Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab po warszawsku
Dodaj do CookBook

Schab po warszawsku

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  plastrów
Schab pieczony bez kości
120  g
Masło
250  g
Chrzan tarty w occie
2 
Jajko gotowane na twardo
0.25  pęczek
Pietruszka
trochę
Świeżo mielony pieprz
4  łyżeczek
Żelatyna WINIARY
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
20  g
Wiśniówka
0.5 
Pomidory
100  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.7 g
Wartość energetyczna
684.9 kcal
Tłuszcze
54.7 g
Białko
37.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Schab po warszawsku wywodzi się - jak sama nazwa wskazuje - ze stolicy naszego kraju. Co ciekawe, ten wyjątkowy przysmak po raz pierwszy został przygotowany w jednej z restauracji, która obecnie mieści się na Starym Mieście w Warszawie. Doświadczony kucharz przyrządził "zimne nóżki", a następnie zdecydował, że pozostałym wywarem mięsnym obleje plastry schabu. W ten właśnie sposób powstał schab po warszawsku w galarecie, który obecnie zachwyca nas swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.


O czym warto pamiętać podczas przygotowywania schabu po warszawsku?

Schab w galarecie po warszawsku stał się na tyle popularnym daniem, że obecnie serwują go nie tylko restauracje i bary. Wiele osób chce odtworzyć tę potrawę również we własnej kuchni. Okazuje się, że poniższy schab po warszawsku - przepis pozwoli nam ten cel zrealizować. Warto jednak pamiętać, że kluczem do przygotowania "warszawskiego" dania jest odpowiednie doprawienie mięsa. Sztukę schabu trzeba dokładnie natrzeć miękkim masłem, czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Przyprawy sprawią, że struktura mięsa będzie miękka, a aromat i smak zostanie zachowany w jej wnętrzu. Dopiero później możemy przygotować bulion rosołowy z żelatyną i pozostawić go do stężenia. W ten prosty sposób, we własnej kuchni, możemy przygotować smakowity schab po warszawsku, który zadba o podniebienia naszych gości.


Z czym podawać schab po warszawsku?

Schab po warszawsku sam w sobie jest daniem kompletnym. Jego wyjątkowa forma oraz unikalne walory smakowe sprawiają, że nie musimy serwować potrawy w towarzystwie innych dodatków. Z tego też powodu, schab po warszawsku w galarecie najczęściej pojawia się na stole wyłącznie w towarzystwie zwykłego chleba. To proste zestawienie, które jednak okaże się w zupełności wystarczające. Nie zapomnijmy o tym, by na stole znalazł się również ocet, którym goście będą mogli skropić aromatyczne, mięsne danie.


Schab po warszawsku - danie nie tylko na specjalne okazje!

Wiele osób może utożsamiać tę potrawę jedynie ze specjalnymi okazami. Faktem jest, że schab po warszawsku sprawdza się idealnie na stole weselnym czy komunijnym. Jednak danie to może zagościć na naszych stołach także w zwykły dzień! Przepisy cechują się tym, że są proste i konkretne. Samo przygotowanie "mięsnego przysmaku" nie jest zbyt czasochłonne, a jego unikany smak na długo może pozostać w pamięci naszej i naszych gości. Schab po warszawsku można serwować nie tylko na obiad, ale także i na kolację.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Miękkie masło wymieszaj z bardzo mocno odciśniętym z nadmiaru octu chrzanem.
  • Krok 2

    10 min
    Pod koniec mieszania dodaj pokrojoną drobno natką pietruszki i bardzo drobno pokrojonym jajkiem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Rosół rozpuść w 0,5 l wrzątku.
  • Krok 4

    5 min
    Do ostudzonego bulionu wsyp Żelatynę. Wymieszaj, podgrzej i gotuj na „wolnym ogniu” ok. 2-3 minuty.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie wystudź i wstaw do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
  • Krok 6

    5 min
    Stężały auszpik pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i suto skrop wiśniówką.
  • Krok 7

    5 min
    Między każde dwa plasterki schabu włóż farsz chrzanowo-maślany, lekko dociśnij. Tak przygotowane porcje schabu ułóż na płaskim talerzu.
  • Krok 8

    5 min
    Schab szprycuj Majonezem, na nim ułóż cząstkę pomidora i jajka.
  • Krok 9

    5 min
    Dekoruj natką pietruszki, a wokół schabu posyp pokrojony auszpikiem o aromacie wiśniówki
Schab po warszawsku

Krok 1 z 9

Miękkie masło wymieszaj z bardzo mocno odciśniętym z nadmiaru octu chrzanem.

Schab po warszawsku

Krok 2 z 9

Pod koniec mieszania dodaj pokrojoną drobno natką pietruszki i bardzo drobno pokrojonym jajkiem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Schab po warszawsku

Krok 3 z 9

Rosół rozpuść w 0,5 l wrzątku.

Schab po warszawsku

Krok 4 z 9

Do ostudzonego bulionu wsyp Żelatynę. Wymieszaj, podgrzej i gotuj na „wolnym ogniu” ok. 2-3 minuty.

Schab po warszawsku

Krok 5 z 9

Następnie wystudź i wstaw do lodówki do momentu całkowitego stężenia.

Schab po warszawsku

Krok 6 z 9

Stężały auszpik pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i suto skrop wiśniówką.

Schab po warszawsku

Krok 7 z 9

Między każde dwa plasterki schabu włóż farsz chrzanowo-maślany, lekko dociśnij. Tak przygotowane porcje schabu ułóż na płaskim talerzu.

Schab po warszawsku

Krok 8 z 9

Schab szprycuj Majonezem, na nim ułóż cząstkę pomidora i jajka.

Schab po warszawsku

Krok 9 z 9

Dekoruj natką pietruszki, a wokół schabu posyp pokrojony auszpikiem o aromacie wiśniówki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    35 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu