Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta ze szpinakiem

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
1 
Żółtko
3 
Jajko
trochę
Sól
500  g
Szpinak świeży
trochę
Pieprz czarny
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
250  g
Ser feta
32  g
Śmietana 36%
3  g
Papryka chili mielona
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.22 g
Węglowodany
39.24 g
Tłuszcze
33.05 g
Wartość energetyczna
548.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
10 min
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.
Krok 2
30 min
Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Krok 3
3 min
Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.
Krok 4
5 min
Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.
Krok 5
2 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 6
10 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 7
5 min
Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
Krok 8
5 min
Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.
Krok 9
5 min
Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .
Krok 10
45 min
Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
Krok 11
2 min
Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Tarta ze szpinakiem

Krok 1 z 11

Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.

Tarta ze szpinakiem

Krok 2 z 11

Schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Tarta ze szpinakiem

Krok 3 z 11

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.

Tarta ze szpinakiem

Krok 4 z 11

Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.

Tarta ze szpinakiem

Krok 5 z 11

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Tarta ze szpinakiem

Krok 6 z 11

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Tarta ze szpinakiem

Krok 7 z 11

Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę JARZYNKA WINIARY.

Tarta ze szpinakiem

Krok 8 z 11

Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.

Tarta ze szpinakiem

Krok 9 z 11

Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .

Tarta ze szpinakiem

Krok 10 z 11

Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.

Tarta ze szpinakiem

Krok 11 z 11

Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Tarta szpinakowa z dodatkiem sera feta stanowi doskonały sposób na szybki i pożywny obiad, na który nie wydasz dużo. Choć sam szpinak budzi postrach nie tylko wśród dzieci, podany w ten sposób, na pewno podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Połączony z aromatycznymi przyprawami i słonym serkiem stanie się niezawodnym pomysłem na obiad bez mięsa lub przekąskę na przyjęcie.

Mąkę wymieszaj z masłem, żółtkami, 1 jajkiem, solą, papryką i 5 łyżkami zimnymi wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Przygotuj farsz. Ten przepis na tartę ze szpinakiem zakłada użycie świeżego szpinaku, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać mrożony w liściach lub rozdrobniony.

Zblanszuj go w gorącej wodzie lub rozmroź i przełóż do naczynia. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wymieszaj ją ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i przyprawą Jarzynka WINIARY. Na koniec dodaj do farszu pokrojony w kostkę ser feta i dopraw pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Pamiętaj, żeby całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wyłóż farsz i wstaw tartę do piekarnika na około 45-50 minut. Tarta ze szpinakiem i serem feta doskonale smakuje podana z filiżanką Barszczu Czerwonego WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.2g / 13%
Węglowodany
39.2g / 30%
Tłuszcze
33g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha