Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

(4)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
250  g
Masło
1  szklanka
Cukier
1 
Jajko
1 
Żółtko
2  łyżek
Śmietana 18%
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5  szklanka
Orzechy laskowe
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Miód
0.5  szklanka
Płatki owsiane
2  łyżek
Cukier trzcinowy
2  łyżek
Masło
500  g
Śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.98 g
Węglowodany
51.09 g
Tłuszcze
11.13 g
Wartość energetyczna
314.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieć jednolite i gładkie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozpuszczaj brązowy cukier do momentu, aż nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Wrzuć połówki śliwek i smaż, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Podsmażaj całość około 3 – 5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  • Krok 4

    5 min
    Orzechy rozdrobnij lub lekko posiekaj. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
  • Krok 5

    5 min
    Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość około 4 – 5 mm i wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześniej budyń waniliowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na samej górze ułóż karmelizowane śliwki.
  • Krok 6

    45 min
    Piecz tartę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180*C.
  • Krok 7

    0 min
    Jeżeli nie masz świeżych śliwek użyj bez obaw tych mrożonych. Dla bardziej widowiskowego efektu możesz udekorować wierzch tarty kratką z ciasta. Na początku odłóż 1/3 porcji ciasta. Rozwałkuj je, pokrój w paski o długości foremki, którą masz i poukładaj naprzemiennie na wierzchu tarty przed wstawieniem jej do piekarnika.
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 1 z 7

Przygotuj budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 2 z 7

Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieć jednolite i gładkie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 3 z 7

Na patelni rozpuszczaj brązowy cukier do momentu, aż nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Wrzuć połówki śliwek i smaż, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Podsmażaj całość około 3 – 5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 4 z 7

Orzechy rozdrobnij lub lekko posiekaj. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 5 z 7

Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość około 4 – 5 mm i wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześniej budyń waniliowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na samej górze ułóż karmelizowane śliwki.

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 6 z 7

Piecz tartę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180*C.

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Krok 7 z 7

Jeżeli nie masz świeżych śliwek użyj bez obaw tych mrożonych. Dla bardziej widowiskowego efektu możesz udekorować wierzch tarty kratką z ciasta. Na początku odłóż 1/3 porcji ciasta. Rozwałkuj je, pokrój w paski o długości foremki, którą masz i poukładaj naprzemiennie na wierzchu tarty przed wstawieniem jej do piekarnika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z malinami

    Tarta cytrynowa z malinami

    2 godz 22 min Łatwy
  • Sernik waniliowy z solonym karmelem

    Sernik waniliowy z solonym karmelem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

    Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu