Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
tarty z owocami kategoria top

Pomysły na tarty z owocami - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na tarty z owocami. To szybki i niezawodny sposób na smaczny podwieczorek. Kruche i delikatne w smaku ciasto - czego chcieć więcej?

Przepisy 11

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

1 godz Łatwy
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

2 godz 46 min Łatwy
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4 godz 10 min Łatwy
Tarta kremowa z brzoskwiniami

Tarta kremowa z brzoskwiniami

1 godz 40 min Łatwy
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

1 godz 30 min Łatwy
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Tarta z malinami i bitą śmietaną

Tarta z malinami i bitą śmietaną

2 godz 10 min Łatwy
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy
Tartaletki z jagodami i musem dyniowym

Tartaletki z jagodami i musem dyniowym

3 godz 8 min Łatwy
Tarta z budyniem i czereśniami

Tarta z budyniem i czereśniami

2 godz 36 min Łatwy
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy

Pyszne i łatwe do zrobienia tarty  

Choć tarty owocowe są standardowym wypiekiem kuchni francuskiej, to ze względu na swój niesamowity smak i łatwość przygotowania szybko zyskały popularność niemal na całym świecie. Tradycyjne tarty przyrządzane są z ciasta kruchego lub francuskiego (rzadziej drożdżowego) z dodatkiem słodkiego albo wytrawnego nadzienia. Kruchym ciastem wylepia się brzegi formy o charakterystycznie fałdowanych brzegach, a następnie piecze do uzyskania złocistego koloru. W niektórych przepisach tarta trafia do piekarnika od razu z farszem, w innych (zwłaszcza w przypadku świeżych owoców) zaleca się wypełnienie już gotowego ciasta nadzieniem. Do najpopularniejszych wypieków zalicza się tartę cytrynową, rabarbarową oraz jabłkową. Szczególnie na przyjęcia doskonale sprawdzą się tartaletki, czyli małe tarty na kilka kęsów. Dużo łatwiej się je spożywa i nie trzeba kroić całego wypieku. Tarty można dowolnie ozdabiać, wykorzystując zarówno świeże owoce, jak i z puszki (np. brzoskwinie lub ananasa). Można je przykryć galaretką w kolorze owoców lub stworzyć piękny kontrast.  

Wyśmienite tarty z kremową masą  

Wypieki z dodatkiem budyniu są delikatne, aromatycznie i przyjemnie rozpływają się w ustach. Idealnie gładki krem oraz chrupiąca warstwa ciasta to zestawienie doskonałe. Warto przyrządzić pyszną tartę z budyniem, świeżymi owocami leśnymi oraz galaretką, która nie tylko będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy, lecz także doskonale orzeźwi. Doskonałym pomysłem na słodki deser będzie tarta z owocami i serkiem mascarpone. W tym przypadku nie należy zapiekać farszu, a jedynie nałożyć na spód masę serową, ubitą śmietankę kremówkę i cukier puder. Tarta będzie pięknie prezentować się ozdobiona plasterkami truskawek lub bananów.  

Aby wypiek był jeszcze słodszy, gotowe ciasto kruche można oddzielić od masy cienką warstewką konfitur winogronowych, malinowych lub jagodowych. W podobny sposób można przygotować znakomitą tartę z malinami i bitą śmietaną, która najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Kruche ciasto, świeże owoce i puszysta pianka – to przepis na deser idealny!  

Owocowe tarty przez cały rok 

Masz ochotę na owocowy wypiek, choć sezon na maliny, truskawki czy jagody już dawno minął? Wtedy do przygotowania pysznego deseru możesz użyć owoców z puszki, mrożonych lub tych dających się przechowywać przez większość zimy. Zachwyć znajomych i bliskich pyszną tartą kremową z brzoskwiniami, wanilią i gęstą śmietaną kremówką. Gotowy kruchy spód możesz także wypełnić śmietankowym kremem budyniowym, a wierzch udekorować gruszkami skarmelizowanymi wcześniej na maśle. Takiej słodkiej i niezwykle aromatycznej pyszności owocowej nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Idealna tarta nie może obyć się bez owoców i kremu, jednak warto nieco wzbogacić wypiek o inne składniki, takie jak orzechy, mieszanka suszonych owoców, sos czekoladowy czy posypka czekoladową. Tartę owocową można również ozdobić świeżymi listkami aromatycznej mięty lub truskawkami z zielonymi szypułkami.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu