Tarta ze szpinakiem
122min
Łatwy
12 g
Przyprawa Jarzynka Winiary
250 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
1
Żółtko
3
Jajko
1 trochę
Sól
500 g
Szpinak świeży
1 trochę
Pieprz czarny
1
Cebula
2 łyżek
Masło
250 g
Ser feta
32 g
Śmietana 36%
3 g
Papryka chili mielona
1 opakowanie
1
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
18.18 g
Węglowodany
39.23 g
Tłuszcze
33.03 g
Wartość energetyczna
548.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
122 min
Krok 1
10 min
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.
Krok 2
30 min
Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Krok 3
3 min
Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.
Krok 4
5 min
Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.
Krok 5
2 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 6
10 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 7
5 min
Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
Krok 8
5 min
Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.
Krok 9
5 min
Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .
Krok 10
45 min
Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
Krok 11
2 min
Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Tarta szpinakowa z dodatkiem sera feta stanowi doskonały sposób na szybki i pożywny obiad, na który nie wydasz dużo. Choć sam szpinak budzi postrach nie tylko wśród dzieci, podany w ten sposób, na pewno podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Połączony z aromatycznymi przyprawami i słonym serkiem stanie się niezawodnym pomysłem na obiad bez mięsa lub przekąskę na przyjęcie.
Mąkę wymieszaj z masłem, żółtkami, 1 jajkiem, solą, papryką i 5 łyżkami zimnymi wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Przygotuj farsz. Ten przepis na tartę ze szpinakiem zakłada użycie świeżego szpinaku, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać mrożony w liściach lub rozdrobniony.
Zblanszuj go w gorącej wodzie lub rozmroź i przełóż do naczynia. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wymieszaj ją ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i przyprawą Jarzynka WINIARY. Na koniec dodaj do farszu pokrojony w kostkę ser feta i dopraw pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Pamiętaj, żeby całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wyłóż farsz i wstaw tartę do piekarnika na około 45-50 minut. Tarta ze szpinakiem i serem feta doskonale smakuje podana z filiżanką Barszczu Czerwonego WINIARY.
Mąkę wymieszaj z masłem, żółtkami, 1 jajkiem, solą, papryką i 5 łyżkami zimnymi wody. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Przygotuj farsz. Ten przepis na tartę ze szpinakiem zakłada użycie świeżego szpinaku, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać mrożony w liściach lub rozdrobniony.
Zblanszuj go w gorącej wodzie lub rozmroź i przełóż do naczynia. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na maśle. Wymieszaj ją ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i przyprawą Jarzynka WINIARY. Na koniec dodaj do farszu pokrojony w kostkę ser feta i dopraw pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Pamiętaj, żeby całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wyłóż farsz i wstaw tartę do piekarnika na około 45-50 minut. Tarta ze szpinakiem i serem feta doskonale smakuje podana z filiżanką Barszczu Czerwonego WINIARY.
Komentarze 0