Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia
Dodaj do CookBook

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Mleko skondensowane
0.25  szklanka
Sok z limonki
30 
Okrągłe herbatniki
1 
Limonka pokrojona w plasterki do dekoracji
5 
Pokruszone herbatniki do dekoracji
1  gałązka
Mięta do dekoracji
1 
Skórka z limonki do dekoracji
360  g
Mleko w proszku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
70.3 g
Wartość energetyczna
463.5 kcal
Tłuszcze
11.4 g
Białko
21.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Carlota de limon - czy ta nazwa cokolwiek nam mówi? Jeśli nie, to warto się z nią już dziś zapoznać. Jest to meksykańskie ciasto bez pieczenia, które bez problemu przygotujemy we własnym domu. Jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia się ono aromatem i smakiem soczystej limonki, która w tym kraju jest niezwykle popularnym dodatkiem do wielu dań. Ciasto to układa się na herbatnikach, a co za tym idzie, jego przygotowanie jest szybkie i proste. W Meksyku carlota de limon jest zarezerwowana na specjalne okazje. W Polsce deser ten staje się powoli coraz popularniejsze i powoli gości w kartach deserowych niektórych restauracji. Warto zauważyć, że może ono także zagościć na naszych stołach, gdyż do jego wykonania nie potrzebujemy ani zdolności kulinarnych, ani także nagrzanego do granic możliwości piekarnika.

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach - do przygotowania nie potrzeba wiele


Ciasto bez pieczenia z herbatnikami jest tak proste w przygotowaniu, że wykonamy go jedynie w około 10 minut. Co więcej, nie musimy także silić się na wyszukane składniki. Wystarczy skondensowane mleko, herbatniki oraz limonka. Nie musimy martwić się o proces pieczenia, gdyż sam piekarnik nie będzie nam potrzebny. Mleko skondensowane blendujemy z sokiem z zielonej limonki, a następnie wylewamy na warstwę herbatników ułożonych w foremce. Powtarzamy cały proces aż do ułożenia 2 lub 3 warstw. Teraz pozostało jedynie włożyć nasze ciasto bez pieczenia do lodówki, by stężało i uzyskało pożądaną formę. Możemy serwować je podczas każdej okazji, aczkolwiek z uwagi na maksymalnie orzeźwiający smak i aromat, będzie to idealny deser na sezon letni, który możemy podawać nawet w towarzystwie chłodzących lodów.

Jak można udekorować limonkowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami?


Ostatnią warstwą carlota de limon jest limonkowa masa. W tym momencie mamy nieograniczone możliwości dekoracji i ozdabiania, dzięki którym ciasto zaprezentuje się jeszcze lepiej. Zwykle najlepszym rozwiązaniem stają się świeże, letnie owoce. Możemy na wierzchu ułożyć kawałeczki mango lub truskawek. Co więcej, jeśli zachowaliśmy skórkę z limonek, to można ją zetrzeć i posypać nią wierzch ciasta. Intensywny zielony kolor z pewnością będzie stanowił dodatkową zachętę do jedzenia. Jeśli ciasto bez pieczenia z herbatnikami przygotowujemy w sezonie letnim, to skorzystajmy z listków mięty do dekoracji. Będą one dodatkową porcją orzeźwienia, która jest niezbędna w upalne, letnie dni.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    10 min
    Zmiksuj mleko skondensowane z mlekiem w proszku, stopniowo dodając sok z limonki.
  • Krok 2

    70 min
    W kwadratowym naczyniu do pieczenia umieść warstwę ciasteczek, warstwę mieszanki cytrynowej i powtarzaj na zmianę, aż wykończysz składniki. Pomiędzy każdą warstwą możesz dodatkowo dodać kawałki mango lub truskawek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Udekoruj ćwiartkami limonki, posiekanymi ciasteczkami, listkami mięty i skórką z cytryny. Podawaj.
Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia

Krok 1 z 3

Zmiksuj mleko skondensowane z mlekiem w proszku, stopniowo dodając sok z limonki.

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia

Krok 2 z 3

W kwadratowym naczyniu do pieczenia umieść warstwę ciasteczek, warstwę mieszanki cytrynowej i powtarzaj na zmianę, aż wykończysz składniki. Pomiędzy każdą warstwą możesz dodatkowo dodać kawałki mango lub truskawek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe bez pieczenia

Krok 3 z 3

Udekoruj ćwiartkami limonki, posiekanymi ciasteczkami, listkami mięty i skórką z cytryny. Podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Grill
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Najlepszy deser
  • Pescetarian
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wieczór filmowy
  • Wiosna
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy
  • Meksykańska salsa do nachos

    Meksykańska salsa do nachos

    39 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    19 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu