Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z budyniem i czereśniami

0
156 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Czereśnie
200 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
1 
Żółtko
2 łyżek
Woda zimna
1 szczypta
Sól
1 trochę
Tłuszcz
400 ml
Mleko
4 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Mąka pszenna
100 g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
289.72 kcal
Węglowodany
27.27 g
Białko
5.07 g
Tłuszcze
16.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

156 min
Krok 1
10 min
Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto
Krok 2
30 min
Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.
Krok 3
5 min
Nagrzej piekarnik do 180ºC
Krok 4
5 min
Formę do tarty lub tortownicę (28 cm) posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Krok 5
20 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, a następnie odstaw do ostudzenia..
Krok 6
5 min
Zagotuj 300 ml wody.
Krok 7
15 min
We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.
Krok 8
10 min
Czas na masę budyniową. Budyń zagotuj z mlekiem, cukrem, mąką pszenną i masłem.
Krok 9
20 min
Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.
Krok 10
15 min
Umyj i wydryluj czereśnie.
Krok 11
20 min
Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.
Krok 12
1 min
Gdy galaretka stężeje - ciasto jest gotowe.
Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 1 z 12

Składniki: Cukier wanilinowy WINIARY, Mąka pszenna, Masło, Żółtko, Woda zimna, Sól

Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 2 z 12

Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 3 z 12

Nagrzej piekarnik do 180ºC

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 4 z 12

Formę do tarty lub tortownicę (28 cm) posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 5 z 12

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, a następnie odstaw do ostudzenia..

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 6 z 12

Zagotuj 300 ml wody.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 7 z 12

We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 8 z 12

Czas na masę budyniową. Budyń zagotuj z mlekiem, cukrem, mąką pszenną i masłem.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 9 z 12

Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 10 z 12

Umyj i wydryluj czereśnie.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 11 z 12

Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.

Tarta z budyniem i czereśniami

Krok 12 z 12

Gdy galaretka stężeje - ciasto jest gotowe.

Przepyszna tarta z czereśniami i budyniem łączy w sobie kruche, pachnące wanilią ciasto z puszystą, śmietankową masą budyniową, świeżymi czereśniami i wiśniową galaretką. Tarta z czereśniami jest dość łatwa do przygotowania, choć potrzebuje trochę czasu na studzenie, chłodzenie i zastyganie. Tarta z czereśniami i budyniem to idealny deser na domowy letni podwieczorek, a na eleganckie przyjęcie można ją przyrządzić także w postaci mniejszych tartaletek z czereśniami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika