Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta ze szpinakiem i łososiem
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16g / 14%
Węglowodany
35g / 28%
Tłuszcze
31.4g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tarta ze szpinakiem i łososiem

+

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Wróć

Tarta ze szpinakiem i łososiem

(0)
4 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Koraliczek

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka
150  g
Masło
3 
Jajko
1  łyżka
Mleko
1  szczypta
Sól
100  ml
Śmietana 30%
300  g
Szpinak
150  g
Łosoś wędzony
50  g
Camembert
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Rukola
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.95 g
Węglowodany
35.05 g
Tłuszcze
31.37 g
Wartość energetyczna
483.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu na każdej imprezie. Gdy mam ochotę na odmianę w kuchni, przygotowuję tę niezwykłą kruchą ucztę na słono.
Odważ się wprowadzać zmiany do przepisu (chociażby zastępując ser camembert - serem pleśniowym typu lazur) i, podobnie jak ja, zakochaj się w tartach i milionie możliwości ich przygotowania.
Tarty podawaj ze świeżymi sałatami, np. z rukoli i brzoskwiń.

Przygotowanie

250 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
  • Krok 2

    10 min
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
  • Krok 3

    10 min
    Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.
  • Krok 4

    5 min
    Ser camembert pokroić w cienkie plastry.
  • Krok 5

    5 min
    Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.
  • Krok 7

    5 min
    Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.
  • Krok 8

    40 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.
  • Krok 9

    1 min
    Podawać ozdobione listkami rukoli.
Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 9

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 9

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 9

Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 9

Ser camembert pokroić w cienkie plastry.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 9

Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 6 z 9

Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 7 z 9

Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 8 z 9

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 9 z 9

Podawać ozdobione listkami rukoli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Ciasto zatapiane

    Ciasto zatapiane

    2 godz 15 min Łatwy
  • Tarta mięsna z papryką

    Tarta mięsna z papryką

    2 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu