Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łodyg
Rabarbar
trochę
Cukier brązowy
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  paczka
Ciasto Francuskie
trochę
Mąka
2 
Jajko
2  łyżek
Cukier
250  g
Serek mascarpone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.99 g
Węglowodany
62.77 g
Tłuszcze
60.22 g
Wartość energetyczna
845.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nasz przepis na tartę z rabarbarem na cieście francuskim jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu! Wystarczy tylko upiec rabarbar, przygotować delikatne ciasto francuskie, a następnie oprószyć tartę rabarbarową cukrem lub płatkami migdałowymi.

Sos rabarbarowy jest kwaskowaty, dlatego jego smak warto zbalansować słodkim kremem na bazie serka mascarpone oraz ulubionymi owocami.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    10 min
    <B>Rabarbar</b> – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.
  • Krok 2

    15 min
    Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.
  • Krok 3

    5 min
    <b>Tarta</b> – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.
  • Krok 4

    5 min
    Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.
  • Krok 6

    20 min
    Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • Krok 7

    2 min
    Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.
  • Krok 8

    5 min
    W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.
  • Krok 9

    3 min
    W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.
  • Krok 10

    1 min
    Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 1 z 10

<B>Rabarbar</b> – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 2 z 10

Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 3 z 10

<b>Tarta</b> – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 4 z 10

Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 5 z 10

Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 6 z 10

Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 7 z 10

Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 8 z 10

W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 9 z 10

W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Krok 10 z 10

Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

    Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

    2 godz 12 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu