Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

0
71 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 łodyg
Rabarbar
1 trochę
Cukier brązowy
1 paczka
Ciasto Francuskie
1 trochę
Mąka
2 
Jajko
2 łyżek
Cukier
250 g
Serek mascarpone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
60.22 g
Wartość energetyczna
845.72 kcal
Węglowodany
62.77 g
Białko
14.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
10 min
<B>Rabarbar</b> – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.
Krok 2
15 min
Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.
Krok 3
5 min
<b>Tarta</b> – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.
Krok 4
5 min
Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
5 min
Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.
Krok 6
20 min
Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 7
2 min
Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.
Krok 8
5 min
W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.
Krok 9
3 min
W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.
Krok 10
1 min
Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 1 z 10

<B>Rabarbar</b> – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 2 z 10

Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 3 z 10

<b>Tarta</b> – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 4 z 10

Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 5 z 10

Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 6 z 10

Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 7 z 10

Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 8 z 10

W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 9 z 10

W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 10 z 10

Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.


Nasz przepis na tartę z rabarbarem na cieście francuskim jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu! Wystarczy tylko upiec rabarbar, przygotować delikatne ciasto francuskie, a następnie oprószyć tartę rabarbarową cukrem lub płatkami migdałowymi.

Sos rabarbarowy jest kwaskowaty, dlatego jego smak warto zbalansować słodkim kremem na bazie serka mascarpone oraz ulubionymi owocami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika