WINIARY pomagają w przygotowaniu pysznych świąt. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i praktycznych porad, aby przyrządzić tradycyjne potrawy na Wielkanoc.
Do przygotowania mięsnych, tradycyjnych dań wielkanocnych z powodzeniem wykorzystasz również schab. Upieczony i podany z doborem odpowiednich przypraw i dodatków, stanie się smakowitą przekąską lub daniem głównym. Sprawdź nasze porady, jak wybrać i przyrządzić to mięso, aby pozostało soczyste.
Jajka faszerowane, możliwe do podania na wiele różnych sposobów, to klasyka wielkanocnych dań. Aby zachwycały smakiem i pięknie się prezentowały, należy zacząć od podstaw. Upewnij się, że jajka są świeże, wsadzając je kolejno do szklanki z zimną wodą. Powinny utrzymywać się na dnie. Umieść je w garnku z zimną wodą – żeby nie popękały dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny – doprowadź do wrzenia i gotuj 7 minut. Następnie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną, i jak najszybciej zabierz się za ich obieranie.
Tradycyjne dania wielkanocne to również słodkie wypieki. Klasyczne baby, kruche mazurki, a także nieodzowne przy różnych okazjach serniki. Jeśli zdecydujesz się upiec właśnie sernik, skorzystaj z kilku naszych porad, aby nie opadł. Masę przygotuj ze składników o temperaturze pokojowej. Podczas pieczenia pilnuj temperatury – nie powinna być wyższa niż 180°C. Po upływie określonego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta od razu. Pozostaw je na przynajmniej pół godziny, a jeśli jest już mocno zarumienione tylko uchyl drzwiczki piekarnika.
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt dla większości Polaków. Poza obrzędami religijnymi oraz więzami rodzinnymi dba się także o to, co pojawi się na stole. Twoja rodzina z pewnością ma swoje klasyczne przepisy, które co roku goszczą na stole. Być może tym razem chcesz poczęstować bliskich czymś nowym, co jednak pozostanie w duchu tradycji? Doskonale się składa, ponieważ dania wielkanocne WINIARY to połączenie przepysznego aromatu oraz starodawnych smaków, którymi Polacy przez lata rozkoszowali się podczas świąt Wielkiej Nocy. Odkryj tradycyjne przepisy wielkanocne, które pokochają wszyscy domownicy oraz goście!
Dania na śniadanie wielkanocne to zazwyczaj całkowita klasyka. Większość Polaków spożywa wówczas święcone jajka, chleb, białą kiełbasę, chrzan czy żurek. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, możesz przygotować jajka faszerowane z szynką czy pieczoną białą kiełbasę. Dzięki temu zachowasz klimatyczny i uroczysty charakter takiego śniadania, a jednocześnie razem z bliskimi spróbujesz czegoś wyjątkowego. Jakie natomiast przygotować główne dania na Wielkanoc? W tej roli świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju mięsa. Możesz więc postawić na przepis na schab pieczony z morelami. Na stole nie może także zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej, która od lat pojawia się wszędzie tam, gdzie świętują Polacy. Ostatnia kategoria dań, których nie może zabraknąć podczas Wielkanocy, to oczywiście ciasta. Zamiast tradycyjnej babki, możesz przygotować babkę cytrynową z majonezem WINIARY, która będzie nie tylko świetnie prezentować się na stole, ale także doskonale smakować. Ponadto postaw także na takie klasyki jak mazurek wielkanocny oraz sernik z czekoladową kruszonką.
Skąd takie zamieszanie wokół dań wielkanocnych? Dlaczego już nawet kilkanaście dni wcześniej Polacy zastawiają się, co przygotować się święta? Wszystko ze względu na symbolikę, która ma ogromne znacznie przede wszystkim dla chrześcijan, ale nie tylko. Babka na stole ma dawać domownikom dostatek oraz mnożyć dobro, zastosowanie soli - strzec dom przed złem, a chrzan - dawać siłę fizyczną. Ponadto tradycje wielkanocne w Polsce mówią także, że chleb jest symbolem ciała Chrystusa, a jajka oznaczają nowy początek. Jeśli więc chcesz przygotować się na święta w starodawnym klasycznym stylu, koniecznie wykorzystaj te produkty w swoich przepisach.