Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5  łodyg
Rabarbar
trochę
Cukier brązowy
1  opakowanie
1  paczka
Ciasto Francuskie
trochę
Mąka
2 
Jajko
2  łyżek
Cukier
250  g
Serek mascarpone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.99 g
Węglowodany
62.77 g
Tłuszcze
60.22 g
Wartość energetyczna
845.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nasz przepis na tartę z rabarbarem na cieście francuskim jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu! Wystarczy tylko upiec rabarbar, przygotować delikatne ciasto francuskie, a następnie oprószyć tartę rabarbarową cukrem lub płatkami migdałowymi.

Sos rabarbarowy jest kwaskowaty, dlatego jego smak warto zbalansować słodkim kremem na bazie serka mascarpone oraz ulubionymi owocami.
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
10 min
<B>Rabarbar</b> – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.
Krok 2
15 min
Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.
Krok 3
5 min
<b>Tarta</b> – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.
Krok 4
5 min
Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
5 min
Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.
Krok 6
20 min
Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 7
2 min
Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.
Krok 8
5 min
W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.
Krok 9
3 min
W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.
Krok 10
1 min
Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 1 z 10

<B>Rabarbar</b> – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 2 z 10

Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 3 z 10

<b>Tarta</b> – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 4 z 10

Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 5 z 10

Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 6 z 10

Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 7 z 10

Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 8 z 10

W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 9 z 10

W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 10 z 10

Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika