Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

(1)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest domowakuchareczka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mąka pszenna
200  g
Masło
2 
Żółtko
1  łyżeczka
Sól
6  płaskich łyżek
Woda
4 
Cebula czerwona
3  płaskich łyżek
Olej
1  Płaska łyżka
Miód
0.5  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Kiełbasa biała
3 
Jajko, całe, gotowane, na twardo
400  ml
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
1  łyżka
Chrzan
300  ml
Śmietana
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.4 g
Węglowodany
36.73 g
Tłuszcze
29.85 g
Wartość energetyczna
557.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

 Tarta z żurkiem, jajkiem i kiełbasą, czyli żurek w nowoczesnym wydaniu.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    130 min
    Mąkę z solą ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny.<br/><br/>Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok.
  • Krok 2

    25 min
    Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki.<br/><br/>Żurek Winiary gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki.
  • Krok 3

    25 min
    Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy na sam spód cebulę. Zalewamy cebulę żurkiem. Dodajemy jajka i kiełbasę<br/><br/>Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut..
TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

Krok 1 z 3

Mąkę z solą ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny.<br/><br/>Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok.

TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

Krok 2 z 3

Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki.<br/><br/>Żurek Winiary gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki.

TARTA ŻURKOWA Z JAJKIEM, KIEŁBASĄ I CHRZANEM

Krok 3 z 3

Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy na sam spód cebulę. Zalewamy cebulę żurkiem. Dodajemy jajka i kiełbasę<br/><br/>Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut..

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    1 godz 30 min Łatwy
  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy
  • Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu