Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 słoik
Sos czosnkowy WINIARY
800 g
Filet z indyka
1 
Skórka z cytryny
1 łyżeczka
Tymianek
1 łyżeczka
Rozmaryn
1 trochę
Olej rzepakowy
2 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Miód
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
26.55 g
Węglowodany
7.92 g
Tłuszcze
40.73 g
Wartość energetyczna
495.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
5 min
Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem.
Krok 2
5 min
Natrzyj mięso marynatą i skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
50 min
Wstaw indyka w naczyniu do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 50 min.
Krok 4
2 min
Miód rozpuść z trzema łyżkami sosu z indyka i polej nim mięso.
Krok 5
5 min
Piecz jeszcze 5 min.
Krok 6
5 min
Indyka pokrój na plastry i podaj z sosem czosnkowym. Po wystygnięciu jest idealny na kanapki, także z sosem czosnkowym Winiary.
Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 1 z 6

Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 2 z 6

Natrzyj mięso marynatą i skrop sokiem z cytryny.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 3 z 6

Wstaw indyka w naczyniu do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 50 min.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 4 z 6

Miód rozpuść z trzema łyżkami sosu z indyka i polej nim mięso.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 5 z 6

Piecz jeszcze 5 min.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 6 z 6

Indyka pokrój na plastry i podaj z sosem czosnkowym. Po wystygnięciu jest idealny na kanapki, także z sosem czosnkowym Winiary.

Niezwykle aromatyczny indyk poleca się na obiad lub na kanapkę! Ziołowo-cytrynowy filet z indyka to danie proste i szybkie w przygotowaniu – pachnące, ziołowe przyprawy mieszamy z oliwą i tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Po upieczeniu filetów z indyka, mięso ubieramy w miodową polewę. Ziołowo-cytrynowy filet z indyka doskonale smakuje z dodatkiem Sosu czosnkowego WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika