Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab po warszawsku

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8  plastrów
Schab pieczony bez kości
120  g
Masło
250  g
Chrzan tarty w occie
2 
Jajko gotowane na twardo
0.25  pęczek
Pietruszka
trochę
Świeżo mielony pieprz
4  łyżeczek
Żelatyna Winiary
20  g
Wiśniówka
0.5 
Pomidory

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.8 g
Węglowodany
9.67 g
Tłuszcze
55.77 g
Wartość energetyczna
694.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Miękkie masło wymieszaj z bardzo mocno odciśniętym z nadmiaru octu chrzanem.
Krok 2
10 min
Pod koniec mieszania dodaj pokrojoną drobno natką pietruszki i bardzo drobno pokrojonym jajkiem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3
5 min
Rosół rozpuść w 0,5 l wrzątku.
Krok 4
5 min
Do ostudzonego bulionu wsyp Żelatynę. Wymieszaj, podgrzej i gotuj na „wolnym ogniu” ok. 2-3 minuty.
Krok 5
10 min
Następnie wystudź i wstaw do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Krok 6
5 min
Stężały auszpik pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i suto skrop wiśniówką.
Krok 7
5 min
Między każde dwa plasterki schabu włóż farsz chrzanowo-maślany, lekko dociśnij. Tak przygotowane porcje schabu ułóż na płaskim talerzu.
Krok 8
5 min
Schab szprycuj Majonezem, na nim ułóż cząstkę pomidora i jajka.
Krok 9
5 min
Dekoruj natką pietruszki, a wokół schabu posyp pokrojony auszpikiem o aromacie wiśniówki
Schab po warszawsku

Krok 1 z 9

Miękkie masło wymieszaj z bardzo mocno odciśniętym z nadmiaru octu chrzanem.

Schab po warszawsku

Krok 2 z 9

Pod koniec mieszania dodaj pokrojoną drobno natką pietruszki i bardzo drobno pokrojonym jajkiem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Schab po warszawsku

Krok 3 z 9

Rosół rozpuść w 0,5 l wrzątku.

Schab po warszawsku

Krok 4 z 9

Do ostudzonego bulionu wsyp Żelatynę. Wymieszaj, podgrzej i gotuj na „wolnym ogniu” ok. 2-3 minuty.

Schab po warszawsku

Krok 5 z 9

Następnie wystudź i wstaw do lodówki do momentu całkowitego stężenia.

Schab po warszawsku

Krok 6 z 9

Stężały auszpik pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i suto skrop wiśniówką.

Schab po warszawsku

Krok 7 z 9

Między każde dwa plasterki schabu włóż farsz chrzanowo-maślany, lekko dociśnij. Tak przygotowane porcje schabu ułóż na płaskim talerzu.

Schab po warszawsku

Krok 8 z 9

Schab szprycuj Majonezem, na nim ułóż cząstkę pomidora i jajka.

Schab po warszawsku

Krok 9 z 9

Dekoruj natką pietruszki, a wokół schabu posyp pokrojony auszpikiem o aromacie wiśniówki

Schab po warszawsku to pomysł na pełnowartościowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatkowo, do przygotowania dania wykorzystaj Rosół drobiowy WINIARY, który doda wspaniałego aromatu. Schab po warszawsku podaj z pomidorem, jajkiem oraz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
37.8g / 21%
Węglowodany
9.7g / 5%
Tłuszcze
55.8g / 73%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika