Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

(2)
4 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
900  ml
Mleko
20  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  szklanek
Mąka pszenna
100  g
Masło
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Cukier puder
1  opakowanie
Galaretka o smaku malinowym WINIARY
250  g
Owoce leśne (borówki, maliny, jeżyny)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.9 g
Węglowodany
28.14 g
Tłuszcze
8.11 g
Wartość energetyczna
231.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tarta z budyniem, owocami i galaretką to doskonała propozycja na wiosenne i letnie spotkania przy kawie, ale też odpowiedni deser na specjalne okazje. Docenisz ją za kruche ciasto, delikatny krem na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i owocowy smak Galaretki WINIARY. Możesz dodać do niej świeże owoce, które akurat masz pod ręką albo wykorzystać mrożone, jeśli świeże nie są jeszcze dostępne. Pewne jest to, że kiedy zaprosisz gości na degustację, nie skończy się ona na jednym kawałku!

Przygotowanie

250 min
  • Krok 1

    5 min
    Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę (1,5 szklanki pszennej) połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  • Krok 3

    5 min
    Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
  • Krok 4

    1 min
    Ciasto ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
  • Krok 5

    15 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Galaretkę smak malinowy WINIARY rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 7

    10 min
    W mleku rozprowadź zawartość opakowań Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mąkę pszenną pełnoziarnistą i cukier. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 8

    5 min
    Masę budyniową rozprowadź na upieczonej tarcie. Następnie ułóż na niej owoce i zalej je tężejącą galaretką. Odstaw tartę do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 1 z 8

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę (1,5 szklanki pszennej) połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 2 z 8

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 3 z 8

Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 4 z 8

Ciasto ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 5 z 8

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 6 z 8

Galaretkę smak malinowy WINIARY rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 7 z 8

W mleku rozprowadź zawartość opakowań Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mąkę pszenną pełnoziarnistą i cukier. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 8 z 8

Masę budyniową rozprowadź na upieczonej tarcie. Następnie ułóż na niej owoce i zalej je tężejącą galaretką. Odstaw tartę do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 7

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Agnieszka

Cześć. A ile to jest 0.5 kubka? Jaką pojemność ma ten kubek?

Winiary
Expert

Cześć Agnieszko, dziękujemy za pytanie i przepraszamy za niejasność. Zmieniliśmy w przepisie jednostkę z kubka na szklankę. Powinno być po pół szklanki cukru i cukru pudru. Teraz w przepisie powinno być już wszystko jasne. :) Pozdrawiamy!

E Emilia

Czytałam przepis kilka razy, ale nie ma informacji którą mąkę dodajemy do budyniu (i po co?)

Winiary
Expert

Emilio, przepraszamy za niedopatrzenie, które już naprawiamy. Do budyniu dodajemy 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Robimy to, by zagęścić masę do ciasta - by w lodówce lepiej się ona ścięła. Edytowaliśmy również sam przepis, by wszystko było jasne. Pozdrawiamy!

H Hania

Jaka średnica formy do tarty? Chciałabym dziś upiec to ciasto :)

Winiary
Expert

Haniu, przepraszamy za brak wcześniejszej odpowiedzi. Najlepsza (najbardziej uniwersalna) będzie forma o średnicy 27-29 cm. Im większa, tym niższa - bardziej "płaska" będzie tarta. Pozdrawiamy! Daj znać, jak wyszło ciasto. :)

A Ania

Pyszotka. Wszyscy w domu uwielbiamy tego rodzaju ciasta. Mniam

Winiary
Expert

Dziękujemy, kochamy Was rozpieszczać :)

F Franciszek

Super bardzo smaczne!

Winiary
Expert

Dziękujemy, Franciszku! I zachęcamy do wypróbowania również innych naszych ciast :) Może sernik z karmelem i orzechami Ci zasmakuje? :)

L Lena

To przepyszne ciasto polecam 😄!

Winiary
Expert

Lena, to pysznie! Cieszymy się, że Ci się upiekło :)

T Teresa

Super przepis, precyzyjnie krok po kroku wszystkie czynności.

Winiary
Expert

Nic, tylko korzystać. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Grill
  • Halloween
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na zimno
  • Nowy Rok
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Randka
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z malinami

    Tarta cytrynowa z malinami

    2 godz 22 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    1 godz 35 min Łatwy
  • Tarta z budyniem i czereśniami

    Tarta z budyniem i czereśniami

    2 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu