Tarta z budyniem i czereśniami
156min
Łatwy
1 opakowanie
500 g
Czereśnie
1 opakowanie
200 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
1
Żółtko
2 łyżek
Woda zimna
1 szczypta
Sól
1 trochę
Tłuszcz
1 opakowanie
400 ml
Mleko
4 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Mąka pszenna
100 g
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
5.07 g
Węglowodany
27.27 g
Tłuszcze
16.15 g
Wartość energetyczna
289.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
156 min
Krok 1
10 min
Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto
Krok 2
30 min
Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.
Krok 3
5 min
Nagrzej piekarnik do 180ºC
Krok 4
5 min
Formę do tarty lub tortownicę (28 cm) posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Krok 5
20 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, a następnie odstaw do ostudzenia..
Krok 6
5 min
Zagotuj 300 ml wody.
Krok 7
15 min
We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.
Krok 8
10 min
Czas na masę budyniową. Budyń zagotuj z mlekiem, cukrem, mąką pszenną i masłem.
Krok 9
20 min
Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.
Krok 10
15 min
Umyj i wydryluj czereśnie.
Krok 11
20 min
Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.
Krok 12
1 min
Gdy galaretka stężeje - ciasto jest gotowe.
Przepyszna tarta z czereśniami i budyniem łączy w sobie kruche, pachnące wanilią ciasto z puszystą, śmietankową masą budyniową, świeżymi czereśniami i wiśniową galaretką. Tarta z czereśniami jest dość łatwa do przygotowania, choć potrzebuje trochę czasu na studzenie, chłodzenie i zastyganie. Tarta z czereśniami i budyniem to idealny deser na domowy letni podwieczorek, a na eleganckie przyjęcie można ją przyrządzić także w postaci mniejszych tartaletek z czereśniami.
Komentarze 0