Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta z karmelizowanymi gruszkami
Dodaj do CookBook

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
180  g
Mąka pszenna
125  g
Masło
1 
Jajko
60  g
Cukier puder
30  g
Kakao
1  łyżka
Śmietana 18%
400  ml
Mleko
5  łyżek
Cukier
1  łyżka
Mąka pszenna
100  g
Masło
3 
Gruszka konferencja
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Cukier
0.75  łyżeczka
Proszek do pieczenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.8 g
Wartość energetyczna
482.7 kcal
Tłuszcze
28.6 g
Białko
7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na tartę może być prostszy niż myślisz, a rezultat jest wyjątkowo efektowny! Tarta z gruszkami, która zaimponuje twoim gościom nie wymaga wiele pracy. Zagniecenie kruchego ciasta zajmie tylko chwilę, ale możesz też użyć gotowego. A w czasie gdy spód do tarty będzie się podpiekał, stworzysz delikatny krem waniliowy z Budyniu WINIARY z prawdziwą wanilią oraz przygotujesz gruszki. Karmelizowanie gruszek to nic innego, jak podsmażenie ich na maśle z cukrem, aż zyskają piękny, złocisty kolor. Tak przygotowana tarta z gruszkami będzie eleganckim deserem na każdą okazję!

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    60 min
    Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.
  • Krok 3

    25 min
    Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
  • Krok 4

    15 min
    W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).
  • Krok 5

    15 min
    Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
  • Krok 6

    20 min
    Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.
  • Krok 7

    5 min
    Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 1 z 7

Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez godzinę.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 2 z 7

Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 3 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 4 z 7

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około 1 minutę).

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 5 z 7

Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 6 z 7

Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Krok 7 z 7

Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta bananowa

    Tarta bananowa

    1 godz 31 min Łatwy
  • Cytrynowe Tartaletki

    Cytrynowe Tartaletki

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu