Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

(0)
2 godz 46 min
Łatwy
Autorem przepisu jest KameleonKulinarny

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
50  g
Cukier
1 
Żółtko
2  łyżek
Słodka śmietanka 30%
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
150  ml
Konfitura winogronowa
trochę
Jagody
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.74 g
Węglowodany
22.1 g
Tłuszcze
2.13 g
Wartość energetyczna
113.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenna tarta na kruchym, słodkim spodzie. Możemy dać oczywiście inną konfiturę i inne owoce – wszystko zależy od zasobów spiżarni, fantazji i ochoty.
Tarta bardzo prosta, trzeba tylko odpowiednio długo schłodzić ciasto przed pieczeniem oraz po zrobieniu poczekać aż budyń na tarcie zgęstnieje. Po za tym.. Urocza i bardzo lekka – cienki spód, domowa konfitura, budyń i owoce (jagody – wyjątkowo zdrowe, nie tylko przez zawarte przeciwutleniacze i mnóstwo witamin) dzięki czemu idealna dla dzieci.. ?? Ale oczywiście dla Wszystkich Miłośników tart, słodkości, budyniu i owoców ??

Przygotowanie

166 min
  • Krok 1

    10 min
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.
  • Krok 2

    60 min
    Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  • Krok 3

    5 min
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
  • Krok 4

    20 min
    Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).
  • Krok 5

    2 min
    Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.
  • Krok 7

    3 min
    Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.
  • Krok 8

    60 min
    Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.
  • Krok 9

    1 min
    Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 1 z 9

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 2 z 9

Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 3 z 9

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 4 z 9

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 5 z 9

Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 6 z 9

Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 7 z 9

Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 8 z 9

Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 9 z 9

Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z jabłkami

    Kruche ciasto z jabłkami

    2 godz 50 min Łatwy
  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Szarlotka z budyniem

    Szarlotka z budyniem

    2 godz 2 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu