Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodki przebój lata podany w rozkoszny dla podniebienia sposób, czyli tarty z ciasta francuskiego z morelami! Banalnie prosta, a wyjątkowo pyszna propozycja deseru z morelami na lato. Tarty z ciasta francuskiego z morelami mają wiele zalet… chrupiące i złociste ciasto, pieczone połówki słodkich, pachnących moreli, aromatyczny cynamon, polewa z ulubionego miodu i ochładzająca porcja lodów… Do tarty z morelami dodaj jeszcze orzeźwiające listki mięty i dekoracyjne płatki migdałów, dopełniające pełni pyszności!
Przygotowanie
90 min
Krok 1
30 min
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, żeby doszło do temperatury otoczenia.
Krok 2
10 min
Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
Krok 3
9 min
Rozwiń ciasto, rozwałkuj lekko. Następnie podziel na równe kwadraty (na każdym powinny się zmieścić 2 przekrojone na pół morele)
Krok 4
8 min
Wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Morele wyłóż na cieście. Posyp cynamonem i cukrem.
Krok 5
30 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż tarty będą złociste.
Krok 6
3 min
Podawaj z lodami, polane miodem i posypane płatkami migdałowymi.
Krok 1
z
6
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, żeby doszło do temperatury otoczenia.
Krok 2
z
6
Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
Krok 3
z
6
Rozwiń ciasto, rozwałkuj lekko. Następnie podziel na równe kwadraty (na każdym powinny się zmieścić 2 przekrojone na pół morele)
Krok 4
z
6
Wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Morele wyłóż na cieście. Posyp cynamonem i cukrem.
Krok 5
z
6
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż tarty będą złociste.
Krok 6
z
6
Podawaj z lodami, polane miodem i posypane płatkami migdałowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0