Tarty z ciasta francuskiego z morelami
1 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.11 g
Węglowodany
56.36 g
Tłuszcze
27.88 g
Wartość energetyczna
493.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
30 min
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, żeby doszło do temperatury otoczenia.
Krok 2
10 min
Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
Krok 3
9 min
Rozwiń ciasto, rozwałkuj lekko. Następnie podziel na równe kwadraty (na każdym powinny się zmieścić 2 przekrojone na pół morele)
Krok 4
8 min
Wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Morele wyłóż na cieście. Posyp cynamonem i cukrem.
Krok 5
30 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż tarty będą złociste.
Krok 6
3 min
Podawaj z lodami, polane miodem i posypane płatkami migdałowymi.
Słodki przebój lata podany w rozkoszny dla podniebienia sposób, czyli tarty z ciasta francuskiego z morelami! Banalnie prosta, a wyjątkowo pyszna propozycja deseru z morelami na lato. Tarty z ciasta francuskiego z morelami mają wiele zalet… chrupiące i złociste ciasto, pieczone połówki słodkich, pachnących moreli, aromatyczny cynamon, polewa z ulubionego miodu i ochładzająca porcja lodów… Do tarty z morelami dodaj jeszcze orzeźwiające listki mięty i dekoracyjne płatki migdałów, dopełniające pełni pyszności!
Komentarze 0