Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na tartę może być prostszy niż myślisz, a rezultat jest wyjątkowo efektowny! Tarta z gruszkami, która zaimponuje twoim gościom nie wymaga wiele pracy. Zagniecenie kruchego ciasta zajmie tylko chwilę, ale możesz też użyć gotowego. A w czasie gdy spód do tarty będzie się podpiekał, stworzysz delikatny krem waniliowy z Budyniu do ciast i kremów WINIARY z prawdziwą wanilią oraz przygotujesz gruszki. Karmelizowanie gruszek to nic innego, jak podsmażenie ich na maśle z cukrem, aż zyskają piękny, złocisty kolor. Tak przygotowana tarta z gruszkami będzie eleganckim deserem na każdą okazję!
Przygotowanie
145 min
Krok 1
60 min
Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.
Krok 2
5 min
Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.
Krok 3
25 min
Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Krok 4
15 min
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).
Krok 5
15 min
Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
Krok 6
20 min
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.
Krok 7
5 min
Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.
Krok 1
z
7
Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.
Krok 2
z
7
Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.
Krok 3
z
7
Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Krok 4
z
7
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).
Krok 5
z
7
Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
Krok 6
z
7
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.
Krok 7
z
7
Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Mateusz
To tego masła ile w końcu i do czego. 125 g, 100 g czy 1 łyżka?
Winiary
Expert
125 g do ciasta kruchego, 100 g do kremu budyniowego i 1 łyżka do karmelizowania gruszek. Pozdrawiamy i życzymy udanego pichcenia! :-)
Komentarze 1