Tarta z budyniem, owocami i galaretką
4 godz 10 min
Łatwy
2
opakowań
900
ml
Mleko
20
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5
szklanek
Mąka pszenna
100
g
Masło
1
Jajko
1
szczypta
Sól
0.5
kubek
Cukier
0.5
kubek
Cukier puder
1
opakowanie
.
Wartości odżywcze
Białko
4.78 g
Węglowodany
23.07 g
Tłuszcze
8.4 g
Wartość energetyczna
211.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
250 min
Krok 1
10 min
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
Krok 2
30 min
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
5 min
Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
Krok 4
5 min
Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
Krok 5
15 min
Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.
Krok 6
25 min
Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.
Krok 7
10 min
Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotuj budyń.
Krok 8
10 min
Ostudź go i ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Jeżeli chcesz do tarty dodać owoce, to rozłóż je na budyniu.
Krok 9
140 min
Zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tarta z budyniem, owocami i galaretką to doskonała propozycja na letnie spotkania przy kawie. Docenisz ją za kruche ciasto, delikatny krem i owocowy smak galaretki. Możesz dodać do niej świeże owoce, które akurat masz pod ręką albo wykorzystać te mrożone, jeśli masz ochotę na deser w środku zimy. Pewne jest to, że kiedy zaprosisz gości na degustację, nie skończy się ona na jednym kawałku!
Na początek przygotuj kruche ciasto – dokładnie posiekaj mąkę z masłem, cukrem pudrem i odrobiną soli. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj je i włóż do tortownicy pamiętając, by oblepić ścianki naczynia – upieczone ciasto powinno mieć wysokie brzegi. Nie zapomnij nakłuć ciasta widelcem na całej powierzchni! Piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni i odstaw do wystygnięcia.
Zajmij się przygotowaniem galaretki – zagotuj 1,5 szklanki wody i rozpuść w niej Galaretkę Truskawkowy Smak Winiary. Odstaw do ostudzenia. Ugotuj Budyń o Smaku Waniliowym Winiary, a po ostudzeniu przełóż go na zimne ciasto. Na wierzchu rozłóż owoce, a następnie wylej na nie tężejącą galaretkę. Po kilku godzinach w lodówce tarta będzie gotowa do podania.
Na początek przygotuj kruche ciasto – dokładnie posiekaj mąkę z masłem, cukrem pudrem i odrobiną soli. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj je i włóż do tortownicy pamiętając, by oblepić ścianki naczynia – upieczone ciasto powinno mieć wysokie brzegi. Nie zapomnij nakłuć ciasta widelcem na całej powierzchni! Piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni i odstaw do wystygnięcia.
Zajmij się przygotowaniem galaretki – zagotuj 1,5 szklanki wody i rozpuść w niej Galaretkę Truskawkowy Smak Winiary. Odstaw do ostudzenia. Ugotuj Budyń o Smaku Waniliowym Winiary, a po ostudzeniu przełóż go na zimne ciasto. Na wierzchu rozłóż owoce, a następnie wylej na nie tężejącą galaretkę. Po kilku godzinach w lodówce tarta będzie gotowa do podania.
Komentarze 3