
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tarta bardzo prosta, trzeba tylko odpowiednio długo schłodzić ciasto przed pieczeniem oraz po zrobieniu poczekać aż budyń na tarcie zgęstnieje. Po za tym.. Urocza i bardzo lekka – cienki spód, domowa konfitura, budyń i owoce (jagody – wyjątkowo zdrowe, nie tylko przez zawarte przeciwutleniacze i mnóstwo witamin) dzięki czemu idealna dla dzieci.. ?? Ale oczywiście dla Wszystkich Miłośników tart, słodkości, budyniu i owoców ??
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
60 minKrok 3
5 minKrok 4
20 minKrok 5
2 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
60 minKrok 9
1 minKrok 1 z 9
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2 z 9
Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Krok 3 z 9
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
Krok 4 z 9
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).
Krok 5 z 9
Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
Krok 6 z 9
Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.
Krok 7 z 9
Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.
Krok 8 z 9
Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.
Krok 9 z 9
Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0