Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieć jednolite i gładkie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 3
15 min
Na patelni rozpuszczaj brązowy cukier do momentu, aż nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Wrzuć połówki śliwek i smaż, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Podsmażaj całość około 3 – 5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Krok 4
5 min
Orzechy rozdrobnij lub lekko posiekaj. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
Krok 5
5 min
Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość około 4 – 5 mm i wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześniej budyń waniliowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na samej górze ułóż karmelizowane śliwki.
Krok 6
45 min
Piecz tartę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180*C.
Krok 7
0 min
Jeżeli nie masz świeżych śliwek użyj bez obaw tych mrożonych. Dla bardziej widowiskowego efektu możesz udekorować wierzch tarty kratką z ciasta. Na początku odłóż 1/3 porcji ciasta. Rozwałkuj je, pokrój w paski o długości foremki, którą masz i poukładaj naprzemiennie na wierzchu tarty przed wstawieniem jej do piekarnika.
Krok 1
z
7
Przygotuj budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
z
7
Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieć jednolite i gładkie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 3
z
7
Na patelni rozpuszczaj brązowy cukier do momentu, aż nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Wrzuć połówki śliwek i smaż, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Podsmażaj całość około 3 – 5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Krok 4
z
7
Orzechy rozdrobnij lub lekko posiekaj. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
Krok 5
z
7
Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość około 4 – 5 mm i wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześniej budyń waniliowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na samej górze ułóż karmelizowane śliwki.
Krok 6
z
7
Piecz tartę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180*C.
Krok 7
z
7
Jeżeli nie masz świeżych śliwek użyj bez obaw tych mrożonych. Dla bardziej widowiskowego efektu możesz udekorować wierzch tarty kratką z ciasta. Na początku odłóż 1/3 porcji ciasta. Rozwałkuj je, pokrój w paski o długości foremki, którą masz i poukładaj naprzemiennie na wierzchu tarty przed wstawieniem jej do piekarnika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0