Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym
Dodaj do CookBook

Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Karkówka wieprzowa
1.5  łyżek
Musztarda
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Tymianek
1.5  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.5 g
Wartość energetyczna
186.7 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
24.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ty i Twoi bliscy lubicie mięsne obiady? Mamy przepis, który trafi w wasz gust i urozmaici menu. Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym to pomysł zarówno na smaczny, codzienny posiłek, jak i na świąteczne danie dla większej gromadki. Zaletą tej potrawy jest to, że robi się praktycznie sama. Chcesz wiedzieć, jak? Już spieszymy z informacjami.


Jak przygotować karkówkę z sosem pieczeniowym?

To danie nie jest skomplikowane, poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Umyte i osuszone mięso wystarczy dokładnie zamarynować w ziołach, czosnku i musztardzie. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na kilka godzin lub na całą noc, wtedy przejdzie smakiem i aromatem marynaty, a po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Po tym czasie wyjmij mięso, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach karkówka powinna być gotowa. Odstaw ją na bok i przygotuj sos, którego bazą są soki po pieczeniu mięsa oraz gotowy sos pieczeniowy WINIARY w słoiczku.

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry, do tego kluski śląskie i buraczki na ciepło albo surówka z ulubionych warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Karkówkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Posmaruj musztardą i posyp czosnkiem, papryką, tymiankiem oraz majerankiem. Jeżeli masz taką możliwość, odstaw mięso do lodówki do zamarynowania.
  • Krok 2

    55 min
    Po tym czasie wstaw karkówkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min. Po upieczeniu, zlej pozostały płyn do garnka, a mięso przykryj folią aluminiową. Do garnka z sosem po pieczeniu mięsa dolej 500 ml wody i dodaj sos pieczeniowy WINIARY. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy zgęstnieje dopraw wg uznania.
  • Krok 3

    5 min
    Karkówkę przed podaniem pokrój w plastry. Podawaj z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i buraczkami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Z piekarnika
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karkówka marynowana z grilla

    Karkówka marynowana z grilla

    25 min Łatwy
  • Maczanka krakowska z karkówką

    Maczanka krakowska z karkówką

    1 godz 13 min Łatwy
  • Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

    Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

    1 godz 20 min Łatwy
  • Karkówka po cygańsku

    Karkówka po cygańsku

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu