Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Schab w galarecie

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
4  łyżeczek
Żelatyna WINIARY
8  plastrów
Schab wieprzowy bez kości
80  g
Pasztet
20  g
Masło
1 
Jajko gotowane na twardo
0.5 
Pomidor
2  gałązek
Natka pietruszki
1  plaster
Ananas z puszki
2 
Brzoskwinie z puszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.65 g
Węglowodany
11.32 g
Tłuszcze
15.21 g
Wartość energetyczna
319.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Schab w galarecie to przepis, który może udekorować Twój stół nawet od święta. Pieczony schab bez kości, w połączeniu z Bulionem na żeberkach WINIARY oraz odrobiną fantazji przy dekoracji dania, da efekt, którego nie spodziewają się zgromadzeni wokół stołu. Do dekoracji wykorzystaj brzoskwinie, ananas, jajko i pomidor, a całość posyp natką pietruszki.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Bulion rozpuść w 0,5 l wrzącej wody, ostudź.
  • Krok 2

    4 min
    Do zimnego bulionu wsyp Żelatynę, wymieszaj, podgrzej i gotuj na „wolnym ogniu” ok. 2-3 minuty, następnie odstaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Pasztet wymieszaj z miękkim masłem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  • Krok 4

    5 min
    Schab rozłóż na porcje (po dwa plasterki na porcję) na kratkę stalową, którą ustaw na blaszce.
  • Krok 5

    5 min
    Każdą porcję szprycuj mieszanką pasztetu z masłem.
  • Krok 6

    5 min
    Na pasztecie ułóż cząstki jajek i pomidorów oraz natkę pietruszki lub owoce.
  • Krok 7

    5 min
    Każdą porcję zalej tężejącą galaretką.
  • Krok 8

    1 min
    Po całkowitym stężeniu porcje schabu przełóż na talerze i podawaj: w przypadku schabu z jajkiem i pomidorem z chrzanem ze śmietanką lub sosem tatarskim; w przypadku schabu z owcami z sosem z żurawiną.
Schab w galarecie

Krok 1 z 8

Bulion rozpuść w 0,5 l wrzącej wody, ostudź.

Schab w galarecie

Krok 2 z 8

Do zimnego bulionu wsyp Żelatynę, wymieszaj, podgrzej i gotuj na „wolnym ogniu” ok. 2-3 minuty, następnie odstaw do wystudzenia.

Schab w galarecie

Krok 3 z 8

Pasztet wymieszaj z miękkim masłem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Schab w galarecie

Krok 4 z 8

Schab rozłóż na porcje (po dwa plasterki na porcję) na kratkę stalową, którą ustaw na blaszce.

Schab w galarecie

Krok 5 z 8

Każdą porcję szprycuj mieszanką pasztetu z masłem.

Schab w galarecie

Krok 6 z 8

Na pasztecie ułóż cząstki jajek i pomidorów oraz natkę pietruszki lub owoce.

Schab w galarecie

Krok 7 z 8

Każdą porcję zalej tężejącą galaretką.

Schab w galarecie

Krok 8 z 8

Po całkowitym stężeniu porcje schabu przełóż na talerze i podawaj: w przypadku schabu z jajkiem i pomidorem z chrzanem ze śmietanką lub sosem tatarskim; w przypadku schabu z owcami z sosem z żurawiną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Na zimno
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Serniczki na zimno (bez pieczenia) z truskawkami

    1 godz 47 min Łatwy
  • Tort owocowy na zimno bez pieczenia

    1 godz 52 min Łatwy
  • Schab po warszawsku

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu