Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

(0)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos czosnkowy WINIARY
800  g
Filet z indyka
1 
Skórka z cytryny
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Rozmaryn
trochę
Olej rzepakowy
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Miód
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.55 g
Węglowodany
7.92 g
Tłuszcze
40.73 g
Wartość energetyczna
495.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niezwykle aromatyczny indyk poleca się na obiad lub na kanapkę! Ziołowo-cytrynowy filet z indyka to danie proste i szybkie w przygotowaniu – pachnące, ziołowe przyprawy mieszamy z oliwą i tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Po upieczeniu filetów z indyka, mięso ubieramy w miodową polewę. Ziołowo-cytrynowy filet z indyka doskonale smakuje z dodatkiem Sosu czosnkowego WINIARY.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    5 min
    Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Natrzyj mięso marynatą i skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 3

    50 min
    Wstaw indyka w naczyniu do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 50 min.
  • Krok 4

    2 min
    Miód rozpuść z trzema łyżkami sosu z indyka i polej nim mięso.
  • Krok 5

    5 min
    Piecz jeszcze 5 min.
  • Krok 6

    5 min
    Indyka pokrój na plastry i podaj z sosem czosnkowym. Po wystygnięciu jest idealny na kanapki, także z sosem czosnkowym Winiary.
Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 1 z 6

Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 2 z 6

Natrzyj mięso marynatą i skrop sokiem z cytryny.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 3 z 6

Wstaw indyka w naczyniu do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 50 min.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 4 z 6

Miód rozpuść z trzema łyżkami sosu z indyka i polej nim mięso.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 5 z 6

Piecz jeszcze 5 min.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Krok 6 z 6

Indyka pokrój na plastry i podaj z sosem czosnkowym. Po wystygnięciu jest idealny na kanapki, także z sosem czosnkowym Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Pełny posiłek
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

    Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

    15 godz 16 min Średni
  • Pieczony indyk z sosem

    Pieczony indyk z sosem

    3 godz 20 min Łatwy
  • Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

    Pieczeń z indyka faszerowana kaszą i warzywami

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu