Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Tarta ze szpinakiem

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
125  g
Mąka pszenna
50  g
Masło
1 
Żółtko
3 
Jajko
trochę
Sól
250  g
Szpinak świeży
trochę
Pieprz czarny
0.5 
Cebula
1  łyżka
Masło
125  g
Ser feta
16  g
Śmietana 36%
3  g
Papryka chili mielona
0.5  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.9 g
Wartość energetyczna
607.5 kcal
Tłuszcze
37 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tarta szpinakowa z dodatkiem sera feta stanowi doskonały sposób na szybki i pożywny obiad, na który nie wydasz dużo. Choć sam szpinak budzi postrach nie tylko wśród dzieci, podany w ten sposób, na pewno podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Połączony z aromatycznymi przyprawami i słonym serkiem stanie się niezawodnym pomysłem na obiad bez mięsa lub przekąskę na przyjęcie.

Mąkę wymieszaj z masłem, żółtkami, 1 jajkiem, solą, papryką i 5 łyżkami zimnymi wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Przygotuj farsz. Ten przepis na tartę ze szpinakiem zakłada użycie świeżego szpinaku, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać mrożony w liściach lub rozdrobniony.

Zblanszuj go w gorącej wodzie lub rozmroź i przełóż do naczynia. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wymieszaj ją ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i przyprawą WINIARY. Na koniec dodaj do farszu pokrojony w kostkę ser feta i dopraw pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Pamiętaj, żeby całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wyłóż farsz i wstaw tartę do piekarnika na około 45-50 minut. Tarta ze szpinakiem i serem feta doskonale smakuje podana z filiżanką Barszczu Czerwonego WINIARY.

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    10 min
    Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.
  • Krok 2

    30 min
    Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.
  • Krok 4

    5 min
    Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.
  • Krok 5

    2 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Krok 6

    10 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  • Krok 7

    5 min
    Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY.
  • Krok 8

    5 min
    Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.
  • Krok 9

    5 min
    Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .
  • Krok 10

    45 min
    Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
  • Krok 11

    2 min
    Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Tarta ze szpinakiem

Krok 1 z 11

Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.

Tarta ze szpinakiem

Krok 2 z 11

Schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Tarta ze szpinakiem

Krok 3 z 11

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.

Tarta ze szpinakiem

Krok 4 z 11

Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.

Tarta ze szpinakiem

Krok 5 z 11

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Tarta ze szpinakiem

Krok 6 z 11

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Tarta ze szpinakiem

Krok 7 z 11

Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY.

Tarta ze szpinakiem

Krok 8 z 11

Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.

Tarta ze szpinakiem

Krok 9 z 11

Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .

Tarta ze szpinakiem

Krok 10 z 11

Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.

Tarta ze szpinakiem

Krok 11 z 11

Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Małgorzata

Czy ktoś zauważył błąd w przepisie ?? Do ciasta jedno jajko i 3 żółtka , czy jedno żółtko i 3 jaja ??
Anonim (niezweryfikowany) 01/11/2024-05:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    2 godz 25 min Łatwy
  • Tarta z budyniem i czereśniami

    Tarta z budyniem i czereśniami

    2 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu