Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ty i Twoi bliscy lubicie mięsne obiady? Mamy przepis, który trafi w wasz gust i urozmaici menu. Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym to pomysł zarówno na smaczny, codzienny posiłek, jak i na świąteczne danie dla większej gromadki. Zaletą tej potrawy jest to, że robi się praktycznie sama. Chcesz wiedzieć, jak? Już spieszymy z informacjami.
Jak przygotować karkówkę z sosem pieczeniowym?
To danie nie jest skomplikowane, poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Umyte i osuszone mięso wystarczy dokładnie zamarynować w ziołach, czosnku i musztardzie. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na kilka godzin lub na całą noc, wtedy przejdzie smakiem i aromatem marynaty, a po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Po tym czasie wyjmij mięso, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach karkówka powinna być gotowa. Odstaw ją na bok i przygotuj sos, którego bazą są soki po pieczeniu mięsa oraz gotowy sos pieczeniowy WINIARY w słoiczku.
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry, do tego kluski śląskie i buraczki na ciepło albo surówka z ulubionych warzyw. Smacznego!
Karkówkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Posmaruj musztardą i posyp czosnkiem, papryką, tymiankiem oraz majerankiem. Jeżeli masz taką możliwość, odstaw mięso do lodówki do zamarynowania.
Po tym czasie wstaw karkówkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min. Po upieczeniu, zlej pozostały płyn do garnka, a mięso przykryj folią aluminiową. Do garnka z sosem po pieczeniu mięsa dolej 500 ml wody i dodaj sos pieczeniowy WINIARY. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy zgęstnieje dopraw wg uznania.
Karkówkę przed podaniem pokrój w plastry. Podawaj z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i buraczkami.