Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta ze szpinakiem

0
2 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

12  g
Przyprawa Jarzynka Winiary
250  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
1 
Żółtko
3 
Jajko
trochę
Sól
500  g
Szpinak świeży
trochę
Pieprz czarny
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
250  g
Ser feta
32  g
Śmietana 36%
3  g
Papryka chili mielona
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.18 g
Węglowodany
39.23 g
Tłuszcze
33.03 g
Wartość energetyczna
548.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
10 min
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.
Krok 2
30 min
Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Krok 3
3 min
Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.
Krok 4
5 min
Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.
Krok 5
2 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 6
10 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 7
5 min
Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
Krok 8
5 min
Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.
Krok 9
5 min
Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .
Krok 10
45 min
Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
Krok 11
2 min
Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Tarta ze szpinakiem

Krok 1 z 11

Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.

Tarta ze szpinakiem

Krok 2 z 11

Schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Tarta ze szpinakiem

Krok 3 z 11

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.

Tarta ze szpinakiem

Krok 4 z 11

Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.

Tarta ze szpinakiem

Krok 5 z 11

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Tarta ze szpinakiem

Krok 6 z 11

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Tarta ze szpinakiem

Krok 7 z 11

Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę JARZYNKA WINIARY.

Tarta ze szpinakiem

Krok 8 z 11

Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.

Tarta ze szpinakiem

Krok 9 z 11

Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .

Tarta ze szpinakiem

Krok 10 z 11

Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.

Tarta ze szpinakiem

Krok 11 z 11

Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Tarta szpinakowa z dodatkiem sera feta stanowi doskonały sposób na szybki i pożywny obiad, na który nie wydasz dużo. Choć sam szpinak budzi postrach nie tylko wśród dzieci, podany w ten sposób, na pewno podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Połączony z aromatycznymi przyprawami i słonym serkiem stanie się niezawodnym pomysłem na obiad bez mięsa lub przekąskę na przyjęcie.

Mąkę wymieszaj z masłem, żółtkami, 1 jajkiem, solą, papryką i 5 łyżkami zimnymi wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Przygotuj farsz. Ten przepis na tartę ze szpinakiem zakłada użycie świeżego szpinaku, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać mrożony w liściach lub rozdrobniony.

Zblanszuj go w gorącej wodzie lub rozmroź i przełóż do naczynia. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wymieszaj ją ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i przyprawą Jarzynka WINIARY. Na koniec dodaj do farszu pokrojony w kostkę ser feta i dopraw pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Pamiętaj, żeby całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wyłóż farsz i wstaw tartę do piekarnika na około 45-50 minut. Tarta ze szpinakiem i serem feta doskonale smakuje podana z filiżanką Barszczu Czerwonego WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika