Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami
90min
Łatwy
3 szklanek
Mąka pszenna
250 g
Masło
1 szklanka
Cukier
1
Jajko
1
Żółtko
2 łyżek
Śmietana 18%
1 opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5 szklanka
Orzechy laskowe
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Miód
0.5 szklanka
Płatki owsiane
2 łyżek
Cukier trzcinowy
2 płaskich łyżek
Masło
500 g
Śliwki
.
Wartości odżywcze
Białko
11.87 g
Węglowodany
81.1 g
Tłuszcze
47.1 g
Wartość energetyczna
763.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Przygotuj budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieć jednolite i gładkie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 3
15 min
Na patelni rozpuszczaj brązowy cukier do momentu, aż nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Wrzuć połówki śliwek i smaż, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Podsmażaj całość około 3 – 5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Krok 4
5 min
Orzechy rozdrobnij lub lekko posiekaj. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
Krok 5
5 min
Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość około 4 – 5 mm i wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześniej budyń waniliowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na samej górze ułóż karmelizowane śliwki.
Krok 6
45 min
Piecz tartę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180*C.
Krok 7
0 min
Jeżeli nie masz świeżych śliwek użyj bez obaw tych mrożonych. Dla bardziej widowiskowego efektu możesz udekorować wierzch tarty kratką z ciasta. Na początku odłóż 1/3 porcji ciasta. Rozwałkuj je, pokrój w paski o długości foremki, którą masz i poukładaj naprzemiennie na wierzchu tarty przed wstawieniem jej do piekarnika.
Komentarze 0