Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
24.4g / 53%
Węglowodany
3.5g / 8%
Tłuszcze
7.9g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

+

Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

Wróć

Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Karkówka wieprzowa
1.5  łyżek
Musztarda
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Tymianek
1.5  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.38 g
Węglowodany
3.45 g
Tłuszcze
7.9 g
Wartość energetyczna
186.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ty i Twoi bliscy lubicie mięsne obiady? Mamy przepis, który trafi w wasz gust i urozmaici menu. Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym to pomysł zarówno na smaczny, codzienny posiłek, jak i na świąteczne danie dla większej gromadki. Zaletą tej potrawy jest to, że robi się praktycznie sama. Chcesz wiedzieć, jak? Już spieszymy z informacjami.


Jak przygotować karkówkę z sosem pieczeniowym?

To danie nie jest skomplikowane, poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Umyte i osuszone mięso wystarczy dokładnie zamarynować w ziołach, czosnku i musztardzie. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na kilka godzin lub na całą noc, wtedy przejdzie smakiem i aromatem marynaty, a po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Po tym czasie wyjmij mięso, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach karkówka powinna być gotowa. Odstaw ją na bok i przygotuj sos, którego bazą są soki po pieczeniu mięsa oraz gotowy sos pieczeniowy WINIARY w słoiczku.

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry, do tego kluski śląskie i buraczki na ciepło albo surówka z ulubionych warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Karkówkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Posmaruj musztardą i posyp czosnkiem, papryką, tymiankiem oraz majerankiem. Jeżeli masz taką możliwość, odstaw mięso do lodówki do zamarynowania.
  • Krok 2

    55 min
    Po tym czasie wstaw karkówkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min. Po upieczeniu, zlej pozostały płyn do garnka, a mięso przykryj folią aluminiową. Do garnka z sosem po pieczeniu mięsa dolej 500 ml wody i dodaj sos pieczeniowy WINIARY. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy zgęstnieje dopraw wg uznania.
  • Krok 3

    5 min
    Karkówkę przed podaniem pokrój w plastry. Podawaj z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i buraczkami.
Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

Krok 1 z 3

Karkówkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Posmaruj musztardą i posyp czosnkiem, papryką, tymiankiem oraz majerankiem. Jeżeli masz taką możliwość, odstaw mięso do lodówki do zamarynowania.

Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

Krok 2 z 3

Po tym czasie wstaw karkówkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min. Po upieczeniu, zlej pozostały płyn do garnka, a mięso przykryj folią aluminiową. Do garnka z sosem po pieczeniu mięsa dolej 500 ml wody i dodaj sos pieczeniowy WINIARY. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy zgęstnieje dopraw wg uznania.

Karkówka z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym

Krok 3 z 3

Karkówkę przed podaniem pokrój w plastry. Podawaj z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i buraczkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

  • Domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas na żurek

    72 godz 28 min Łatwy
  • Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    41 min Łatwy
  • Wiosenna sałatka

    Wiosenna sałatka

    8 min Łatwy
  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu