Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Schab na 6 sposobów

Schabowy to jeden z głównych przedstawicieli polskiej kuchni. Smażony w panierce z dodatkiem ziemniaków i mizerii smakuje znakomicie. Jednak czasami warto urozmaicić tradycyjne kotlety – dań ze schabu jest mnóstwo! Oto nasze smakowite propozycje.

1. Schab w galarecie

Schab w galarecie najczęściej przygotowujemy na święta, jednak na co dzień może stanowić doskonały dodatek do chleba. Przed pieczeniem warto wzbogacić mięso aromatami, marynując je w przyprawach i schłodzić w lodówce. Upieczony, zimy schab należy zalać przygotowaną wcześniej galaretą. Na specjalne okazje można udekorować danie cząstkami brzoskwiń z puszki.

2. Schab faszerowany

Ten przepis z pewnością zasmakuje fanom polskiej kuchni. Schab należy naciąć wzdłuż, aby powstał duży płat. Następnie trzeba go roztłuc i przyprawić. Farsz przygotować można z pieczarek, sera, mięsa mielonego, natki pietruszki i jajka. Nadzienie należy rozłożyć na schabie, całość zawinąć w roladę, a następnie owinąć folią i upiec w piekarniku. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ 

3. Schab w glazurze musztardowej

Kolejna propozycja dla fanów mięsnych dań. Schab należy pokroić na kotlety, lekko rozbić oraz oprószyć Przyprawą Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY i pieprzem, a następnie posmarować glazurą. Marynatę przygotowuje się z musztardy, miodu i oleju. Gotowe kotlety grilluje się na gorącym ruszcie. Mięso świetnie smakuje z Sosem tatarskim WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ 

4. Schab ze śliwką w sosie winnym

Schab ze śliwką jest daniem wykwintnym, które możemy podać gościom na specjalne okazje. Wbrew pozorom przepis jest prosty w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zrobić otwór przez całą długość schabu i wypełnić go namoczonymi suszonymi śliwkami. Następnie należy przełożyć mięso do woreczka z przyprawą POMYSŁ NA… Soczyste Żeberka WINIARY i zalać czerwonym winem. Dzięki takiemu połączeniu schab w sosie będzie aromatyczny i soczysty.

5. Roladki schabowe

Istnieje wiele przepisów na roladki z mięsa. My proponujemy jedną z najlepszych odsłon tego dania, czyli roladki schabowe w sosie pomidorowym. Przygotowując potrawę, należy dokładnie pokroić mięso, rozbić je tłuczkiem i schłodzić. Następnie trzeba nałożyć na nie plastry szynki oraz żółtego sera i zawinąć, przebijając wykałaczką. Znakomitego smaku i aromatu nada Sos pomidorowy WINIARY. Wystarczy polać nim roladki ze schabu, upiec i gotowe!

6. Schab po warszawsku

Schab po warszawsku nie tylko pysznie smakuje, ale również atrakcyjnie prezentuje się na stole. Z tego względu jest to idealny przepis na święta lub imprezę. Do przygotowania dania będzie potrzebny schab pieczony bez kości oraz farsz z jajek ugotowanych na twardo, chrzanu i majonezu. Tradycyjnie faszerowany schab podaje się z auszpikiem (galaretą) pokrojonym w kostkę. Jak go przygotować? Należy do ugotowanego wcześniej Rosołu drobiowego WINIARY dodać żelatynę, włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę o bokach 0,5 cm. Auszpik doskonale smakuje suto skropiony wiśniówką. Schab po warszawsku może stać się hitem podczas każdego przyjęcia!

Polecane artykuły

Co zrobić, aby strogonow był bardziej gęsty?
Bigos - śliwki wędzone czy suszone?
Jaki schab wybrać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu