Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

0
250 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka
150 g
Masło
3 
Jajko
1 łyżka
Mleko
1 szczypta
Sól
100 ml
Śmietana 30%
300 g
Szpinak
150 g
Łosoś wędzony
50 g
Camembert
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Rukola
1 trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.05 g
Białko
15.95 g
Tłuszcze
31.37 g
Wartość energetyczna
483.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
15 min
Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Krok 2
10 min
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
Krok 3
10 min
Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.
Krok 4
5 min
Ser camembert pokroić w cienkie plastry.
Krok 5
5 min
Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 6
5 min
Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.
Krok 7
5 min
Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.
Krok 8
40 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.
Krok 9
1 min
Podawać ozdobione listkami rukoli.
Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 9

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 9

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 9

Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 9

Ser camembert pokroić w cienkie plastry.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 9

Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 6 z 9

Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 7 z 9

Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 8 z 9

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Krok 9 z 9

Podawać ozdobione listkami rukoli.

Przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu na każdej imprezie. Gdy mam ochotę na odmianę w kuchni, przygotowuję tę niezwykłą kruchą ucztę na słono.
Odważ się wprowadzać zmiany do przepisu (chociażby zastępując ser camembert - serem pleśniowym typu lazur) i, podobnie jak ja, zakochaj się w tartach i milionie możliwości ich przygotowania.
Tarty podawaj ze świeżymi sałatami, np. z rukoli i brzoskwiń.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika