Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

0
145 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
180 g
Mąka pszenna
125 g
Masło
1 
Jajko
60 g
Cukier puder
30 g
Kakao
1 łyżka
Śmietana 18%
400 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
1 łyżka
Mąka pszenna
100 g
Masło
3 
Gruszki
1 łyżka
Masło
3 łyżek
Cukier
0.75 łyżeczka
Proszek do pieczenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
482.7 kcal
Węglowodany
46.32 g
Tłuszcze
36.06 g
Białko
6.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
10 min
Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.
Krok 2
5 min
Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.
Krok 3
0 min
Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Krok 4
10 min
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).
Krok 5
5 min
Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
Krok 6
10 min
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.
Krok 7
5 min
Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 1 z 7

Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 2 z 7

Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 3 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 4 z 7

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 5 z 7

Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 6 z 7

Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 7 z 7

Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.

Przepis na tartę może być prostszy niż myślisz, a rezultat jest wyjątkowo efektowny! Tarta z gruszkami, która zaimponuje twoim gościom nie wymaga wiele pracy. Zagniecenie kruchego ciasta zajmie tylko chwilę, ale możesz też użyć gotowego. A w czasie gdy spód do tarty będzie się podpiekał, stworzysz delikatny krem waniliowy z Budyniu do ciast i kremów WINIARY z prawdziwą wanilią oraz przygotujesz gruszki. Karmelizowanie gruszek to nic innego, jak podsmażenie ich na maśle z cukrem, aż zyskają piękny, złocisty kolor. Tak przygotowana tarta z gruszkami będzie eleganckim deserem na każdą okazję!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika