Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosenna tarta na kruchym, słodkim spodzie. Możemy dać oczywiście inną konfiturę i inne owoce – wszystko zależy od zasobów spiżarni, fantazji i ochoty. Tarta bardzo prosta, trzeba tylko odpowiednio długo schłodzić ciasto przed pieczeniem oraz po zrobieniu poczekać aż budyń na tarcie zgęstnieje. Po za tym.. Urocza i bardzo lekka – cienki spód, domowa konfitura, budyń i owoce (jagody – wyjątkowo zdrowe, nie tylko przez zawarte przeciwutleniacze i mnóstwo witamin) dzięki czemu idealna dla dzieci.. ?? Ale oczywiście dla Wszystkich Miłośników tart, słodkości, budyniu i owoców ??
Przygotowanie
166 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2
60 min
Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Krok 3
5 min
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
Krok 4
20 min
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).
Krok 5
2 min
Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
Krok 6
5 min
Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.
Krok 7
3 min
Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.
Krok 8
60 min
Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.
Krok 9
1 min
Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.
Krok 1
z
9
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2
z
9
Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Krok 3
z
9
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
Krok 4
z
9
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).
Krok 5
z
9
Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
Krok 6
z
9
Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.
Krok 7
z
9
Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.
Krok 8
z
9
Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.
Krok 9
z
9
Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0