Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
180  g
Mąka pszenna
125  g
Masło
1 
Jajko
60  g
Cukier puder
30  g
Kakao
1  łyżka
Śmietana 18%
400  ml
Mleko
5  łyżek
Cukier
1  łyżka
Mąka pszenna
100  g
Masło
3 
Gruszka konferencja
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Cukier
0.75  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.97 g
Węglowodany
53.78 g
Tłuszcze
28.57 g
Wartość energetyczna
482.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na tartę może być prostszy niż myślisz, a rezultat jest wyjątkowo efektowny! Tarta z gruszkami, która zaimponuje twoim gościom nie wymaga wiele pracy. Zagniecenie kruchego ciasta zajmie tylko chwilę, ale możesz też użyć gotowego. A w czasie gdy spód do tarty będzie się podpiekał, stworzysz delikatny krem waniliowy z Budyniu do ciast i kremów WINIARY z prawdziwą wanilią oraz przygotujesz gruszki. Karmelizowanie gruszek to nic innego, jak podsmażenie ich na maśle z cukrem, aż zyskają piękny, złocisty kolor. Tak przygotowana tarta z gruszkami będzie eleganckim deserem na każdą okazję!

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    60 min
    Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.
  • Krok 3

    25 min
    Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
  • Krok 4

    15 min
    W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).
  • Krok 5

    15 min
    Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
  • Krok 6

    20 min
    Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.
  • Krok 7

    5 min
    Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 1 z 7

Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 2 z 7

Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 3 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 4 z 7

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 5 z 7

Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 6 z 7

Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 7 z 7

Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Mateusz

To tego masła ile w końcu i do czego. 125 g, 100 g czy 1 łyżka?

Winiary
Expert

125 g do ciasta kruchego, 100 g do kremu budyniowego i 1 łyżka do karmelizowania gruszek. Pozdrawiamy i życzymy udanego pichcenia! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Babeczki z budyniem

    Babeczki z budyniem

    2 godz 30 min Łatwy
  • Napoleonka

    Napoleonka

    3 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu