Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami
Dodaj do CookBook

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

(0)
2 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KameleonKulinarny
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
50  g
Cukier
1 
Żółtko
2  łyżek
Słodka śmietanka 30%
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
150  ml
Konfitura winogronowa
trochę
Jagody
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.1 g
Wartość energetyczna
113.7 kcal
Tłuszcze
2.1 g
Białko
2.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenna tarta na kruchym, słodkim spodzie. Możemy dać oczywiście inną konfiturę i inne owoce – wszystko zależy od zasobów spiżarni, fantazji i ochoty.
Tarta bardzo prosta, trzeba tylko odpowiednio długo schłodzić ciasto przed pieczeniem oraz po zrobieniu poczekać aż budyń na tarcie zgęstnieje. Po za tym.. Urocza i bardzo lekka – cienki spód, domowa konfitura, budyń i owoce (jagody – wyjątkowo zdrowe, nie tylko przez zawarte przeciwutleniacze i mnóstwo witamin) dzięki czemu idealna dla dzieci.. ?? Ale oczywiście dla Wszystkich Miłośników tart, słodkości, budyniu i owoców ??

Przygotowanie

166 min
  • Krok 1

    10 min
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.
  • Krok 2

    60 min
    Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  • Krok 3

    5 min
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
  • Krok 4

    20 min
    Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).
  • Krok 5

    2 min
    Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.
  • Krok 7

    3 min
    Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.
  • Krok 8

    60 min
    Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.
  • Krok 9

    1 min
    Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 1 z 9

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 2 z 9

Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 3 z 9

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 4 z 9

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 5 z 9

Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 6 z 9

Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 7 z 9

Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 8 z 9

Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 9 z 9

Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z porem, ricottą i gruyère’em

    Tarta z porem, ricottą i gruyère’em

    1 godz 6 min Średni
  • Tarta pistacjowa z owocami

    Tarta pistacjowa z owocami

    55 min Średni
  • Malinowe tartaletki

    Malinowe tartaletki

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu