Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń wieprzowa

0
260 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 kg
Szynka wieprzowa
1 główka
Czosnek
1 
Cebula
1 trochę
Masło
1 trochę
Oliwa
0.5 kg
Ziemniaki
1 łyżka
Mąka
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
5388.92 kcal
Węglowodany
96.73 g
Białko
366.9 g
Tłuszcze
383.38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

260 min
Krok 1
180 min
Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie umyte mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.
Krok 2
10 min
Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając, aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę.
Krok 3
30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem.
Krok 4
20 min
W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple.
Krok 5
10 min
Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek.
Krok 6
10 min
Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Pieczeń wieprzowa

Krok 1 z 6

Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie umyte mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.

Pieczeń wieprzowa

Krok 2 z 6

Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając, aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę.

Pieczeń wieprzowa

Krok 3 z 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem.

Pieczeń wieprzowa

Krok 4 z 6

W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple.

Pieczeń wieprzowa

Krok 5 z 6

Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek.

Pieczeń wieprzowa

Krok 6 z 6

Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Pieczeń wieprzowa idealnie sprawdzi się szczególnie na świąteczne okazje. Mięso wieprzowe nacieramy czosnkiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by aromaty mięsa i marynaty przeszły się wzajemnie. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowaną wieprzowinę pieczemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ćwiartkami ziemniaczków, które wcześniej gotujemy w mundurkach i podsmażamy na masełku. Pod koniec pieczenia do pieczeni wieprzowej dodajemy także kilka cebulek pokrojonych w ćwiartki. Całość polewamy pysznym sosem i zajadamy z najbliższymi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika