Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

(2)
4 godz 10 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

900  ml
Mleko
20  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  szklanek
Mąka pszenna
100  g
Masło
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.78 g
Węglowodany
25.88 g
Tłuszcze
8.4 g
Wartość energetyczna
222.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
10 min
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę (1,5 szklanki pszennej) połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
Krok 2
30 min
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
5 min
Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
Krok 4
5 min
Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
Krok 5
15 min
Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.
Krok 6
25 min
Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.
Krok 7
10 min
Z mleka, budyniu, mąki (20 g pszennej pełnoziarnistej) i cukru ugotuj budyń.
Krok 8
10 min
Ostudź go i ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Jeżeli chcesz do tarty dodać owoce, to rozłóż je na budyniu.
Krok 9
140 min
Zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 1 z 9

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę (1,5 szklanki pszennej) połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 2 z 9

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 3 z 9

Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 4 z 9

Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 5 z 9

Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 6 z 9

Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 7 z 9

Z mleka, budyniu, mąki (20 g pszennej pełnoziarnistej) i cukru ugotuj budyń.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 8 z 9

Ostudź go i ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Jeżeli chcesz do tarty dodać owoce, to rozłóż je na budyniu.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 9 z 9

Zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką to doskonała propozycja na letnie spotkania przy kawie. Docenisz ją za kruche ciasto, delikatny krem i owocowy smak galaretki. Możesz dodać do niej świeże owoce, które akurat masz pod ręką albo wykorzystać te mrożone, jeśli masz ochotę na deser w środku zimy. Pewne jest to, że kiedy zaprosisz gości na degustację, nie skończy się ona na jednym kawałku!

Na początek przygotuj kruche ciasto – dokładnie posiekaj mąkę (1,5 szklanki zwykłej pszennej) z masłem, cukrem pudrem i odrobiną soli. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj je i włóż do tortownicy pamiętając, by oblepić ścianki naczynia – upieczone ciasto powinno mieć wysokie brzegi. Nie zapomnij nakłuć ciasta widelcem na całej powierzchni! Piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni i odstaw do wystygnięcia.

Zajmij się przygotowaniem galaretki – zagotuj 1,5 szklanki wody i rozpuść w niej Galaretkę Truskawkowy Smak Winiary. Odstaw do ostudzenia. Ugotuj Budyń o Smaku Waniliowym Winiary, a po ostudzeniu przełóż go na zimne ciasto. Na wierzchu rozłóż owoce, a następnie wylej na nie tężejącą galaretkę. Po kilku godzinach w lodówce tarta będzie gotowa do podania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 01/06/2021 - 09:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 01/06/2021 - 09:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha