Tarta z budyniem, owocami i galaretką

(2)
4 godz 10 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

900  ml
Mleko
20  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  szklanek
Mąka pszenna
100  g
Masło
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Cukier puder
250  g
Owoce leśne (borówki, maliny, jeżyny)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.9 g
Węglowodany
28.14 g
Tłuszcze
8.11 g
Wartość energetyczna
231.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tarta z budyniem, owocami i galaretką to doskonała propozycja na wiosenne i letnie spotkania przy kawie, ale też odpowiedni deser na specjalne okazje. Docenisz ją za kruche ciasto, delikatny krem na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i owocowy smak Galaretki WINIARY. Możesz dodać do niej świeże owoce, które akurat masz pod ręką albo wykorzystać mrożone, jeśli świeże nie są jeszcze dostępne. Pewne jest to, że kiedy zaprosisz gości na degustację, nie skończy się ona na jednym kawałku!
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
5 min
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę (1,5 szklanki pszennej) połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
Krok 2
5 min
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
5 min
Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
Krok 4
1 min
Ciasto ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
Krok 5
15 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 6
5 min
Galaretkę smak malinowy WINIARY rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia.
Krok 7
10 min
W mleku rozprowadź zawartość opakowań Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mąkę pszenną pełnoziarnistą i cukier. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Krok 8
5 min
Masę budyniową rozprowadź na upieczonej tarcie. Następnie ułóż na niej owoce i zalej je tężejącą galaretką. Odstaw tartę do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 1 z 8

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę (1,5 szklanki pszennej) połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 2 z 8

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 3 z 8

Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 4 z 8

Ciasto ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 5 z 8

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 6 z 8

Galaretkę smak malinowy WINIARY rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 7 z 8

W mleku rozprowadź zawartość opakowań Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mąkę pszenną pełnoziarnistą i cukier. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Krok 8 z 8

Masę budyniową rozprowadź na upieczonej tarcie. Następnie ułóż na niej owoce i zalej je tężejącą galaretką. Odstaw tartę do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 7

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Agnieszka
.

Cześć. A ile to jest 0.5 kubka? Jaką pojemność ma ten kubek?

Winiary
.
Expert

Cześć Agnieszko, dziękujemy za pytanie i przepraszamy za niejasność. Zmieniliśmy w przepisie jednostkę z kubka na szklankę. Powinno być po pół szklanki cukru i cukru pudru. Teraz w przepisie powinno być już wszystko jasne. :) Pozdrawiamy!

E Emilia
.

Czytałam przepis kilka razy, ale nie ma informacji którą mąkę dodajemy do budyniu (i po co?)

Winiary
.
Expert

Emilio, przepraszamy za niedopatrzenie, które już naprawiamy. Do budyniu dodajemy 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Robimy to, by zagęścić masę do ciasta - by w lodówce lepiej się ona ścięła. Edytowaliśmy również sam przepis, by wszystko było jasne. Pozdrawiamy!

H Hania
.

Jaka średnica formy do tarty? Chciałabym dziś upiec to ciasto :)

Winiary
.
Expert

Haniu, przepraszamy za brak wcześniejszej odpowiedzi. Najlepsza (najbardziej uniwersalna) będzie forma o średnicy 27-29 cm. Im większa, tym niższa - bardziej "płaska" będzie tarta. Pozdrawiamy! Daj znać, jak wyszło ciasto. :)

A Ania
.

Pyszotka. Wszyscy w domu uwielbiamy tego rodzaju ciasta. Mniam

Winiary
.
Expert

Dziękujemy, kochamy Was rozpieszczać :)

F Franciszek
.

Super bardzo smaczne!

Winiary
.
Expert

Dziękujemy, Franciszku! I zachęcamy do wypróbowania również innych naszych ciast :) Może sernik z karmelem i orzechami Ci zasmakuje? :)

L Lena
.

To przepyszne ciasto polecam 😄!

Winiary
.
Expert

Lena, to pysznie! Cieszymy się, że Ci się upiekło :)

T Teresa
.

Super przepis, precyzyjnie krok po kroku wszystkie czynności.

Winiary
.
Expert

Nic, tylko korzystać. :-)

Pokaż więcej komentarzy