Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka pszenna
75  g
Masło
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.25  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Sól
500  g
Dynia upieczona (bez skóry)
1  puszka
Mleko skondensowane
3 
Jajka
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
1  łyżeczka
Przyprawa do piernika
1  szczypta
Sól
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
0.5  łyżeczka
Cynamon
trochę
Dżem morelowy
trochę
Sok z cytryny
trochę
Skórka z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.52 g
Węglowodany
33.23 g
Tłuszcze
12.02 g
Wartość energetyczna
272.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy to deser, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jeśli do tej pory dynia w takim wydaniu nie gościła w Twojej kuchni, warto to zmienić. Ten deser zasmakuje wszystkim łasuchom i będzie ciekawym urozmaiceniem w Twoim słodkim menu. Jak przygotować tartę dyniowę? Zobacz nasz przepis i upiecz z nami to pyszne, jesienne ciasto. 

Główny składnik, czyli dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych – zupach, sałatkach czy potrawach jednogarnkowych. Ale ten symbol jesieni pasuje też do deserów i ciast. Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, które jeszcze bardziej podkreślają jej smak. Kruchy spód i kremowe nadzienie tej tarty to idealne połączenie. Jeśli tego by było mało – po upieczeniu, możesz udekorować wierzch ciasta ulubionymi bakaliami. 

Przygotowanie tarty z dynią wcale nie jest skomplikowane. Sprawdź to. Niżej znajdziesz przepis, jak ją zrobić. My już mamy chęć na takie ciasto, a Ty? Zapraszamy do wspólnego gotowania! 

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1 - SPÓD

    5 min
    Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.
  • Krok 2 - SPÓD

    3 min
    Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.
  • Krok 3

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Krok 4 - NADZIENIE

    10 min
    Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.
  • Krok 5

    60 min
    Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.
  • Krok 6

    5 min
    Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.
  • Krok 7

    1 min
    Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.
Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 1 - SPÓD z 7

Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 2 - SPÓD z 7

Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 3 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 4 - NADZIENIE z 7

Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 5 z 7

Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 6 z 7

Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.

Pumpkin pie (tarta dyniowa)

Krok 7 z 7

Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Muffinki z borówkami

    Muffinki z borówkami

    30 min Łatwy
  • Choinki piernikowe

    Choinki piernikowe

    1 godz 31 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

    Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu