Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zrazy zawijane ze schabu
Dodaj do CookBook

Zrazy zawijane ze schabu

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest DOROTA12311
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Schab bez kości
1 
Cebula
2 
Ogórek kiszony
2  plastrów
Chleb
1  plaster
Boczek wędzony
trochę
Musztarda
trochę
Mąka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Suszone grzyby
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.9 g
Wartość energetyczna
812.1 kcal
Tłuszcze
25.2 g
Białko
124.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy to niezwykle popularne w naszej kuchni, mięsne danie. Przygotowuje się je z rozmaitych gatunków mięs. Do jego przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się wołowinę lub wieprzowinę, ale z powodzeniem można je również zrobić z cielęciny. Ta niezwykle smaczna potrawa ma długą historię. Zrazy zawijane z różnorodnymi dodatkami, przesmażone, a następnie duszone w sosie własnym w specjalnie do tego celu przeznaczonym garnku były niezwykle popularną potrawą już za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jego nadworny kucharz potrafił je przyrządzać na wiele sposobów. Zrazy powszechnie podawano także na szlacheckich stołach i były niewątpliwie przysmakiem kuchni staropolskiej, którym zajadała się ówczesna szlachta. Potrawa ta wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością i podaje się ją na co dzień, ale też przy specjalnych okazjach.

Mięsne zrazy wypełnione pysznym farszem zawsze smakują rewelacyjnie. Można je podawać z rozmaitymi dodatkami, ale to w towarzystwie ziemniaków najłatwiej wydobyć z nich wyborny smak i aromat. Przyrządzone z wysokiej jakości mięsa wieprzowego smakują wyśmienicie. Schab bez kości najlepiej do tego celu nadaje. Zrazy schabowe są delikatne i przyjemnie kruche. Nadziewane klasycznym boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych, mięsnych smaków. Zrazy zawijane ze schabu to doskonały pomysł na smaczny obiad. Sprawdzą się także przy uroczystych okazjach, kiedy chcemy podać na stół coś wyjątkowego. Sprawdź nasz przepis na zrazy zawijane ze schabu!

Aby przygotować przepyszne, rozpływające się w ustach zrazy zawijane ze schabu potrzebujemy około 1 kg wysokogatunkowego schabu bez kości. Trzeba go pokroić na grube plastry i każdy dokładnie rozbić. Tak przygotowane bitki smaruje się cienką warstwą musztardy. Do przyrządzenia potrawy będzie potrzebny też ogórek kiszony, cebula i boczek oraz chleb, okrojony ze skórki. Na rozbitych kawałkach mięsa należy ułożyć po kawałku cebuli, ogórka, chleba i boczku, a następnie każdy z nich ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką lub owinąć sznurkiem. Po obtoczeniu w mące zrazy przesmaża się na patelni z odrobiną tłuszczu. Usmażone na rumiano mięso należy przełożyć do garnka i dodać Bulion Warzywny Kogutek WINIARY przygotowany według przepisu na opakowaniu, suszone grzyby i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Zrazy schabowe najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. To przepyszne danie będzie idealne na co dzień, a także na wykwintny, świąteczny obiad.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Pokrój schab w plastry grubości ok. 1,5 cm i rozbij je mocno. Każdą bitkę posmaruj musztardą z jednej strony.
  • Krok 2

    10 min
    Pokrój w cząstki cebulę i ogórki. Następnie przygotuj boczek krojąc go w paseczki, z chleba natomiast okrój skórkę - będzie nam potrzebna.
  • Krok 3

    10 min
    Układaj na każdej bitce - po stronie przesmarowanej musztardą - po kawałku cebuli, ogórka, chleba i boczku. Następnie zwiń bitkę w zraz i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem.
  • Krok 4

    35 min
    Każdy zraz obtocz w mące i połóż na patelnię na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania złotego koloru. Kiedy zrazy będą się obsmażać, Ty w tym czasie przygotuj bulion.
  • Krok 5

    15 min
    Przełóż usmażone mięso do brytwanny i zalej bulionem. Dodaj suszone grzyby i przyprawy do smaku. Duś do uzyskania miękkości. Podawać z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Zrazy zawijane ze schabu

Krok 1 z 5

Pokrój schab w plastry grubości ok. 1,5 cm i rozbij je mocno. Każdą bitkę posmaruj musztardą z jednej strony.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 2 z 5

Pokrój w cząstki cebulę i ogórki. Następnie przygotuj boczek krojąc go w paseczki, z chleba natomiast okrój skórkę - będzie nam potrzebna.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 3 z 5

Układaj na każdej bitce - po stronie przesmarowanej musztardą - po kawałku cebuli, ogórka, chleba i boczku. Następnie zwiń bitkę w zraz i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 4 z 5

Każdy zraz obtocz w mące i połóż na patelnię na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania złotego koloru. Kiedy zrazy będą się obsmażać, Ty w tym czasie przygotuj bulion.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 5 z 5

Przełóż usmażone mięso do brytwanny i zalej bulionem. Dodaj suszone grzyby i przyprawy do smaku. Duś do uzyskania miękkości. Podawać z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zrazy w sosie śmietanowo-pieczeniowym

    Zrazy w sosie śmietanowo-pieczeniowym

    20 min Łatwy
  • Zrazy z kaszy jęczmiennej

    Zrazy z kaszy jęczmiennej

    46 min Łatwy
  • Zrazy

    Zrazy

    2 godz 55 min Łatwy
  • Zrazy z karkówki

    Zrazy z karkówki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu