Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Dodaj do CookBook

Tarta ze szpinakiem i łososiem

(0)
4 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Koraliczek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka
150  g
Masło
3 
Jajko
1  łyżka
Mleko
1  szczypta
Sól
100  ml
Śmietana 30%
300  g
Szpinak
150  g
Łosoś wędzony
50  g
Camembert
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Rukola
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35 g
Wartość energetyczna
483.2 kcal
Tłuszcze
31.4 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu na każdej imprezie. Gdy mam ochotę na odmianę w kuchni, przygotowuję tę niezwykłą kruchą ucztę na słono.
Odważ się wprowadzać zmiany do przepisu (chociażby zastępując ser camembert - serem pleśniowym typu lazur) i, podobnie jak ja, zakochaj się w tartach i milionie możliwości ich przygotowania.
Tarty podawaj ze świeżymi sałatami, np. z rukoli i brzoskwiń.

Przygotowanie

250 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
  • Krok 2

    10 min
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
  • Krok 3

    10 min
    Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.
  • Krok 4

    5 min
    Ser camembert pokroić w cienkie plastry.
  • Krok 5

    5 min
    Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.
  • Krok 7

    5 min
    Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.
  • Krok 8

    40 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.
  • Krok 9

    1 min
    Podawać ozdobione listkami rukoli.
Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 9

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 9

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 9

Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 9

Ser camembert pokroić w cienkie plastry.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 9

Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 6 z 9

Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 7 z 9

Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 8 z 9

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 9 z 9

Podawać ozdobione listkami rukoli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta bananowa

    Tarta bananowa

    1 godz 31 min Łatwy
  • Cytrynowe Tartaletki

    Cytrynowe Tartaletki

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu