Tarta jagodowa z kremem mascarpone
105min
Łatwy
1 łyżeczka
25 dag
Serek mascarpone
330 ml
Śmietanka Kremówka
2 łyżek
Cukier puder
50 dag
Jagody
2 łyżek
Dżem porzeczkowy
15 dag
Masło
2
Jajko
25 dag
Mąka pszenna
.
Wartości odżywcze
Białko
14.42 g
Węglowodany
63.43 g
Tłuszcze
60.28 g
Wartość energetyczna
824.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
15 min
Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców.
Krok 2
30 min
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min.
Krok 3
35 min
Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu, aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 minut).
Krok 4
10 min
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody (zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch).
Krok 5
5 min
Ponownie delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć jagód.
Krok 6
5 min
Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 7
5 min
Na wysmarowane ciasto wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.
Tarta jagodowa z kremem mascarpone jest zachwycającym deserem, który za sprawą jagód kojarzy się z ciepłym latem. Słodki smak owoców podkreślony jest puszystym serkiem mascarpone i śmietaną kremową. Całość utrzymana jest na równie puszystym cieście bazującym na Proszku do pieczenia WINIARY.
Komentarze 0