Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ile piecze się schab

Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!

Aromatyczny, soczysty i smakowity – taki powinien być idealny schab. Można go upiec w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym, wcześniej marynując mięso w przyprawach. Jak upiec schab, aby nie był suchy? Ile pieczemy schab? Podpowiadamy!

Schab pieczony w rękawie. Jak upiec mięso w całości?

Schab pieczony w piekarniku stawia przed nami szereg wyzwań, takich jak zachowanie soczystości mięsa. Metod na uzyskanie idealnego schabu jest wiele, a jedną z nich jest pieczenie w rękawie foliowym. Dlaczego jest to doskonały sposób na przyrządzanie schabu? Przede wszystkim rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowywaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że jest ono soczyste.


Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste. Mięso należy natrzeć solą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami, np. majerankiem. Jeśli chcemy uzyskać intensywny smak, warto naciąć schab nożem i wepchnąć do kieszeni dodatkowe ząbki czosnku. Marynowanie trwa zazwyczaj około dwóch godzin. Po upływie pierwszych 30 minut trzeba zacisnąć opaski rękawa foliowego i następnie piec w temperaturze około 200 stopni C przez półtorej godziny. W przypadku termoobiegu temperatura może być niższa. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie w całości 1 kg schabu. A ile czasu powinien piec się schab podzielony na porcje?

Ile pieczemy schab podzielony na kawałki? To proste!

Jak upiec schab podzielony na części? Aby mięso było soczyste i apetyczne, należy wcześniej zamarynować kawałki schabu. Bardzo dobrze sprawdzą się tu oliwa z oliwek, zioła prowansalskie i rozmaryn. Szczególnie ta ostatnia przyprawa idealnie pasuje do potraw z wieprzowiny, podkreślając ich smak i aromat.


Marynowanie powinno trwać około godziny. Zanim włożymy schab do piekarnika, warto go wcześniej poddać obróbce termicznej, czyli podsmażyć, na przykład na maśle klarowanym lub oleju. Tym sposobem zamkniemy pory mięsa, dzięki czemu nie straci ono wilgoci. Dobrym pomysłem jest pieczenie kawałków schabu w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie ulubionych warzyw, które uwolnią aromaty podczas pieczenia. Równie dobrze możemy przyrządzić kawałki schabu w rękawie do pieczenia, co jakiś czas odwracając je na drugą stronę. Pieczenie schabu w kawałkach powinno zająć około 12-13 minut na porcję.

Co zrobić ze schabu? Poznaj garść ciekawych inspiracji

Tradycyjny schab najlepiej smakuje w towarzystwie śliwek. Przygotujemy go, nacinając schab, wydrążając jego środek i umieszczając wzdłuż suszone śliwki. Mięso warto wtedy natrzeć pastą przygotowaną z czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny i tymianku.

Pamiętajmy o tym, że nie należy wylewać sosu po pieczonym mięsie. Jeśli przelejemy go do rondla i zredukujemy do gęstego sosu, będziemy mogli polać nim później nasz schab. Taki sos świetnie komponuje się np. z grzybami.

Dobrym wyjściem jest także skorzystanie z WINIARY POMYSŁ NA… Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem. Wszystko, co musimy zrobić, to pokroić i rozbić schab, włożyć go do woreczka, rozrobić przyprawy z opakowania z wodą i rozprowadzić je równomiernie na mięsie. Następnie pieczemy mięso w 200 stopniach C przez 45 minut. Na koniec, po wyjęciu schabu z worka, dodajemy ok. 2 łyżek śmietany i mieszamy. Gotowe!

Wieprzowina bardzo dobrze smakuje z puree ziemniaczanym i kapustą. Do pieczonego schabu możemy dodać dowolne ulubione warzywa, takie jak papryka, cukinia czy por.

 

 

Polecane przepisy

Schab duszony w sosie

Schab duszony w sosie

36 min Łatwy
Zapiekanka z kotlecikami schabowymi, porem i pieczarkami

Zapiekanka z kotlecikami schabowymi, porem i pieczarkami

51 min Łatwy
Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

1 godz 16 min Łatwy
Bitki schabowe w sosie koperkowym

Bitki schabowe w sosie koperkowym

44 min Łatwy
Schab z brzoskwiniami w galarecie

Schab z brzoskwiniami w galarecie

2 godz Łatwy
Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

2 godz 22 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jaka śliwka do schabu
Jaka śliwka do schabu?
schab ze śliwką
Schab wychodzi suchy. Jak go piec?
Schab na 6 sposobów
Schab na 6 sposobów
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu