Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pumpkin pie (tarta dyniowa)
Dodaj do CookBook

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dagita
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka pszenna
75  g
Masło
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.25  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Sól
500  g
Dynia upieczona (bez skóry)
1  puszka
Mleko skondensowane
3 
Jajka
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
1  łyżeczka
Przyprawa do piernika
1  szczypta
Sól
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
0.5  łyżeczka
Cynamon
trochę
Dżem morelowy
trochę
Sok z cytryny
trochę
Skórka z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.2 g
Wartość energetyczna
272.9 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy to deser, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jeśli do tej pory dynia w takim wydaniu nie gościła w Twojej kuchni, warto to zmienić. Ten deser zasmakuje wszystkim łasuchom i będzie ciekawym urozmaiceniem w Twoim słodkim menu. Jak przygotować tartę dyniowę? Zobacz nasz przepis i upiecz z nami to pyszne, jesienne ciasto. 

Główny składnik, czyli dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych – zupach, sałatkach czy potrawach jednogarnkowych. Ale ten symbol jesieni pasuje też do deserów i ciast. Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, które jeszcze bardziej podkreślają jej smak. Kruchy spód i kremowe nadzienie tej tarty to idealne połączenie. Jeśli tego by było mało – po upieczeniu, możesz udekorować wierzch ciasta ulubionymi bakaliami. 

Przygotowanie tarty z dynią wcale nie jest skomplikowane. Sprawdź to. Niżej znajdziesz przepis, jak ją zrobić. My już mamy chęć na takie ciasto, a Ty? Zapraszamy do wspólnego gotowania! 

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1 - SPÓD

    5 min
    Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.
  • Krok 2 - SPÓD

    3 min
    Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.
  • Krok 3

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Krok 4 - NADZIENIE

    10 min
    Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.
  • Krok 5

    60 min
    Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.
  • Krok 6

    5 min
    Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.
  • Krok 7

    1 min
    Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.
Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 1 - SPÓD z 7

Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 2 - SPÓD z 7

Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 3 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 4 - NADZIENIE z 7

Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 5 z 7

Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 6 z 7

Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 7 z 7

Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Sylwia

Czy mleko ma być słodzone?
Anonim (niezweryfikowany) 03/09/2023-07:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-04:30 CEST
Sylwia, tak, mleko może być słodzone. Niesłodzone może wymagać dodania większej ilości cukru, żeby masa była wystarczająco słodka. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe Pumpkin Spice Latte

    Domowe Pumpkin Spice Latte

    13 min Łatwy
  • Tarta z budyniem Pumpkin Spice Latte

    Tarta z budyniem Pumpkin Spice Latte

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu