 min
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.
Krok 2
30 min
Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.
Krok 3
1 min
Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.
Krok 4
5 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Krok 5
5 min
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Krok 6
2 min
Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.
Krok 7
2 min
Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.
Krok 8
2 min
Szynkę również pokrój w paski.
Krok 9
2 min
Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 10
3 min
Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.
Krok 11
50 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Krok 12
1 min
Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.
Tarta z cukinią

Krok 1 z 12

Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.

Tarta z cukinią

Krok 2 z 12

Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.

Tarta z cukinią

Krok 3 z 12

Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.

Tarta z cukinią

Krok 4 z 12

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Tarta z cukinią

Krok 5 z 12

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.

Tarta z cukinią

Krok 6 z 12

Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.

Tarta z cukinią

Krok 7 z 12

Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.

Tarta z cukinią

Krok 8 z 12

Szynkę również pokrój w paski.

Tarta z cukinią

Krok 9 z 12

Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Tarta z cukinią

Krok 10 z 12

Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.

Tarta z cukinią

Krok 11 z 12

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.

Tarta z cukinią

Krok 12 z 12

Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.

Warzywna tarta z cukinią na chrupkim spodzie to pyszne "danie z niespodzianką". W środku tarty z cukinią, pod chrupką skórką z tartego żółtego sera i koperkową zalewą z jajek i śmietany, kryją się zapieczone plastry cukinii, paski czerwonej papryki oraz konserwowej szynki. Tarta z cukinią fantastycznie smakuje na ciepło, z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

barszcz czysty

Tartę z cukinią możesz przechować w lodówce, przykrytą pergaminem, a następnego dnia odgrzać w mikrofali lub opiekaczu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika