Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab na 6 sposobów

Schab na 6 sposobów

Schabowy to jeden z głównych przedstawicieli polskiej kuchni. Smażony w panierce z dodatkiem ziemniaków i mizerii smakuje znakomicie. Jednak czasami warto urozmaicić tradycyjne kotlety – dań ze schabu jest mnóstwo! Oto nasze smakowite propozycje.

1. Schab w galarecie

Schab w galarecie najczęściej przygotowujemy na święta, jednak na co dzień może stanowić doskonały dodatek do chleba. Przed pieczeniem warto wzbogacić mięso aromatami, marynując je w przyprawach i schłodzić w lodówce. Upieczony, zimy schab należy zalać przygotowaną wcześniej galaretą. Na specjalne okazje można udekorować danie cząstkami brzoskwiń z puszki.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

2. Schab faszerowany

Ten przepis z pewnością zasmakuje fanom polskiej kuchni. Schab należy naciąć wzdłuż, aby powstał duży płat. Następnie trzeba go roztłuc i przyprawić. Farsz przygotować można z pieczarek, sera, mięsa mielonego, natki pietruszki i jajka. Nadzienie należy rozłożyć na schabie, całość zawinąć w roladę, a następnie owinąć folią i upiec w piekarniku. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ 

3. Schab w glazurze musztardowej

Kolejna propozycja dla fanów mięsnych dań. Schab należy pokroić na kotlety, lekko rozbić oraz oprószyć Przyprawą Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY i pieprzem, a następnie posmarować glazurą. Marynatę przygotowuje się z musztardy, miodu i oleju. Gotowe kotlety grilluje się na gorącym ruszcie. Mięso świetnie smakuje z Sosem tatarskim WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ 

4. Schab ze śliwką w sosie winnym

Schab ze śliwką jest daniem wykwintnym, które możemy podać gościom na specjalne okazje. Wbrew pozorom przepis jest prosty w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zrobić otwór przez całą długość schabu i wypełnić go namoczonymi suszonymi śliwkami. Następnie należy przełożyć mięso do woreczka z przyprawą POMYSŁ NA… Soczyste Żeberka WINIARY i zalać czerwonym winem. Dzięki takiemu połączeniu schab w sosie będzie aromatyczny i soczysty.

5. Roladki schabowe

Istnieje wiele przepisów na roladki z mięsa. My proponujemy jedną z najlepszych odsłon tego dania, czyli roladki schabowe w sosie pomidorowym. Przygotowując potrawę, należy dokładnie pokroić mięso, rozbić je tłuczkiem i schłodzić. Następnie trzeba nałożyć na nie plastry szynki oraz żółtego sera i zawinąć, przebijając wykałaczką. Znakomitego smaku i aromatu nada Sos pomidorowy WINIARY. Wystarczy polać nim roladki ze schabu, upiec i gotowe!

6. Schab po warszawsku

Schab po warszawsku nie tylko pysznie smakuje, ale również atrakcyjnie prezentuje się na stole. Z tego względu jest to idealny przepis na święta lub imprezę. Do przygotowania dania będzie potrzebny schab pieczony bez kości oraz farsz z jajek ugotowanych na twardo, chrzanu i majonezu. Tradycyjnie faszerowany schab podaje się z auszpikiem (galaretą) pokrojonym w kostkę. Jak go przygotować? Należy do ugotowanego wcześniej Rosołu drobiowego WINIARY dodać żelatynę, włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę o bokach 0,5 cm. Auszpik doskonale smakuje suto skropiony wiśniówką. Schab po warszawsku może stać się hitem podczas każdego przyjęcia!

Polecane artykuły

strogonow
Co zrobić, aby strogonow był bardziej gęsty?
jakie śliwki do bigosu
Bigos - śliwki wędzone czy suszone?
schab
Jaki schab wybrać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu