Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pumpkin pie, czyli placek dyniowy to deser, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jeśli do tej pory dynia w takim wydaniu nie gościła w Twojej kuchni, warto to zmienić. Ten deser zasmakuje wszystkim łasuchom i będzie ciekawym urozmaiceniem w Twoim słodkim menu. Jak przygotować tartę dyniowę? Zobacz nasz przepis i upiecz z nami to pyszne, jesienne ciasto.
Główny składnik, czyli dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych – zupach, sałatkach czy potrawach jednogarnkowych. Ale ten symbol jesieni pasuje też do deserów i ciast. Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, które jeszcze bardziej podkreślają jej smak. Kruchy spód i kremowe nadzienie tej tarty to idealne połączenie. Jeśli tego by było mało – po upieczeniu, możesz udekorować wierzch ciasta ulubionymi bakaliami.
Przygotowanie tarty z dynią wcale nie jest skomplikowane. Sprawdź to. Niżej znajdziesz przepis, jak ją zrobić. My już mamy chęć na takie ciasto, a Ty? Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Przygotowanie
85 min
Krok 1 - SPÓD
5 min
Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.
Krok 2 - SPÓD
3 min
Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.
Krok 3
1 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 4 - NADZIENIE
10 min
Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.
Krok 5
60 min
Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.
Krok 6
5 min
Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.
Krok 7
1 min
Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.
Krok 1 - SPÓD
z
7
Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.
Krok 2 - SPÓD
z
7
Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.
Krok 3
z
7
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 4 - NADZIENIE
z
7
Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.
Krok 5
z
7
Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.
Krok 6
z
7
Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.
Krok 7
z
7
Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
S
Sylwia
Czy mleko ma być słodzone?
Winiary
Expert
Sylwia, tak, mleko może być słodzone. Niesłodzone może wymagać dodania większej ilości cukru, żeby masa była wystarczająco słodka. 😊
Komentarze 1