Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tarta jagodowa z kremem mascarpone jest zachwycającym deserem, który za sprawą jagód kojarzy się z ciepłym latem. Słodki smak owoców podkreślony jest puszystym serkiem mascarpone i śmietaną kremową. Całość utrzymana jest na równie puszystym cieście bazującym na Proszku do pieczenia WINIARY.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
15 min
Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców.
Krok 2
30 min
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min.
Krok 3
35 min
Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu, aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 minut).
Krok 4
10 min
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody (zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch).
Krok 5
5 min
Ponownie delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć jagód.
Krok 6
5 min
Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 7
5 min
Na wysmarowane ciasto wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.
Krok 1
z
7
Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców.
Krok 2
z
7
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min.
Krok 3
z
7
Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu, aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 minut).
Krok 4
z
7
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody (zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch).
Krok 5
z
7
Ponownie delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć jagód.
Krok 6
z
7
Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 7
z
7
Na wysmarowane ciasto wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0