Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne i łatwe do zrobienia tarty 

Choć tarty owocowe są standardowym wypiekiem kuchni francuskiej, to ze względu na swój niesamowity smak i łatwość przygotowania szybko zyskały popularność niemal na całym świecie. Tradycyjne tarty przyrządzane są z ciasta kruchego lub francuskiego (rzadziej drożdżowego) z dodatkiem słodkiego albo wytrawnego nadzienia. Kruchym ciastem wylepia się brzegi formy o charakterystycznie fałdowanych brzegach, a następnie piecze do uzyskania złocistego koloru. W niektórych przepisach tarta trafia do piekarnika od razu z farszem, w innych (zwłaszcza w przypadku świeżych owoców) zaleca się wypełnienie już gotowego ciasta nadzieniem. Do najpopularniejszych wypieków zalicza się tartę cytrynową, rabarbarową oraz jabłkową. 

Wyśmienite tarty z kremową masą 

Wypieki z dodatkiem budyniu są delikatne, aromatycznie i przyjemnie rozpływają się w ustach. Idealnie gładki krem oraz chrupiąca warstwa ciasta to zestawienie doskonałe. W letnim sezonie warto przyrządzić pyszną tartę z budyniem, świeżymi owocami leśnymi oraz galaretką, która nie tylko będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy, lecz także doskonale orzeźwi w upalne popołudnie. By wypiek był jeszcze słodszy, gotowe ciasto kruche można oddzielić od masy cienką warstewką konfitur winogronowych, malinowych lub jagodowych. W podobny sposób można przygotować znakomitą tartę z malinami i bitą śmietaną, która najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Kruche ciasto, świeże owoce i puszysta pianka – to przepis na deser idealny! 

Masz ochotę na owocowy wypiek, choć sezon na maliny, truskawki czy jagody już dawno minął? Wtedy do przygotowania pysznego deseru możesz użyć owoców z puszki, mrożonych lub tych dających się przechowywać przez większość zimy. Zachwyć znajomych i bliskich pyszną tartą kremową z brzoskwiniami, wanilią i gęstą śmietaną kremówką. Gotowy kruchy spód możesz także wypełnić śmietankowym kremem budyniowym, a wierzch udekorować gruszkami skarmelizowanymi wcześniej na maśle. Takiej słodkiej i niezwykle aromatycznej pyszności owocowej nikt nie będzie w stanie się oprzeć.