Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe

0
1 godz 25 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Mleko skondensowane
0.25  szklanka
Sok z limonki
30 
Okrągłe herbatniki
1 
Limonka pokrojona w plasterki do dekoracji
5 
Pokruszone herbatniki do dekoracji
1  gałązka
Mięta do dekoracji
1 
Skórka z limonki do dekoracji
360  g
Mleko w proszku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.42 g
Węglowodany
70.27 g
Tłuszcze
11.39 g
Wartość energetyczna
463.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
10 min
Zmiksuj mleko skondensowane z mlekiem w proszku, stopniowo dodając sok z limonki.
Krok 2
70 min
W kwadratowym naczyniu do pieczenia umieść warstwę ciasteczek, warstwę mieszanki cytrynowej i powtarzaj na zmianę, aż wykończysz składniki. Pomiędzy każdą warstwą możesz dodatkowo dodać kawałki mango lub truskawek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Krok 3
5 min
Udekoruj ćwiartkami limonki, posiekanymi ciasteczkami, listkami mięty i skórką z cytryny. Podawaj.
Meksykańska carlota - ciasto limonkowe

Krok 1 z 3

Zmiksuj mleko skondensowane z mlekiem w proszku, stopniowo dodając sok z limonki.

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe

Krok 2 z 3

W kwadratowym naczyniu do pieczenia umieść warstwę ciasteczek, warstwę mieszanki cytrynowej i powtarzaj na zmianę, aż wykończysz składniki. Pomiędzy każdą warstwą możesz dodatkowo dodać kawałki mango lub truskawek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.

Meksykańska carlota - ciasto limonkowe

Krok 3 z 3

Udekoruj ćwiartkami limonki, posiekanymi ciasteczkami, listkami mięty i skórką z cytryny. Podawaj.

Masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego? Przygotuj carlotę limonkową. Wiesz, co to takiego? To meksykańskie ciasto limonkowe - świetny pomysł na deser z limonką na upały. Gotowe ciasto możesz przybrać malinami - będzie pięknie wyglądać na stole. Do picia zaserwuj lemoniadę z bazylią. Będzie tutaj świetnie pasować.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika