Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso

Zamrażanie mięsa jest najlepszym sposobem na jego dłuższe przechowywanie. Chroni je przed zepsuciem oraz szkodliwymi dla ludzkiego zdrowia bakteriami i zarazkami. Odpowiednio spakowane kawałki surowizny mogą leżeć w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Jak szybko rozmrozić mięso, żeby nie straciło swojego smaku i wyglądu?
Rejestracja grill WINIARY

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Rozmrażanie mięsa w lodówce

    Jest to najzdrowszy sposób na rozmrażanie kawałka mięsa, ponieważ niska temperatura hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Mięso wyjmujemy z zamrażarki, przekładamy do głębszego naczynia (np. szklanej maski) i wstawiamy do lodówki.

    Istotną wadą tej metody jest czas rozmrażania. Wprawdzie w niskiej temperaturze mięso rozmrozi się równomiernie i nie straci świeżego wyglądu, jednak całkowite rozmrożenie może potrwać nawet dobę. Dlatego też warto zaplanować obiad i przełożyć mięso z zamrażarki do lodówki dzień wcześniej.

    Rozmrażanie w wodzie

    Jeśli zależy nam na czasie i nie wiemy jak szybko rozmrozić mięso mielone, żeberka, golonkę, albo jak szybko rozmrozić kurczaka, z pomocą może nam przyjść woda. Wyciągamy mięso z zamrażarki, przekładamy do szczelnego woreczka, wkładamy do głębokiej miski lub garnka i w całości zalewamy chłodną wodą, którą wymieniamy przynajmniej raz na 30 minut. Ważne jest, aby worek był dokładnie zamknięty. Zapobiegnie to dostaniu się wody do środka i rozmoczeniu produktu.

    A jak szybko rozmrozić pierś z kurczaka, rybę lub inne delikatne mięso? Najlepiej dokładnie w taki sam sposób, jednak wówczas warto sprawdzać co jakiś czas, czy mięso już się rozmroziło. Jeśli jest miękkie i ugina się pod wpływem nacisku, oznacza to, że jest gotowe do dalszej obróbki cieplnej i nie ma potrzeby dłuższego leżakowania w wodzie.

    Rozmrażanie w mikrofalówce

    Mięso można rozmrozić także za pomocą mikrofal. Jest to bardzo wygodny sposób, nie wymagający zbyt dużej uwagi. Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofali? Otóż mrożonkę wyciągamy z opakowania i przekładamy do naczynia nadającego się do użycia w mikrofalówce. Nigdy nie rozmrażamy żywności w opakowaniu (folia, plastik, styropianowe tacki), ponieważ mogą topnieć pod wpływem fal i wydzielać szkodliwe substancje chemiczne.

    Do rozmrażania pożywienia nadają się jedynie kuchenki mikrofalowe i piekarniki ze specjalną funkcją defrost. Ta wygodna i szybka metoda ma jednak pewne wady. Mięso może nie być równomiernie rozmrożone, a na brzegach – wręcz mocno podgrzane, co sprzyja namnażaniu się bakterii na jego powierzchni. Dlatego też należy je upiec, usmażyć lub gotować od razu po rozmrożeniu.

    Zasada, którą koniecznie trzeba znać

    Aby mrożenie żywności, przechowywanie i jej rozmrażanie było zdrowe oraz bezpieczne, musimy przestrzegać jednej bardzo ważnej zasady. Nigdy nie zamrażamy ponownie już rozmrożonych produktów spożywczych, gdyż ich spożycie może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Ale jeśli już zdarzy nam się rozmrozić zbyt dużo mięsa, możemy przyrządzić z niego potrawę (np. gulasz) i dopiero wtedy ponownie schować w zamrażarce.

    A czy można marynować rozmrożone mięso? Oczywiście – postępujemy z nim dokładnie tak samo jak z mięsem świeżym, czyli przygotowujemy marynatę, obtaczamy w nim sztukę mięsa i odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin.

    Obiad z mrożonek? Sprawdź nasze inspiracje!

    W zależności od tego, jakiego rodzaju mięso rozmrażamy, możemy przygotować z jego udziałem wiele pysznych dań. Mielone mięso doskonale odnajdzie się jako podstawa kotletów, farsz do potraw mącznych (np. krokietów lub meksykańskich naleśników) lub grillowanych warzyw, a także składnik apetycznego sosu.

    Z drobiowych piersi możemy przygotować natomiast apetyczną, wieloskładnikową sałatkę, a pozostałe części przeznaczyć na porcje rosołowe, upiec w soczystej panierce lub pod serową pierzynką z dodatkiem warzyw. Wołowina z kolei może zostać po rozmrożeniu przygotowana jako soczysty stek, befsztyk lub zrazy. Często wykorzystujemy ją również do przyrządzenia gulaszu, pieczeni lub dań duszonych.

    Rozmrażanie mięsa nie musi trwać długo – wykorzystując jeden z omówionych sposobów możemy w prosty sposób rozmrozić przechowywane porcje, nie tracąc przy tym ich konsystencji i walorów smakowych. Mrożone mięso poddane odpowiedniej obróbce możemy z powodzeniem wykorzystać jako składnik wielu apetycznych dań! 

    Polecane przepisy

    Makaron z pieczonym schabem

    Makaron z pieczonym schabem

    30 min Łatwy
    Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

    Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

    15 min Łatwy
    Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

    Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

    1 godz 8 min Łatwy
    Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    1 godz 12 min Łatwy
    Soczysta karkówka z ziemniakami

    Soczysta karkówka z ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy
    Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

    Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

    1 godz 9 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
    Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
    Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
    Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
    Twój patent na 12 aromatycznych dań mięsnych
    Twój patent na 12 aromatycznych dań mięsnych
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu